Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (494)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Táto komédia rozhodne nezostarla. Aj keď v niektorých momentoch môže pôsobiť neohrabane, parodický tón je všadeprítomný a nepoľavuje až do samotného konca. Boli časy, boli komédie. Dnes by to bola zrejme záplava CGI trikov, podradných hereckých výkonov dnes samozvaných ,,celebrít´´ a lacného, dnes tak preferovaného, akože humoru. Vtedy stačili kresby Káju Saudka, majstrovstvo komediálnych hercov typu, Bohdalová, Lipský, Janžurová, či Filipovský a krčmových, nekorektných hlášok. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Zase jeden návrat po letech k oblíbenému filmu z dětství. A jakápak překvapení, dostalo mě to ještě víc než tehdy. Člověk zjišťuje, že předtím některé scény nemohl chápat a baví se o to víc touto geniální parodií. Jedna již zlidovělá hláška střídá hlášku a herci excelují. Natočit toto v té době na západě, jedná se jistě o celosvětově kultovní film. ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Po nějaké době další komedie, u které jsem díky záchvatu smíchu dokonce ztratil nit. Oldřich Lipský se s českou parodií na šestákovou literaturu vypořádal nad má očekávání, a to především díky skvělému Macourkově scénáří (tento tvůrce se mi čím dál více líbí), ultimátním hereckým výkonům (životní role Lubomíra Lipského, Iva Janžurová v nejzápornější poloze, vedle nich ještě excelují Bohdalová, Filipovský, Rosůlková, Kemr či Libíček) a nádherným kresbám Karla Saudka, které jednak dotvářejí atmosféru a dále dokáží i pobavit - především reklama na cigarety Morituri (trefně zvolený název). Jinak si myslím, že závěrečné vyvrcholení je natočeno tak dobře, že by se neztratilo ani v nějaké americké žánrovce. "Jeho předkové byli..." - "Taliáni?" - "Ne, Italové." ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Plachý, nenápadný učiteľ George Camel začne mať jeden nepríjemný problém. Takmer vždy, keď otvorí nejaké dvere, stačí hoc aj na skryni, ihneď odtiaľ vypadne mŕtvola. Je v tom však celkom nevinne. Ocitol sa totiž, úplnou náhodou, uprostred boja dvoch zločineckých bánd. No v očiach verejnosti, polície a dokonca aj svojej kolegyne Sabriny, do ktorej je silne zamilovaný, je chladnokrvným, vraždiacím maniakom, Springtownskou beštiou. Podarená československá paródia na populárne americké gangsterské filmy. Oldřich Lipský vedel točiť takýto druh komédie veľmi dobre. **** ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Za prvé výborná parodie naditá hláškami se skvělými herci, která dosahuje kvalit kultovního Limonádníka a pro mě osobně ho i v mnohém překonává. Za druhé maestro Kája Saudek ! Škoda, že se tento velikán nepodílel na vícero filmech (samozřejmě kromě desítek filmových plakátů), takhle nám zůstály jen "vraždy" a Kdo chce zabít Jessii ? Ale zaplaťpánbu alespoň za ně....EDIT 12.2.2014...Chudák Kája, cíl trendů a předmět spekulací. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (19)

  • Honorár pre juhoslovanského autora námetu Nenada Brixyho mohol byť vyplácaný len pod podmienkou, že peniaze bude míňať len v Československu. (Raccoon.city)
  • Lubomír Lipský st. (Georg Camel) vzpomínal, že pro scénu, kdy jsou po flámu v posteli se Stellou Zázvorkovou (Peggy), se „vylepšili“ lahví Becherovky, aby byli autentičtější. Režisér však byl jiného názoru a nechal je vystřízlivět a scénu zopakovat. (sator)
  • Ve scéně, kdy Gogo (Jiří Hlinomaz) s panem Camelem (Lubomír Lipský st.) zjišťují, zda v baru podávají hu-hu koktejl, je v jednom záběru na barovém pultu vidět popelník s nápisem „Dubonnet“. Dubonnet byla věhlasná předrevoluční pražská kavárna v Revoluční ulici a scéna se natáčela v noci právě tam. (TomKey)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama