Reklama

Reklama

Cirkus v cirkuse

  • Sovětský svaz Solo dlja slona s orkestrom (více)

Obsahy(1)

Příběhy odehrávající se v cirkusovém prostředí mají v české kinematografii dlouhou tradici. Režisér Oldřich Lipský, jenž se této tématice často věnoval, ji v polovině 70. let obohatil ruskou-český projekt. Scénárista Miloš Macourek si příznačnou fantaskní zápletku, zmatky kolem vědeckého kongresu o dorozumívání se zvířaty - a tato rovina je obohacena vystoupením moskevského cirkusu. Film se tak rozpadá do dvou víceméně samostatných, nesourodých linií, které stěží hledají styčné body. Lipský, přestože se vyhnul ideologickým obezličkám, marně hledá zábavnost a vtip tam, kam se vkrádá zdlouhavost a nenápaditost. Cirkusová čísla pak vysloveně prozrazují dokumentární zaujetí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

gouryella 

všechny recenze uživatele

V mnoha pasazich vskutku grandiozni pohled na vytecne cirkusove vykony, ale to si snad clovek muze rovnout zajit na zivy cirkus a nemusi se na nej divat v podobe zbytecneho celovecerniho filmu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Asi takhle: pohled na špičkové výkony sovětských artistů je sám o sobě přínosný a kdyby šlo o filmový dokument, který není znečištěný trapným scénářem a rádoby humorem a věnuje se opravdu jen zachycení cirkusových umělců, hodnotil bych tenhle kousek odlišně. Bohužel příběh nefunguje a vedle zmíněných cirkusových čísel stojí za zmínku jen herecké obsazení. Nutno dodat, že to je ovšem opravdu zajímavé, ale raději bych viděl tuhle starou hereckou gardu v něčem přitažlivějším. Celkový dojem: 25 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zatímco "Šest medvědů s Cibulkou" se z nezáživného cirkusového úvodu postupně přehoupne do vtipné komedie, "Cirkus v cirkuse" se nikam nepřehoupne a navíc má přes dvě hodiny. Asi nejslabší film Oldřicha Lipského. 20%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příslib děje a pár vtipů jako záminka pro dvouhodinové ukázky umění sovětských cirkusáků? Lipského předchozí cirkusové snímky Cirkus bude a Šest medvědů s Cibulkou vždycky něco zachránilo, do třetice se to ale nepodařilo. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jo, tenhle film si určitě dejte, chcete-li mít cirkus v hlavě. Nevěřil jsem, že pod scénářem jsou podepsaní invenční tvůrci Lipský a Macourek. Tentokrát se oba ocitli ve sloní řiti. Ideologické zabarvení film tolik nerazí, i když to k němu silně svádí. Film selhává v rovině zábavnosti, dramaturgie je značně nevyvážená, nebo chybí úplně, výskyt ruských herců kazí dojem. Scénář působí dojmem, že z něj byly necitlivě seškrtány důležité pasáže, které by (snad) více objasnily dění na scéně. Když dojde na cirkusová čísla, přeřadí film na dokumentární styl. Vystoupení jsou náročná, to rozhodně ano, nicméně nijak neukrátí zdlouhavost filmu. Jakékoliv pokusy o humor jsou marné. Je jasné, za jakých okolností film vznikal. Voloďa roztáhl rudou prdel, do níž se muselo lézt, i když dobrým českým tvůrcům jeho rekt kurevsky smrděl. Nadšený jásot nemohl u tohoto filmu vyloudit vůbec nikdo. Samozřejmě stranický funkcionář s fotkou Brežněva v průkazce si film pochvaloval, ale i on musel uznat, že mnohé pasáže jsou neúnosně dlouhé, jen se film nabalil do dvouhodinové katastrofy. Nedá se říct, že by herci nehráli se zápalem, ale když se nad vámi bude vznášet možný pětiletý zákaz umělecké činnosti, kdo by nehrál s nadšením. Je však znát, že mnohé výkony vynikajících českých herců jsou přinejmenším nucené. Na smích v podstatě u diváků nedojde, nepočítám-li ten nechtěný. Ovšem u českých herců není tak úplně vyloučeno, že se dusili smíchy u valné většiny replik. Tu jednu rudou hvězdu ale dám, i přes totální nepovedenost, nezábavnost a nesourodost celého díla. Film je natolik mimo, až jsem se nad ním slitoval. A nechci skončit pod kopyty (rudých) stád, v objetí jednotného (sovětského) smýšlení, či papouškovat v manéži "zdrástvuj maladěc. 10% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Až budu psát do intelektuálně artového plátku Substaciální anticipátor, napíšu jak to bylo plytké, hloupé, trapné, zdlouhavé, socialistické a prázdné. Ale to nejspíš nikdy nebudu, takže si klidně můžu tenhle neskutečně praštěný guláš, kde nechybí indický guru chodí po stropě, mluvící pes, ani kokrhající Janžurka, užít bez výčitek. Jasně, ne všechny fórky jsou k popukání, je to trochu dlouhé a vinou cirkusových vložek to má značně kolísavé tempo, ale jinak pohoda. Jako klukovi se mi ho líbilo, takže, když přihodím půl kila nostalgie, můžu si ten zážitek zopakovat. Vychutnat si lotra Gríšu, který s potutelným úsměvem torpéduje jedno cirkusové vystoupení za druhým když tu něco slepí artistům, tam zase uspí iluzionistu nebo krasobruslařkám nechá v manéži místo kluziště otevřít bazén. Můžu držet palce nesmělému zamilovanému Aljošovi, bavit se honičkami, které jako by vypadly z sennetovské grotesky a na pozadí toho všeho si užívat skvělé cirkusové představení. Zkrátka taková příjemně bláznivá oddechovka s cirkusem. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Doba se odrážela i v takových filmech. Je to hlavně o cirkusovém umění jistých Sovětských cirkuse. Přilepený příběh. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Zjevně velmi drahá družba, která měla propagovat ruský cirkus, a to jak jednotlivé aktéry a skupiny, tak novou budovu státního cirkusu, která z technického hlediska fascinuje dodnes. Je zřejmé, že o čem ten příběh bude, se řešilo až úplně nakonec. U Lipského cirkusových filmech bych dal dost za to vědět, co si o těch šaškujících blbech kolem myslejí ty zvířata, který to tam musí povinně vytrpět. Přiznám se, že až do nedávna jsem si neuvědomoval úzký vztah bolševiků k cirkusu, ale těší mě, protože nesnáším celkem intenzivně oboje. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Kolaborační fraška z cirkusového prostředí, u níž se lze jen tázat, zda byla natočena, aby ponižovala herce, nebo zvířata…. ()

