Reklama

Reklama

Mladý Sherlock Holmes

  • Československo Pyramida hrůzy (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

„I když Sir Arthur Conan Doyle nepsal o mladistvých letech Sherlocka Holmese a jeho první setkání s doktorem Watsonem umístil až do doby jejich dospělosti, byly tyto láskyplné úvahy o tom, co se mohlo stát, natočeny na počest autora, jehož dílo dodnes nesmírně obdivujeme.“ Tato slova zazní v závěru filmu Pyramida hrůzy (1985), který nám představuje slavné Doyleovy literární postavy trochu neobvyklým způsobem. Zavádí nás do Londýna roku 1870, do doby, kdy slavný detektiv ještě navštěvoval kolej, kde se seznámil se svým spolužákem Watsonem, který byl ochoten obdivovat jeho mimořádné dedukční schopnosti. Oba mladíci se brzy ocitnou uprostřed záhadného případu, v jehož pozadí je fanatická sekta stoupenců egyptského boha Osirise, která své nepřátele odstraňuje zvláštním roztokem, vyvolávajícím děsivé halucinace... Snímek Pyramida hrůzy vznikl v produkci Amblin Entertainment, společnosti známého režiséra Stevena Spielberga, a patřil k velkým diváckým hitům 80. let. Jeho přímočarý příběh je prošpikován zvláštními efekty, jež vznikly v Lucasově trikové továrně Industrial Light & Magic. Najdeme mezi nimi i jeden z historicky prvních pokusů o počítačovou animaci v celovečerním filmu, a sice animovaného skleněného rytíře z kostelního okna, jehož autorem byl tehdy neznámý John Lasseter (pozdější zakladatel úspěchu studia animovaných filmů Pixar). Oba hlavní představitelé Nicholas Rowe a Alan Cox (syn známého herce Briana Coxe) se sice herectví věnují dodnes, ale podobného úspěchu už se nikdy nedočkali. Režisérem byl Barry Levinson (nar. 1942), který svého vrcholu dosáhl oscarovým titulem Rain Man (1988). (Česká televize)

(více)

Recenze (212)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Námět snímku by se mohl jevit jako něco, co bude velký průser, nicméně je to pěkný a vkusný film. Do Sophie Ward jsem se svého času zamiloval :-) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ako dieťa som to miloval. Bohužiaľ, poriadne to vypáchlo, dnes už je to veľmi ťažkopádne a zápletka (na konci dovysvetľovaná Watsonovým voice-overom) nie je ktovieako logická. Rozhodne ale body za počet mŕtvol a tragický záver - dnes by na niečo také žiadny "film pre mládež" nemal gule. Skvelá hudba! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když vidím ročník vzniku v hlubokých osmdesátkách a na postu tvůrců jména jako Barry Levinson, Chris Columbus nebo Steven Spielberg, tak prostě chtě nechtě musím být v pozoru. To snad ani jinak nejde. Škoda ale, že mladej Sherlock a budoucí dr. Watson byly tak strašný ucha, že bylo místy opravdu dost náročný se přes ten osmdesátkovej feeling prokousat. A to i přesto, že za jiných okolností ho ve filmech mám moc rád. Problém ale vidím asi v tom, že jsem tento film v dětství neviděl a koukal na něj poprvé až v dospělosti. V tu ránu má celý ten námět daleko jinou váhu a i když jsou pod ním podepsaní takoví tvůrci, je těžké si zvyknout na místy dost viditelnou naivitu, která radost během sledování opravdu neudělá. Natočeno je ale bezesporu kvalitně. Kdyby byl lepší a napínavější příběh, tak bych se nebál říct, že Chris Columbus už v osmdesátých letech věděl, jak natočit Harryho Pottera, o kterém tenkrát svět ještě ani neviděl. Ta podobnost atmosférou a prostředím je tady fakt neuvěřitelná. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $19,739,575Tržby Celosvetovo $20,100,000║ Okúzľujúci príbeh zameriavajúci sa na dospievajúceho Sherlocka Holmesa a jeho priateľov pátrajúcich po záhadných vraždách je veľmi príjemným sústom kde zažijeme množstvo zábavy, dobrodružstva, dokonca aj akcie a neskutočne výborných trikov, trefne zafixovaných do deja. Neverím tomu že sa na tomto filme neinšpirovala Rowlingsová pre Harryho Pottera alebo aj samotný Chris Columbus(scenárista tohto filmu) pre nejaké tie scénky, postavička Johna Watsona je ako uliata podobizni Pottera. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pyramida hrůzy pod taktovkou hvězdné sestavy. Režisér Barry Levinson a scénárista Chris Columbus na počátku svých kariér a k nim Steven Spielberg jako producent. Všichni mají v sobě klus dětské naivity, kterou právě Mladý Sherlock Holmese dokonale vystihuje a současně vzdává hold autoru "předlohy" ACD. Herci nejsou žádné hvězdy, ani se jimi nestali, ale odvádí skvělou práci a stejně jako celý film působí velmi sympaticky. Hodně pěkná mi přišla hra stínů v obraze a práce s nimi, tady si Levinson aspol zaslouží poklonu. Dětská naivita není vůbec na škodu, efekty jsou skvělé a já se skvěle bavil. Mimo to třeba hudební motiv pro egyptskou pyramidu je opravdu úžasná hudba. Hledat tady Harryho Pottera je trochu hloupost, když Columbus všechny své scénáře píše prakticky identicky a ikdyž něco hledat, tak Mladý Indiana Jones je tu jak vyšitý. Chybělo jen cestování po světě:). PS: ještě jedno jméno na závěr, Stephen Norringhton, tehdy ještě jako supervisor přes speciální efekty:)) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Triky na tehdejší dobu uchvacující. Příjemná atmosféra. A geniální hudba Bruce Broughtona - především to chorálová část. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno, tenhle mladý Sherlock Holmes nemá s klasickým Sherlockem Holmesem, tak jak ho známe z knih Sira Arthura Conana Doylea, tedy se Sherlockem v nejlepších letech, téměř nic společného... A možná to tkví v tvůrcích - film produkoval Steven Spielberg, scénář napsal Chris Columbus, který o mnoho let později režíroval první dva z příběhů Harryho Pottera, jenž má také s mladým Sherlockem Holmesem společného více, než by se na první pohled mohlo zdát - mimo věku (a směřování ke stejnému cílovému divákovi) také atmosféru viktoriánské Anglie 19. století, přesahy do mysteriózna a fantasy, spíše dětské (respektive chlapecké) pojetí dobrodružného prožitku (různé ty létající stroje, atraktivní celoškolní hry, navíc svět pyramid a orientu a tajných bratrstev...), usazení do klasického anglického internátního ústavu nebo hlavní záporná postava a její napojení do struktury příběhu. Úsměvné (a Spielbergovsky typické) jsou drobné detaily ze Sherlockovské ikonografie a jejich postupné a zdánlivě nahodilé zjevování se v chronologii snímku (které je samozřejmě završené v závěru scénou, kdy Sherlock byl již ,,zrozen" seskupením všech jeho nezbytných propriet). Každopádně tenhle film velezkušeného amerického režiséra Barryho Levinsona ocení spíše mladší a dětský divák, pro dospělého je zápletka lehce odhadnutelná a celý příběh příliš průhledný... Podobné filmy: Harry Potter a Kámen mudrců, Harry Potter a tajemná komnata ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Wingardium levio… Ehm, elementary. Je více než paradoxní, že zrovna Columbus měl prsty ve výrazně lepší adaptaci potterovek než když měl pod palcem jejich regulérní filmové adaptace. Od vizáže postav přes průběh až po atmosféru, hudbu i styl. A to dekádu před vydáním Kamene mudrců. Jinak je to přesně ta dětská dobrodružná jízda jakou by jeden od produkce ze stáje Amblinu čekal, která navíc skvostně zachycuje esenci těch nedetektivních šestákovějších Holmesových příhod. Jestli něco vyčítat, tak snad jen úděsně otravné (o to více že i zbytečné) vyprávění starého Watsona a finále, které navzdory emocím a hmatatelnému nebezpečí oproti zbytku filmu poněkud drhne. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Film nemá nic společného s příběhy S.Holmese spisovatele A.C.Doyla…. Přesto se dozvíme, proč byl jednou S.Holmes takový, jakého jej známe třeba z příběhu s Lelíčkem. :-) Překvapivě dobře vypadají děti v hlavních rolích! Robinson měl Pátka, Holmes zase Watsona. Právě mladý představitel budoucího doktora je mi nejsympatičtější, snad že je nejvtipnější. Bohužel film přede mnou zůstal v mládí utajen, takže jej hodnotím až z pozice ,,starce“. A ten říká:,, na tu dobu dobrý, jen scénáři ke konci dochází dech“. Ale nejsem si tak docela jistej, jestli je hodnocení ,,mé věkové kategorie“ směrodatné. PŘÍBĚH**** HUMOR** AKCE*** NAPĚTÍ *** ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Nultý díl Harryho Pottera, pane Columbusi? Ano, vypadá to jako prequel k bradavickému čaroději. Vážně to vidím jen já? :) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Odkiaľ beriete všetky tie hlúposti, Holmes?“ – „Z tamtých nápisov na stene oproti, pán policajný kapitán.“ Ako priznávajú tvorcovia v úvodných titulkoch, nejedná sa o adaptáciou žiadneho z Doyleových románov (už preto, že spisovateľ Holmesa a Watsona prvý raz spojil až keď boli dospelí). Režisér Barry Levinson a producenti Steven Spielberg, Kathleen Kennedy a Frank Marshall síce fantazírujú a mystifikujú, ale zároveň v prvej polovici prejavujú úctu voči Doyleovmu svetu. Takže ma rovnakou mierou rozosmiali, ako dojali scény, kedy si mladý Watson v antikvariáte náhodou kúpil fajku alebo keď si Holmes len tak zo srandy nasadil baretku. Prvá polovica má krásnu anglickú atmosféru, vrátane štedrej produkcie (výprava, kostýmy, Spielberg tradične nič nepodcenil, filmy z jeho produkcie prakticky vždy vyzerali dobre). Nechýba láska, humor, ani dedukčné Sherlockove schopnosti. Bohužiaľ, druhá polovica ma nadchla menej. Práve jej vinou filmu neudeľujem 4*, ktoré som na začiatku chcel. Druhá polovica je zdĺhavá, dialógy a práca s postavami ustupujú do úzadia a stáva sa z toho „klasický Spielberg“ (akcia, naháňačky, šermovačky, poznáte to). Film drží revolučné historické prvenstvo - oživený rytier zo sklenej maľby je prvá počítačová ľudská postava v dejinách kinematografie. Aj v neskoršom deji sa objaví pár ďalších podobných CGI veselostí, ale zakaždým ide o halucinácie postáv, v skutočnosti je dej, keď sa to tak vezme, prekvapivo realistický. A prvý (filmový) Harry Potter ho dosť pripomína v istých súvislostiach. Je náhodou, že na scenári tak Harryho, ako Sherlocka pracoval Chris Columbus? Určite áno. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Rok 1985 můžeme ve filmografii společnosti Amblin Entertainment, ale i v rámci osmdesátkových filmů pro děti a mládež označit za rozcestí. Od ledna do prosince tehdy společnost uvedla do kin čtveřici snímků "Fandango", "Rošťáci", "Návrat do budoucnosti" a "Mladý Sherlock Holmes". Zatímco prostřední z nich se staly enormními hity, které nasměrovaly či upevnily trendy nadcházejících let, první a poslední bohužel u diváků propadly, byť dnes platí za malé kulty a generační ikony. Na rozdíl od "Fandanga", které cílilo na mladé diváky na hraně dospělosti, "Young Sherlock Holmes" měl oslovit kategorii, které se dnes říká tweens. Snímek o eskapádách mladických verzí slavného mistra dedukce a jeho věrného asistenta měl nakročeno stát se proto-Harry Potterem (angažmá Chrise Columbuse na prvních dílech filmových potterovek pak ukazuje důvtipnost producentů). Stejně jako hity nového tisíciletí také tento film mohl stavět na kontinuitě zájmu svého publika, neboť řada dětí klasické příhody Sherlocka Holmese četla a nyní měly dostat variace svých oblíbených hrdinů aktualizované pro dobu dospívání. V popředí tak stojí motivy vztahů ve škole, první lásky i ambice zanechat první vlastní otisk ve světě. K tomu navíc připočtěme koncipování filmu jako variace na ikonické dobrodružky s Indym Jonesem, což se projevuje v opulentních dobrodružstvích druhé poloviny. Je otázkou, proč svého času film neuspěl. Na jednu stranu lze říci, že na rozdíl od Harryho Pottera neměl mladý Sherlock až tak velkou sílu kontinuity, kdy by s ním jeho cílové publikum vyrůstalo a mělo k němu vyloženě úzký vztah. Nebo možná jen tvůrci předběhli dobu, eventuelně se vydali na pole špatného média, když uvážíme úspěch "Mladého Indiana Jonese" v televizi na začátku devadesátých let. Na druhou stranu lze část nepřijetí snímku směřovat na vrub až přílišné zatíženosti předlohou, která paradoxně film svazuje v rozletu do jiných směrů. Faktem každopádně zůstává, že stejně jako "Fandango" spíše stálo na konci zádumčivěji či melancholičtěji pojatých mládežnických snímků, tak i neúspěch "Mladého Sherlocka Holmese" na mnoho let zařízl akční dobrodružky pro odrostlejší mládež. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracované téma mladého Sherlocka Holmese, jeho začátky, setkání s Watsonem, všechny jeho pozdější nezbytné rekvizity, osudová láska a především výborný příběh, krásné triky a výborní mladí herci, to je Pyramida hrůzy. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

