Reklama

Reklama

Cirkus v cirkuse

  • Sovětský svaz Solo dlja slona s orkestrom (více)

Obsahy(1)

Příběhy odehrávající se v cirkusovém prostředí mají v české kinematografii dlouhou tradici. Režisér Oldřich Lipský, jenž se této tématice často věnoval, ji v polovině 70. let obohatil ruskou-český projekt. Scénárista Miloš Macourek si příznačnou fantaskní zápletku, zmatky kolem vědeckého kongresu o dorozumívání se zvířaty - a tato rovina je obohacena vystoupením moskevského cirkusu. Film se tak rozpadá do dvou víceméně samostatných, nesourodých linií, které stěží hledají styčné body. Lipský, přestože se vyhnul ideologickým obezličkám, marně hledá zábavnost a vtip tam, kam se vkrádá zdlouhavost a nenápaditost. Cirkusová čísla pak vysloveně prozrazují dokumentární zaujetí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Já byl celkem spokojen. Cirkusová čísla špičková, nejvíc mě zaujali severoosetinští džigisté . Děj kolem sice není žádný zázrak, ale ani žádná katastrofa. Sovák jako profesor komunikují se zvířaty výborný, potěšil taky Melen jako "to už tady bylo" porotce. Nicméně je fakt, že film je zbytečně dlouhá a že některé pasáže by se daly zkrátit či zcela vypustit. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Zjevně velmi drahá družba, která měla propagovat ruský cirkus, a to jak jednotlivé aktéry a skupiny, tak novou budovu státního cirkusu, která z technického hlediska fascinuje dodnes. Je zřejmé, že o čem ten příběh bude, se řešilo až úplně nakonec. U Lipského cirkusových filmech bych dal dost za to vědět, co si o těch šaškujících blbech kolem myslejí ty zvířata, který to tam musí povinně vytrpět. Přiznám se, že až do nedávna jsem si neuvědomoval úzký vztah bolševiků k cirkusu, ale těší mě, protože nesnáším celkem intenzivně oboje. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Jo, tenhle film si určitě dejte, chcete-li mít cirkus v hlavě. Nevěřil jsem, že pod scénářem jsou podepsaní invenční tvůrci Lipský a Macourek. Tentokrát se oba ocitli ve sloní řiti. Ideologické zabarvení film tolik nerazí, i když to k němu silně svádí. Film selhává v rovině zábavnosti, dramaturgie je značně nevyvážená, nebo chybí úplně, výskyt ruských herců kazí dojem. Scénář působí dojmem, že z něj byly necitlivě seškrtány důležité pasáže, které by (snad) více objasnily dění na scéně. Když dojde na cirkusová čísla, přeřadí film na dokumentární styl. Vystoupení jsou náročná, to rozhodně ano, nicméně nijak neukrátí zdlouhavost filmu. Jakékoliv pokusy o humor jsou marné. Je jasné, za jakých okolností film vznikal. Voloďa roztáhl rudou prdel, do níž se muselo lézt, i když dobrým českým tvůrcům jeho rekt kurevsky smrděl. Nadšený jásot nemohl u tohoto filmu vyloudit vůbec nikdo. Samozřejmě stranický funkcionář s fotkou Brežněva v průkazce si film pochvaloval, ale i on musel uznat, že mnohé pasáže jsou neúnosně dlouhé, jen se film nabalil do dvouhodinové katastrofy. Nedá se říct, že by herci nehráli se zápalem, ale když se nad vámi bude vznášet možný pětiletý zákaz umělecké činnosti, kdo by nehrál s nadšením. Je však znát, že mnohé výkony vynikajících českých herců jsou přinejmenším nucené. Na smích v podstatě u diváků nedojde, nepočítám-li ten nechtěný. Ovšem u českých herců není tak úplně vyloučeno, že se dusili smíchy u valné většiny replik. Tu jednu rudou hvězdu ale dám, i přes totální nepovedenost, nezábavnost a nesourodost celého díla. Film je natolik mimo, až jsem se nad ním slitoval. A nechci skončit pod kopyty (rudých) stád, v objetí jednotného (sovětského) smýšlení, či papouškovat v manéži "zdrástvuj maladěc. 10% ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl dokument o jednom cirkusovém představení, bylo by to minimálně na čtyři hvězdičky, dost dobře možná i na plný počet. Jenže jako komedie a dokonce jako film to však zoufale nefunguje, příběh je slaboučký jako milionkrát louhovaný čajíček a ten humor... no nic moc. A štěky českých herců? Spíš než nadšen mi z nich bylo smutno, hlavně z Jiřího Sováka, který si takovouhle roli profesora snad ani nezasloužil. Takže jak už jsem řekl - jako unikátní záznam cirkusového představení super (hlavně u některých kousků jsem absolutně nechápal), jako pokus o film je to zoufalství. Ale za ty triky dám stejně dvě hvězdičky, i když zavřu všechny svoje čtyři oči. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

30% — Bohužel, jeden z našich nejlepších komediálních režisérů miloval cirkus. A natočil o něm několik filmů. Tento je z nich evidentně nejslabší. Zadání nejspíš znělo populární formou přiblížit českému divákovi umění sovětského cirkusu. Což o to, ten byl v tu dobu opravdu špičkový, ale možná by bylo bývalo lepší natočit čistý záznam představení, než tuhle hloupou a nesourodou kombinaci cirkusu a trapného „příběhu“. Ani mistr Macourek, ani výborní čeští herci v čele se Sovákem a Janžurovou nedokázali film zachránit. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie prebiehalo v Ľvove a Moskve. (dyfur)
  • Súčasne s filmovaním Cirkus v cirkuse natáčal Jiří Sovák seriál Chalupári (1975). (dyfur)
  • Honorár Jiřího Sováka za film predstavoval 19,500 českých korún v čistom. (dyfur)

Reklama

Reklama