RelaxMan odpad!

všechny recenze uživatele

Tento film jsem kdysi viděl a už jsem si ho vůbec nepamatoval . Díky bohu !!! Dnes jsem ho totiž viděl znovu a nikdy , už na ně nezapomenu . Nevím proč , jeden z našich nejlepších režisérů natočil tento nepochopitelný mega shit . Možná za to mohl nátlak ze Sovětského svazu , to je snad jediný , čím by se to dalo omluvit . To samé platí i pro naše skvělé herce ( J. Sováka , I. Janžurovou , L. Lipského , J. Hlinomaze , F. Filipovského a dalších ) . Mám rád filmy se zvířaty a nemám nic proti cirkusákům , ale tohle nefunguje , ani jako dokument . Na tomto filmu je totiž špatně úplně všechno , přes herecké výkony , režii , scénář , kameru a nevím co ještě . ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Česká premiéra: 1. února 1976 Natočeno: Československo / Sovětský svaz 1975 Scénář: Miloš Macourek, Oldřich Lipský, Jakov Kosťukovskij, Moris Slobodskoj Kamera: Jaroslav Kučera Hudba: Vlastimil Hála. Jinak špatně zpracovaný příběh a ani herecké obsazení není oku lahodící. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že samotný názov to všetko pekne podtrhuje. Bláznivý miš maš, ktorý sme natočili s našimi na večné veky ,,bratmi,,. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně praštěný film ve kterém se tak zběsile střídají scény a objevují bláznivé gagy, skvěle připodobnuje již samotný název. Je to prostě Cirkus... ()

YURAyura odpad!

všechny recenze uživatele

0/10 Tak toto se Lipskemu OPRAVDU nepovedlo, i kdyz angazoval profeeky ze sprateleneho sovetskeho cirkusu. Nejhorsi co natocil. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moje zaujímavosti: Honorár Jiřího Sováka za film predstavoval 19,500 českých korún v čistom. (dyfur) Súčasne s filmovaním Cirkus v cirkuse natáčal Jiří Sovák seriál Chalupári (1975). (dyfur) Natáčanie prebiehalo v Ľvove a Moskve. (dyfur) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s ostatními, že jako dokument o cirkusových vystoupeních moskevských umělců by to bylo o něčem jiném. Ale je to slátanina příběhu, který sám o sobě není zajímavý a různých vystoupeních v cirkuse. Protože cirkusy navíc nemám rád, lituji jen toho, že umění tak skvělých českých herců bylo promrháno v tomto...kočkopsu... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Par vtipnych momentu, jakych jsme u Lipskeho zvykli se k divakovi dostane. Dej filmu je ovsem vicemene nulovy, myslim, ze reklamu rusky cirkus v te dobe nepotreboval, tak moc nechapu, proc tento film vlastne vznikl. Misty az zoufale, prepalena stopaz... ()

Reklama

Reklama