První velký případ slavného detektiva Sherlocka Holmese. Nenapsal jej Sir Arthur Conan Doyle a je to tak trochu fantasmagorie. Ale kupodivu vcelku podařená a ta atmosféra Londýna 19. století na mne skutečně dýchla. A taky je dost vidět, že scénář napsal Columbus, pozdější režisér Harryho Pottera. Jeho rukopis se nezapře. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Sophie Ward, to byla taková moje první filmová láska :)) Film, který má vše, co má podobný dobrodružný napínavý film mít - atmosféru a napětí, velmi sympatické herce, vynikající hudbu a nějaký ten humor a romantiku. Navzdory ne moc promyšlené a trochu nedomyšlené zápletce (a především odhalování stop) je to srdeční záležitost mého dětství a příklad, že pro děti a mládež se dá točit bez pitvoření a na úrovni. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Hodně čitelný Columbusův scénaristický rukopis, který v tom nejlepším připomíná "jeho" slavnější Rošťáky. ()

Související novinky

Vzniknou Rošťáci 2?

Vzniknou Rošťáci 2?

07.04.2014

Pokud vám film z titulku nic neříká, není to zas tak velké překvapení. Rošťáci Richarda Donnera (Superman, Smrtonosná zbraň) jsou obří klasikou spíš v zámoří, kde v osmdesátých letech nabrali podobný… (více)

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

26.11.2012

Ještě těch moderních variací na klasickou detektivku z pera Arthura Conana Doylea nemáte dost? Pak vězte, že po Sherlocku Holmesovi s Robertem Downeyem Jr., televizním Sherlockovi s Benedictem… (více)

Reklama

Reklama