Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výprava zemědělských rekreantů přijíždí zhlédnout cirkusové představení, na něž mají již tři měsíce zakoupené vstupenky, právě v den, kdy zaměstnanci cirkusu mají náhradní volno. Inspicient cirkusu Liška s pokladní Marií se však rozhodnou, že se pokusí zorganisovat improvisované představení, což se jim po usilovném shánění a četných humorných příhodách podaří.
Film byl uveden na VIII. MFF v Karlových Varech a byl poctěn Cenou za filmovou veselohru „za velmi dobrou, scénáristicky, režijně i herecky zdařilou veselohru, s vynikající úrovní artistického umění, majícího předpoklady velkého úspěchu, společného užitku a zábavy u filmových diváků". (Filmový přehled)

(více)

Recenze (68)

beruskali 

všechny recenze uživatele

Dobrá, dobrá, viděno dnešníma očima, je to snímek hodně průměrný. Ale očima milovníka filmů pro pamětníky, vychutnávajícím si spíše herecké výkony herců, než politické vyznění celého snímku musím dát 75%, což jsou 4 hvězdy. A pátá je za cirkusová čísla. Není snadné vytvořit pravdivě vypadající děj příběhu z cirkusového prostředí. Ale tenhle nápad mi přijde určitě jeden z nejlepších, které z tohoto prostředí vznikly. Taky mohu hodnotit éru němých filmů jako odpad, ale svého času byly úžasné. Ačkoliv chápu, že dnes se kritizuje vše, kde se jen mihne věta komunistické agitace. Lidé holt mají krátkou paměť. ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský miloval cirkus a cirkusové prostředí. V tomto filmu se tohoto nelehkého úkolu zhostil poprvé. Vznikl tak film, který by v dnešní době žádný režisér nenatočil. Spousta velkých herců i v epizodních rolích (např. vynikající Václav Trégl), skvělé klaunské číslo Oldřicha Lipského a Miloše Kopeckého v rolích klaunů či nekompromisního účetního v podání Františka Filipovského. Nezapomenutelný je i Jaroslav Marvan v roli inspicienta cirkusu ... Bohužel doba vzniku poznamenala film režimem, přesto je to filmová lahůdka, kterou by si milovníci komedie neměli nechat ujít. ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

To se nedá....... Komunisticky ovlivněné filmy, jsou hrozné........ Vzhledem k tomu, že nesnáším komunisty a od svých raných let nemám v oblibě cirkus.... Medvědi jezdící na kole, artisti skákající vysoko nad hlavy návštěvníků a klauni s velkou snahou pobavit publikum..:-( Zkrátka nic pro mě a když se spojí cirkus a komunismus do jednoho filmu je to příšerné........ Nemluvě o ději, který není takřka o ničem...Ta hvězdička je za herce jako jsou František Filipovský, Rudolf Hrušínský či Miloš Kopecký, kterých tímto lituji, že v tomto museli hrát.:-( ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Bláznivá komedie Oldřicha Lipského, který měl celý život rád cirkusy a cirkusáky, zatímco mně to nikdy moc nic neříkalo, alespoň v dospělosti. Klauni a zvířata, to bylo něco pro desetiletého kluka, ale žongolování, visuté hrazdy, drezúra koní, to se mě nikdy nedotklo. A to musí snížit bodování téhle veselohry, která místy působí násilným a nepravděpodobným dějem. Ovšem je to klasika 50. let, která byla mezi lidmi oblíbená, plejáda oblíbených herců předvedla dobrý humor. Škoda,že se optimismus téhle komedie, kterému jsem i já věřil, nepřenesl do života lidí. Prostě odepřít si chvíli volna a udělat něco pro druhé bez jakékoliv finanční odměny - to byl krásný sen,, jak by měl socialistický člověk vypadat. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ale ne, není to tak hrozné... Oldřichu Lipskému se ideologii podařilo vcelku rozumně udržet na uzdě, film má řadu vtipných, milých míst a většina zúčastněných artistů předvádí vážně obdivuhodné výkony. Herecké obsazení je veskrze sympatické, jen neustálé glosy pánů Trégla a Záhorského začnou časem nudit, o rozhovorech Rudolfa Hrušínského a Rudolfa Deyla mladšího raději ani nemluvě. Jaroslav Marvan v roli energického inspicienta je ovšem neodolatelný stejně jako parádní klaunské číslo Miloše Kopeckého a Lubomíra Lipského. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Pri scéne s Tamerom (Josef Kemr), keď levy na konci predstavenia opúšťajú klietku, vidno naľavo na zemi tieň postavy v klietke, ktorá patrí krotiteľovi. (J.J.1972)
  • Režijní debut Oldřicha Lipského. (M.B)

Reklama

Reklama