Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Recenze (554)

Matty 

všechny recenze uživatele

Teprve nyní, po mnoha letech odříkání, mi došlo, jak bylo pošetilé vyhýbat se českým dětským filmům jenom proto, že jsou české a dětské. Duchové, s inteligentním scénářem Zdeňka Svěráka, chytlavými písničkami Jaroslava Uhlíře, geniálními trikovými sekvencemi (nad těmi trpaslíky zůstává dodnes rozum stát) a dětskými herci, kteří nejsou rozmazlenými spratky podněcujícími ve vás agresivní choutky, patří bezesporu k tomu nejlepšímu z daného žánru, který nemá podobnou tradici snad v žádné jiné zemi. Obrovská škoda, že dnešní tvůrci sázejí více na hrubozrnný humor teenagerských komedií, při jejichž sledování se cítí trapně jak dospělí tak puberťáci (ti rozumnější z nich), což u Duchů rozhodně nehrozí. Některé písničky jsou možná příliš rozjásané, ale proč ne, když vás to doslova nadopuje pozitivní energií. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, DaViD´82, Trellíno, Le_Chuck, SLOTH ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V dětství se mi to asi moc líbilo, ale teď už teda ne. Je to tak sladce pohádkový až to bolí... A písnička Hajný je lesa pán mě kdoví proč strašně irituje. Tři hvězdičky o fous z nostalgie ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na světě neexistuje lepší pohádka než je tahle. Je plná smíchu, radosti, dětské bezstarostnosti a pohodové atmosféry. Navíc Leontýnka byla úplně první holka na světě, do který jsem se platonicky zamiloval a když se poprvé ve filmu objeví, a začne zpívat "Stěžuji si svému stínu, kdo mě podá kopretinu, kdo mě srdce zahřeje, když mám na něm závěje" vždycky začnu ve svým pokoji hledat kopretinu. A jak tak čtu zdejší klučíčí komentáře a nebo jsem se ptal kluků u pivča, nejsem ani zdaleka jedinej z mé generace, pro kterýho byla Leontýnka první velkou filmovou láskou. Pokud chci alespoň na chvilku utéct do bezstarostného dětského světa, tak zábavnějšího a lepšího průvodce než pohádku Ať žijí duchové mít ani nemůžu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Naprosto pohodová dětská komedie, jaké se už dneska snad ani netočí. Skvělé písničky, které vstoupily do historie, Leontýnku jsem miloval takřka až do svých 15 let (pak mi ji přebral Trellíno), a Alpu užívám až od této nenápadné reklamy (ale zatím ji uživám jen zevně). ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný duchařský soundtrack plný evergreenů, které rád prozpěvuji ve stavu podroušeném dodnes... Roztomilý dětský muzikál. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka s hereckými hvězdičkami, které některé vzlétli do nebes a jiné spadli hluboko k zemi. Chvílemi až muzikálová podoba, která byla v 80. letech oblíbená mě někdy kapku nudí, ale Oldřich Lipský je člověk, co uměl točit dobré filmy. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jedna z tech dokonalych komedii urcenych sice pro deti, ale bavicich jiz pres dvacet let kazdeho kdo ma rad "pohadkove" pribehy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to tak, že na co sáhne Zdeněk Svěrák, to se vzápětí neodvolatelně dostane do dvorany české filmové slávy, výborných, vtipných, kultivovaných a přesto divácky atraktivních filmových děl ... a taky že ano. Ať žijí duchové! - vycizelovaný scénář Zdeňka Svěráka, rutinní režie velezkušeného Oldřicha Lipského a velká část zástupců českého hereckého nebe = nejlepší československý filmový muzikál pro děti... (v intencích otce Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka možná spíše filmová operetka pro děti :-) ) PS: O oblibě a nadčasovosti snímku vypovídá i fakt, že k němu již několikrát odkazovala na televizních obrazovkách běžící komerční televizní reklama...třeba ten snad až kultovní ,,Pramen zdraví z Posázaví"...:-) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Guilty pleasure s nechutnou poplatností době. Na druhou stranu ty muzikálové vsuvky jsou tak děsně mimo, že právem zkultovněly. Soundtrack lepší filmu, ale čert to vem. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::: Hezká a milá pohádka, ale musím se přiznat, že jako malý jsem měl daleko radši jiné pohádky .... :::::::::::::::::: ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies: Filmové studio Barrandov // Keďže som to prvý raz videl až v tejto audio-vizuálnej dobe, zrejme ma minul ten správny pohľad na film. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

"Já prostě nic nevidím!" - "Když neumíš číst, nemůžeš vidět." ... "Já nejsem trpaslík!" - "A kdo to má jako pozna?" ... "Hořejšek by šel, ale dolejšku se moc nechce ."... "Hele volant, ten se mi hodí! A teď běž do svoji"... "Javor." - "Říká se jasan." ... "A co když tu je? . "Neexistuje!" ... "Stěžuji si svému stínu, kdo mě podá kopretinu, kdo mě srdce zahřeje, když mám na něm závěje?!" :o) Nestárnoucí klasika, která i po stém zhlédnutím bude stále dobrá :) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dotaz na uživatele Rover: "Jak jako památkář hodnotíš neodborný restaurační zásah nadpřirozených sil a dětí na hradě Brtníku? Já říkám slabé ****." Rover: "Ten film jsem viděl dávno, ale to, co tam provedli, je na odpad!" ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Strasne pohodovej detskej film. Jelikoz je detskej, je samozrejme jasny, ze zapletka bude pekne jednoducha, ale vubec to nevadi. Navic tu jsou dost casto hodne chytlavy pisnicky. Co se tyce deti, tak ty jsou v pohode, sem tam dokonce hodi nakou slusnou hlasku a z dospelejch je nejlepsi Lubomir Lipsky, ten byl fakt dokonalej. Sice filmu nemam vicemene co vytknout, ale na tech 5* to nebude. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Roztomilá dětská komedie s výbornými písničkami (především ústřední Ať žijí duchové je opravdu kouzelná). K tomu skvělé obsazení předními českými herci.....co víc chtít?.... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tou podlahou by prošel Duch leda tak se sbíječkou." Takže: Fujtajbl ve spolek. Ač duchy potkávám poměrně pravidelně, tak žádný z nich dosud neuznal za vhodné zapůjčit mi zjevný pergamen. Možná je to proto, že jsem se ho nikdy nepokusil směnit za Francův nápoj, nebo proto, že jsem nevyveksloval dřevo s lesapánem a možná jenom proto, že z principu odmítám pancéřované duchy vytahovat z hlubokých pastí. Takhle se musím smířit s tím, že duchy uvidím jen při bezvadných budovatelských vzpomínkách našich pionýrů. Na tomhle jsem prostě vyrůstal, mým dětem se to taky líbí a myslím, že jejich prozatím fiktivní děti se na to jednou také rády podívají. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Už od mala znám všechny písničky i hlášky. Když v televizi dávali Ať žijí duchové!, těšila jsem se týden dopředu a nemohla jsem dospat. Pak jsme se sestrou seděly u telky a úžasné nám přišly i reklamy mezi filmem. Tak takhle moc jsem tenhle film měla ráda. Jo a chtěl jsem být Leontýnka, samozřejmě:-) ()

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama