Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výprava zemědělských rekreantů přijíždí zhlédnout cirkusové představení, na něž mají již tři měsíce zakoupené vstupenky, právě v den, kdy zaměstnanci cirkusu mají náhradní volno. Inspicient cirkusu Liška s pokladní Marií se však rozhodnou, že se pokusí zorganisovat improvisované představení, což se jim po usilovném shánění a četných humorných příhodách podaří.
Film byl uveden na VIII. MFF v Karlových Varech a byl poctěn Cenou za filmovou veselohru „za velmi dobrou, scénáristicky, režijně i herecky zdařilou veselohru, s vynikající úrovní artistického umění, majícího předpoklady velkého úspěchu, společného užitku a zábavy u filmových diváků". (Filmový přehled)

(více)

Recenze (68)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Pokud mám ocenit výkony cirkusáckých artistů, bylo by to na jedničku z hvězdičkou. U některých čísel se až tajich dech. Ovšem pokud mám tento hodinu a půl dlouhý film hodnotit opravdu z filmového hlediska, je to bída. Děj prakticky nulový a do cirkusu si můžu zajít živě a nemusím přitom koukat na film. Nic nezachrání ani plejáda známých herců, kteří zde absolutně ničím neoslní (ikdyž Kemr jako krotitel lvů vypadá zajímavě) a navíc mi je líto absolutně nevyužité Ireny Kačírkové, která pokud už dostala roli ve filmu, tak to byly většinou filmy nevalné hodnoty, až na pár výjimek. Škoda jejího talentu. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Obliba filmů z cirkusového prostředí je dostatečně známa. Avšak i filmy, které jen dokumentárně zachycuji cirkusový program (sovětské filmy „Večer v cirku", „Ve světlech manéže" a „Aréna odvážných"), dosáhly nevšedního zájmu našich diváků. Autoři snímku „Cirkus bude" se rovněž rozhodli ukázat divákům výběr našich nejhodnotnějších cirkusových a artistických čísel — navíc však v rámci veseloherního děje. Jejich vpravdě průkopnický přístup k dané látce přinesl kladný výsledek: „Cirkus bude" je nesporně naše nejlepší filmová veselohra poslední doby, vzbudila při svém promítání na VIII. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech nevšední pozornost i zájem zahraničních delegátů a byla též po zásluze odměněna. Má bystrý spád, jednotlivá čísla klasického cirkusového programu se střídají s vtipnými veseloherními situacemi. Celek poskytuje nejen přehlídku vynikající úrovně našich cirkusových umělců a artistů, ale opravdu vkusnou a veselou zábavu, vyznívající ve zdravou ústřední myšlenku filmu, že „chtějí-li všichni společně udělat něco dobrého pro lidi, musí se to podařit", jak to výstižně vyjádřil spoluautor a scénárista filmu Ivan Osvald v projevu před uvedením filmu na festivalu v Karlových Varech. Filmový přehled 38/1954 ()

Reklama

PedroPo 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tenhle film miloval, jako dospělý musím ubrat hvězdu za agitaci (telefonát ředitele cirkusu na konci). Ale jinak je to výborná komedie obsazená hereckými esy a naplněná úžasnými cirkusovými čísly. A taky perfektní zachycení minulosti, protože stabilní cirkus už v Česku (ani na Slovensku co vím) není. Holt doba pokročila. Tak aspoň že nám zůstaly ty filmy. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak měl být volný den, přece. Taky bych se zašila, vyrazila se bavit, jela na hory nebo šla do kina, tak čemu se diví. Tady je ale vidět, že v rámci světlých zítřků a socialistické soudržnosti je třeba obětí a to s úsměvem! Hlavně rychle rychle, sehnat všechny a makat bez nároků na honorář, ať se všichni baví. Svatebčané, původně zlití pod obraz, nakonec dorazí na plac a metají salta, přemety, vzduchokotouly a nikomu se nemotá hlava. Nakonec ... je to ale přece jen hezký pohled na cirkusové umění našich dědů. Cirkus bude je hlavně o jejich práci, nemá žádný děj i když ho uvádějí tehdejší herecká esa. ()

beruskali 

všechny recenze uživatele

Dobrá, dobrá, viděno dnešníma očima, je to snímek hodně průměrný. Ale očima milovníka filmů pro pamětníky, vychutnávajícím si spíše herecké výkony herců, než politické vyznění celého snímku musím dát 75%, což jsou 4 hvězdy. A pátá je za cirkusová čísla. Není snadné vytvořit pravdivě vypadající děj příběhu z cirkusového prostředí. Ale tenhle nápad mi přijde určitě jeden z nejlepších, které z tohoto prostředí vznikly. Taky mohu hodnotit éru němých filmů jako odpad, ale svého času byly úžasné. Ačkoliv chápu, že dnes se kritizuje vše, kde se jen mihne věta komunistické agitace. Lidé holt mají krátkou paměť. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Režijní debut Oldřicha Lipského. (M.B)
  • Pri scéne s Tamerom (Josef Kemr), keď levy na konci predstavenia opúšťajú klietku, vidno naľavo na zemi tieň postavy v klietke, ktorá patrí krotiteľovi. (J.J.1972)

Reklama

Reklama