Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anglický pár s malým nemluvnětem se plaví na lodi u afrických břehů. Loď ztroskotá, sice se všichni zachrání, ale záhy jsou napadeni tygrem. Rodiče umírají, miminko ukryté pod dekou zachrání gorila Kala. Odnese ho mezi členy své tlupy, dá mu jméno Tarzan a vychovává ho jako vlastního. Jeho dobrodružný život v korunách stromů obrátí naruby expedice profesora Portera, který přijel do africké džungle studovat život goril. Tarzan si poprvé uvědomí, že je člověk, a zamiluje se do profesorovy dcery Jane. Čeká ho velké rozhodnutí. Zvolí život po boku krásné Jane, nebo zůstane se svojí gorilí rodinou? (TV Nova)

(více)

Recenze (199)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $130miliónovTržby USA $171,091,819Tržby Celosvetovo $448,191,819║ Tarzan je jedna z tých najznámejších dobrodružných postáv a v tomto slede to využíva aj Disney v kreslenej rozprávke, kde je stále na čo pozerať a zabávať sa, k tomu hrá krásna hudba v doprovode Philla Collinsa. /90%/ ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Hans Mark Mancina: 1. Two Worlds - Phil Collins [3:18] ,2. You'll Be In My Heart - Phil Collins [1:36] ,3. Son Of Man - Phil Collins [2:44] ,4. Trashin' The Camp [2:16] ,5. Strangers Like Me - Phil Collins [3:00] ,6. Two Worlds Reprise - Phil Collins [0:51] ,7. Trashin' The Camp - Phil Collins/'N Sync [2:23] ,8. You'll Be In My Heart - Phil Collins [4:18] ,9. Two Worlds - Phil Collins [2:42] ,10. A Wondrous Place [5:18] ,11. Moves Like An Ape, Looks Like A Man [2:57] ,12. The Gorillas [4:28] ,13. One Family [3:48] ,14. Two Worlds Finale - Phil Collins [1:16], ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Emocionální bomba. Sice s několika flíčky v podobě hlušších míst ve druhé polovině, ale i tak s nejvyšším hodnocením. Infantilní úlitby typu tajtrlíkujících opic nevadí, naopak překvapivě k duchu vyprávění sedí. A scéna Tarzanových hrátek zakončená jeho přechodem do dospělosti je jednoduchá a zároveň fascinující. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ten úvod! Výbuch, ľudská rodina, čln, rozbúrené vlny! Noc, tajomný ostrov!! V džungli skupina opíc, prestrihy na ľudskú rodinu, gepard, mŕtve opičie mláďa, mŕtvi ľudskí rodičia!!! Brilantné vtesnanie desiatok Burroughsových knižných strán do takmer až trailerovito poňatého prológu. Síce sa nejedná o detailnú adaptáciu románovej predlohy a scenár si nezaslúži veľa kladných poznámok, ale tempo, do slovenčiny (Vašom Patejdlom) nadabované nadupané pesničky Phila Collinsa (nespútaná „Strangers Like Me“), svižná akcia, zeleno-hnedá krása obrazu, texty pesničiek a dunivá atmosféra bubnov z hĺbky džungle, robí z disneyovky TARZAN majestátny kus filmárčiny. Nie všetci bývame v džungli, ale džungľa je v každom z nás. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

No musím uznat, že nakreslený je to moc pěkně. To je pravda. Ovšem s Tarzanem to má společných jen pár jmen a základní dějovou linii osiřelého dítěte v džungli, o které se postarají opice. Spíš bych řekl, že tohle je jen ještě víc infantilnější verze Disneyho Mauglího. Tarzan sice byl dobrodružný příběh, dalo by se až říct béčko, jenže i přesto byl neobvykle syrový a dramatický. Tarzanovy rodiče vysadila vzbouřená posádka na opuštěné africké pobřeží, jeho matka umřela kvůli duševnímu otřesu z napadení opic a otce mu zabil vlastnoručně sám Kerchak. Tarzan zabíjel spoustu černochů, protože zabili jeho opičí matku Kalu, zabil i vůdce tlupy Kerchaka a svého opičího otce Tublata. Bederní roušku získal tak, že napodobil chování černochů a taky se naučil používat nůž a luk se šípy. Nic takového tu ale není. Příběhové odlišnosti od předlohy moc zvýrazňovat nechci, ale přece jen ještě něco nakousnu. Nejvíc mi na většině zpracování Tarzana vadí, že z Cecila Claytona dělají největšího parchanta pod sluncem. Cecil byl naopak pravý gentleman, čestný a odvážný muž, který umřel jako hrdina. Předloha je dost neuvěřitelná a ve spoustě míst hloupá (Tarzan se naučil holit, číst a psát úplně sám, když náhodou objevil srub svých rodičů atd). Tenhle film je ale mnohem větší blbost (naučili ho číst a myslet za pár týdnů pomocí promítačky), hloupá a zmrzačená až k podstatě. Kdyby se narodila ve Spartě, shodili by ji ze srázu. Zpívající opice! Pche! Opice rozmlouvající o lásce, o přijímacích rituálech do kamarádství, opice duševně na výši, aby dokázaly ocenit, že Tarzan byl vlastně vždycky jeden z nich! Pcha! Porterovi se do džungle poprvé dostali stejně jako Tarzanovi rodiče - vzpourou posádky jejich lodi. Ani Edgar Burroughs nebyl takovej šílenec, aby je poslal studovat gorily (a to se říká, že popisoval své noční můry). No, o takovýchto blbinách by se dalo povídat hodně dlouho, ale jsou tu i další, s předlouhou nesouvisející. Tak třeba, opice, slon a člověk se vyvinuli do dospělosti za stejnou dobu! Člověk je dospělý za osmnáct, slon za pětadvacet a opice za sedm let! Nebo že Tarzana zvou, aby se setkal s Darwinem, Kiplingem a královnou Viktorií. Darwin umřel dřív, než o Kiplingovi vůbec někdo věděl, že existuje (navíc Kipling žil v Indii). Mnohem lepší je verze z roku 1984, i když i tam se předlohy zrovna extra nedrželi. Přesto je tamto Tarzan už jen způsobem vyprávění, žádnými zbytečnými šperkařskými krámy jako nadšeně romantický konec, kdy se z Jane Porterové stane Sheena a z váženého senilnějícího profesora Archimeda tajtrdlík. Tenhle film je dobrý tak akorát pro malé děti neschopné odlišit hloupost od lži, ale rozumný člověk by od něj měl dát ruce co nejrychleji pryč. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Asi najlepšia novodobá animovaná Disneyovka. Čo tam po tom, že príbeh sa od predlohy v niektorých momentoch už tradične disyneyovsky líši, Tarzan a Jane dajú na všetko zabudnúť behom chvíľky a nádherné piesne Philla Collinsa diváka citovo odrovnajú úplne. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tohle je slušný "animák". Má rychlý spád, emotivní scény a je dobře ohudebněn (You'll Be In My Heart je moje nejoblíbenější píseň z celé hudební tvorby Phila Collinse). Lehce nadprůměrný snímek, těm, kteří mají filmy tohoto typu v oblibě, vřele doporučuji. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jestlipak víte, co je u Disneyho filmu dobrým znamením? Když se díváte s dětmi a nepřejete si, aby to neprostorové lineární kontinuum, co může dle Lenky Filipové za všechno, nekompromisně zkrátilo každou minutu nejmíň o 40 vteřin.. Skvělá animační i hudební složka, kdy se Muk místy přinejmenším vyrovnal bardovi Collinsovi a taky možná špetka té inspirace pro Jamese Camerona, který si v hlavě spřádal budoucí podobu dolary obrostlé planety Pandora. Pro morouse poukazující na celkový odklon od Burroughsovy předlohy podotýkám, že jim v tom mělo být jasno už po osmi minutách, kdy opice promluvily.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Tab Murphy, Bob Tzudiker, Noni White | Hudba: Mark Mancina, Phil Collins | Produkcia: Bonnie Arnold | Distribúcia: Walt Disney Pictures, Buena Vista Distribution | Štúdio: Walt Disney Feature Animations | Rozpočet: 130 miliónov $ | Tržby: 448,191,819 $ || Temperamentný, rýchlo plynúci film, ktorý má všetko k tomu, aby sa stal kultom. Animácia mi ale prišla dosť divná, a ani príbeh ničím neprekvapí. Raz sa to ale vidieť určite oplatí. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Toto je moje detstvo, moja nostalgia a jeden z najúchvatnejších animákov v histórii Walt Disney. Nezabudnuteľný zážitok. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

37. celovečerní Disney Obdobně, jako jsem se rozčílila nad Disney verzí Zvoníka, Tarzana musím naopak pochválit. S veškerou láskou a úctou k Burroughsovi je Disneyho Tarzan nádherná záležitost. Ona to ostatně byla skutečná výzva, protože, aby se Tarzan mohl pohybovat jako muž-zvíře, to by žádný živý herec nedokázal. Čili animovaný film byl ideální volbou. U myšáků také přišli na odlišné zobrazení vztahu uvnitř Tarzanovy zvířecí rodiny a dokonce i Jane se jim povedla, aniž by to musela být klasická dámička v nesnázích, což velmi kvituji. Celkově animace na výborné úrovni, songy má na svědomí Phil Collins (v české verzi Petr Muk) a celé to dává větší smysl, než většina adaptací, kterých jsme se dočkali po roce 1912. Docela se těším na celou trilogii direct to video. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pro staré disneyovky mám nekritickou slabost. Na Tarzana jsem kdysi vyrazil do kina se smíšenými pocit a ....prostě paráda. Po letech jsem si film pustil znovu a opět si vychutnával čarokrásné scenérie pralesa, vodopádů, stromoví. Kombinace klasické animace s 3D je šťastná a velmi citlivá. Osobně nemusím gorily, ale zde přirostou člověku k srdci. Akční jízda po křivolakých větvích stromů je bezchybná, v kině se mi chvílemi zatočila hlava jak na horské dráze. Dojemné scény jsou prostě disneyovské, když ale hrozí kýčovitá nabubřelost, objeví se lítá šelma, šílení paviáni nebo šílenec s puškou. Vtipné, krásné, dojemné i napínavé. Myslím, že W.Disney by z tohohle filmu měl radost. A hudba je tou pravou třešinkou na čokoládovém dortu s hustou šlehačkou! ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Jak se na film odehrávající se v divoce tepoucím srdci afrického pralesa sluší a patří, vyznačuje se nespoutaně dynamickou a dravou animací. Tarzanovo vyprávění se tím stává lehce koukatelným nejen pro dětské, ale i odrostlejší publikum. V porovnání s ostatními Disneyovkami je "Tarzan" vyjímečný a zvláštní především tím, že zde tradiční písničky nezpívají hl. postavy (jak je obvyklé), ale pouze "vypravěč(?)". Závěr? ... pravděpodobně nejlepší Disneyovka od druhé poloviny devadesátých let. ()

Reklama

Reklama