Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

golfista 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský byl opravdu na komedie veleodborník, ale tahle parodie patří k mým nejoblíbenějším. Tolik hlášek, tolik skvělých herců - byla to doba, která v čechách komediím velmi přála (ono se nic jiného taky točit nedalo). ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Není to vůbec špatný film, ale v porovnání s jinými Lipského komediemi jde o celkem slabý odvar. Je to ztřeštěné, je to plné výborných hlášek, je to skvěle zahrané a líbily se mi kresby Kájy Saudka. Ale ani to mi úplně nestačilo, aby mě to nějak víc chytlo, bavilo a měla třeba chuť si to někdy pustit znovu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ve filmu dostane pani Rosůlková na otázku " Vy jste taky Gogo?" odpověď "My všichni jsme Gogo." A je to pravdivá odpověď, protože koncert humoru a zábavy v podání těch nejlepších interpretů pod taktovkou Oldřicha Lipského udělá z každého diváka úplného Goga. Čtyři hvězdičky nestačí, drahoušci . ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vtipná komedie o nenápadném novináři, v jehož bytě se začnou hromadit mrtvoly. Spousta legendárních hlášek jako třeba : "My jsme všichni Go-Go."-"Netušila jsem, že je to tak běžné příjmení." nebo "Dej fem ten fek, fem vek." a následně "Tak teď je to fifty-fifty."-"Nedělej si z něho srandu !" ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Hodne povedena a neskutecne zabavna parodie na mafianske filmy. Hlasky jako My jsme vsichni Gogo, Tady rucnik, mydlo konci vstoupily nezapomenutelne do historie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je krapet podobnej pripad jako Adela, taky takova pocta zanru a ackoliv je tu vic skvelejch hercu a vic hlasek, tak mam Adelu proste radsi. Jinak pribeh je fakt skvelej a zaverecna akce v garazich nema v ceskym filmu obdoby. Co se tyce hercu, tak mladej Lipskej v roli trouby nema chybu a dokonce i ta Bohdalova je tu jakz takz snesitelna, ale tady jde hlavne o to neuveritelny mnozstvi vedlejsich postav ztvarneny skvelejma ceskejma hercema, tady je skutecne snad tak cca 20 hvezd, pricemz kazdej ma nakou pamatnou scenu. Ale jak uz sem rek na zacatku, i pres tu haldu kultovnich hlasek a scen mam Adelu radsi. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Režisér Oldřich Lipský nejdřív pojal úmysl natočit detektivní komedii podle románu jugoslávského autora Nenada Brixiho 'Mrtvým vstup zakázán'. Přizval k tomu Miloše Macourka a ten z toho přes Lipského nedůvěru k takovému nápadu udělal tuto oslnivou comicsovou crazy komedii, která patří k tomu naprosto nejlepšímu, co u nás v rámci žánru bylo natočeno. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Zase jsem viděl tuto nesmrtelnou komedii a znovu tvrdím, že je geniální. Už ta plejáda hereckých legend: osmělující se podezřelý masový vrah Lipský, tupý policajt Libíček, cholerický velitel Filipovský, starostlivá paní domácí Rosůlková, Janžurová coby šéfka gangu v převleku za pastora, šišlající gangster Kemr, nebo Hlinomaz alias Gogo. Klasické hlášky - dej sfem ten sfek sfem řek; fifty fifty; ručník končí, mýdlo končí... Svérázný jazz v podání gangsterů... Použití kreslených komiksů - že by se tady inspiroval Tarantino při točení Kill Billa? :)... Reklamní vsuvky coby nahrážky kapitalistických reklam v komerčních televizích... A hlavně - příběh má šmrnc a humor od A do Z. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie od génia komedie Oldřicha Lipského. Skvělé obsazení, výborný scénář a atmosféra. Ani se mi nechce věřit, že tohle se podařilo natočit v roce 1970. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dámy a pánové, masový vrah pan Camel, právě zavraždil tři pány z orchestru. Nelíbilo se mu, jak hrají." Tak tomu říkám celebrita. Panu Camelovi prostě stačí otevřít dveře a vypadne mrtvola. To by samo o sobě nebylo až tak vtipný, ale pan Gogo musí pobavit každýho, Ručník konverzující s Mýdlem nepostrádá tradiční policejní kouzlo a ten jedinečně artikulující gentleman, který by každého roffílel na fufky, se prostě stal kultovní postavou. A to nechci zapomínat na holčičí bitku v pěně, na huhukoktejl, na spor o vedení řezu ani na dálkový studium na vzdálenost Brazílie - Nový Zéland. Tento snímek si prostě zaslouží titul ujetá hovadina, který mu tímto propůjčuju. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli se mi víc líbily Saudkovy komixové malůvky (včetně nápisů boong, prásk, wraaagh), herecké výkony (nezpomenutelný fiflající Kemr), či tuny hlášek, které na nás duo Macourek - Lipský valí skze celý film: podle týhle čáry bys měl bejt už dávno mrtvej, dej fem ten fek, Gogo (dávno před Novou), ručník - mýdlo a mnoho dalších. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pro mě srdcovka a jeden z nejsympatičtějších zástupců žánru české crazy komedie, který vtipně paroduje západní gangsterky. Díky hereckému obsazení, kdy režisér Lipský využil přirozeného komediálního talentu Bohdalové a Janžurové i typově dokonalého Lubomíra Lipského v roli naivně důvěřivého George vznikla taškařice, která mi ani s přibývajícími léty a zvyšujícím se počtem repríz nezevšedněla. V poslední třetině sice už filmu poněkud dochází dech, ale i tak výsledný dojem stačí na plnou palbu a 90 % celkového dojmu. Jak pro mě hlášky nejsou měřítkem kvality nebo oblíbenosti filmu, tady si je vyloženě užívám. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdičku za Káju Saudka, který tady odvedl kus parádní práce, a za komiksy, jinak mě to ale - stejně jako předchozí spolupráce tandemu Lipský -Macourek, ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ - moc nenadchlo. Čekal bych promakanější scénář a ne, že jen odevšad budou automaticky padat mrtvoly. Mnohé gagy mi přišly ohrané nebo ne nejlíp podané nebo oboje, i když nějaká ta hláška by se našla a herci jsou dobří. Ze všech Lipského parodií bezvýhradně uznávám jen JOEA. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Tento film musí být skvělý už jen proto, jak často jsou citované hlášky místními uživateli nebo i jen obyčejnými smrtelníky někde na ulici. Schválně, kdo bude takový borec a naběhne do banky a zařve: "Dej fem ten fek!" ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Budete-li mít chuť někdy vraždit, jen přijďte, tady se vždycky někdo najde.“ S každým dalším zhlédnutím mám tenhle snímek radši a stále víc musím oceňovat jeho nápaditost. Ať už jde o „vymazlené“ hlášky, jednotlivé vtipné situace (jak malý kluk se těším zejména na každé Camelovo otevření dveří) nebo ústřední propojování komiksu s filmem (navíc ty zdařilé reklamy). A samotnou kapitolou je pak casting, resp. herecké výkony, kdy si užívám profláklé komiky i v těch nejmenších roličkách. Na druhou stranu je to pořád velkým dílem crazy komedie, která se pravděpodobně nezavděčí úplně každému divákovi (zejména směrem ke konci, který je plný zdánlivě neřízené anarchie), mně ovšem maximálně (čemuž odpovídá i moje hodnocení). „Ty jsi si opravdu myslel, že bych s tebou mohla něco mít? To bych si připadala jak jednička na desetidolarovce.“ - „Jak to?“ - „Ta za sebou taky pořád tahá nulu.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pošťák zvoní vždycky dvakrát, mrtvola za dveřmi pana Camela obvykle nezvoní vůbec.. Excelující fifty-fifty Josef Kemr a závěrečná přestřelka jak od Michaela Manna v parodické honbě za jedním miliónovým "sfekem". Jednu hvězdu navíc přihazuji za komiksové animace Káji Saudka, jehož práci bezmezně obdivuji (Tullianovic Lips forever!). Mimochodem, cholerická kreace F.Filipovského jakožto vyšetřovatele Sheridana mnoha lidem jistě připomněla jiného rapla z vedení bezpečnostních složek a sice četníka Cruchota v podání L.deFunèse. To, že jeden bez druhého (mimika Louise a hlas Františka) byli většinou poloviční, považuji za jeden z nejzvláštnějších filmových úkazů vůbec.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nápady a nespoutatelně rozvernou rozpustilostí charakterizovaná parodie přerůstá své původní poslání a mění se ve svébytný film, jehož kvalita spočívá v dokonalém přetavení původní komiksové matérie. Rafinovanost, s níž si režisér i scénárista (Miloš Macourek) pohrávají s divákovou fantazií i bránicí, často bere dech. Řada replik, citovaných hojně spolukomentátory, zlidověla. Kontrast nadsazené směsi něžnosti a bezbrannosti takřka chlapecké u hlavního hrdiny i prvoplánového plání jeho ženského idolu překonávají už jen orgie znepřátelených gangů. Nápad a jeho provedení by určitě nadchly i Jaroslava Haška nebo Jiřího Hausmanna. V každém případě se jedná o jednu z nejvýraznějších českých veseloher všech dob, které se nedá téměř nic vytknout. Naopak se zdá, že výčet jejích předností je téměř bezbřehý. A - jak tu čas od času konstatuju - téměř s určitostí nadčasový. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

"nesmysl pane komisaři! já vim, proč to dělá.. nejdřív mi vyštval nájemníky suzafonem a teď mi je rovnou vraždí...!!!":-)))) ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama