Reklama

Reklama

Jáchyme, hoď ho do stroje!

  • Československo Velký den Františka Koudelky (pracovní název) (více)
TV spot
Československo, 1974, 95 min

Hrají:

Luděk Sobota, Marta Vančurová, Věra Ferbasová, Josef Dvořák, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Karel Novák, Václav Lohniský, Eva Fiedlerová, František Husák (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pod námětem a scénářem komedie Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje! z roku 1974 najdeme poprvé jména oblíbené autorské dvojice Ladislav SmoljakZdeněk Svěrák. V té době už byli oba známí jako autoři zábavných rozhlasových pořadů, právě se připravovali na osmou sezónu stále populárnějšího Divadla Járy Cimrmana, v menších rolích se objevili i na filmovém plátně, ale svoje skutečné úspěchy měli tehdy ještě před sebou. Hlavním hrdinou jejich prvního filmového příběhu je nesmělý mládenec František Koudelka (L. Sobota), který uvěří tomu, že bude mít zaručený úspěch v životě, bude-li se řídit kondiciogramem, „vědecky“ sestaveným přehledem svých šťastných i kritických dní. Až po mnoha letech se dozví, že kondiciogram, podle kterého žil, byl určen jeho jmenovci. Mezitím však zažije hodně perné chvíle a neskutečná dobrodružství… Dnes již legendární komedie je jednou z nejlepších, které byly u nás v neveselých časech normalizace natočeny. Dala velkou příležitost komikům nové generace – skutečně úspěšný filmový start zde zahájili Josef Dvořák a Luděk Sobota – ten se na dlouhá léta etabloval do rolí nesmělých až přihlouplých mládenců. Úspěchu napomohl samozřejmě i vynikající scénář, který rozvíjí kaskádu komických situací, a rovněž skvělá režie, která nevynechala jedinou příležitost rozesmát diváka. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (754)

topi 

všechny recenze uživatele

Když už se o nějakém filmu hovoří jako o kultovním, tak "Jáchyme, hoď ho do stroje! " je KULT jak prase!!! Tolik hlášek snad nikde jinde není a na film se dá dívat stokrát dokola. Já jsem ho viděl možná už tisíckrát a vždycky, když ho chytnu od jakékoliv části v televizi, tak už se musím dodívat až do konce, protože čekám na ty všechny hlášky a postavy a řežu se smíchy stále a stále donekonečna. A dokonce tam některé hlášky nalézám nové! Např. na začátku filmu jsem si pořádně nevšiml, jak Miroslav Homola říká : " Vážení přátelé, do vaší obce zavítala věda! " Cha cha, Smoljak, Svěrák - kult´áci největší, v režii génia Oldřicha Lipského. Obsazení absolutní paráda!!! Není slabších herců! No a co předvedl Zdeněk Liška jako hudební skladatel? No coment, neexistuje nikdo lepší!!!!!! ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Známe to všichni nazpaměť a přesto se na to vždycky rádi podíváme znovu. Nestárnoucí klasika a životní role pro Luďka Sobotu, jehož tvorba v současné leží neskonale hluboko pod úrovní. V čekém filmu snad neexistuje vedle Marečku, podejte mi pero větší hláškovací ekvilibristika a více nesmrtelných scén. Jedno z obrovských es Odlřicha Lipského. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Desítky známých hlášek, které se s námi ponesou ještě asi mnoho let. "Maminka Vám posílá vejce." "Koudelko, já tě sleduji už dlouho. Já se kolikrát dívám jinam, ale pořád tě vidím. Ty jsi na nejlepší cestě k Chocholouškovi!" "Tak kde je ten prďola, co tady čepuje to pivo?" Luděk Sobota ve své životní roli, která mu neuvěřitelně sedí. Gregorka bych doma nechtěla.. Československá legenda. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Luděk Sobota si touhle vydařenou komedií plnou nesmrtelných hlášek na sebe upletl bič. Už totiž od té doby nevytvořil lepší a silnější roli, a dá se říct, že už ani nevytvoří. Jeho František Koudelka, řídicí se předpověďmi dobrých a špatných dnů, nabízí mnoho hereckých poloh a obdivoval jsem ho jako nesmělého troubu v bufetu hledajícího způsob, jak si získat pozornost prodavačky, nebo jako absolventa kursů karate i neustálého soka psa Gregorka v boji o lepší postel. Řada hlášek už vlastně dávno zlidověla, stejně jako postava psychiatra Chocholouška, nebo Bédi Hudečka z autoservisu. Možná konec nebyl nejpovedenější, ale jinak to v režii Oldřicha Lipského dynamicky a neotřele šlape. 80% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vylovení, vysušení, odbahnění aneb Kolik třešní, tolik višní. 1) Na kondiciogramech za 15,-- Kčs jsem taky ulítával. 2) Mohu uvést řadu výhrad vůči scénáři, režii i hereckým výkonům. Ale málokterý film zlidověl natolik, aby se desítky jeho hlášek staly doslova a do písmene národním bohatstvím. Možná, že by se "kvalitnější" film nestal tak populárním, co my víme? Nikdo totiž nemá moc v lásce dokonalost. 3) A navíc si mohu připomenout neméně legendární pražský bufet Koruna. Chodíval jsem tam na hovězí polévku, smažený řízek a jahodový koktejl. No jo. 4) Inu, za všechno může STS Chvojkovice Brod. Holt slušný oddíl... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (96)

  • Obaja scenáristi od začiatku počítali s hlavnou úlohou Františka Koudelku pre vtedy málo známeho herca Luďka Sobotu, ktorého poznal iba obmedzený okruh ľudí z prostredia libereckého divadla Ypsilon a teda písali dialógy priamo podľa jeho charakteru. Zaujal ich svojím originálnym a nevšedným prejavom, preto ho odporučili režisérovi Oldřichovi Lipskému. Ten zo Sobotou natočil kamerové skúšky, na ktorých liberecký herec uspel a Jáchymom odštartoval svoju kariéru známeho herca. (Raccoon.city)
  • Litograf, kníhtlačiar a sadzač Pavel Pech si zvolil umelecké meno ako má hlavný hrdina filmu, ktorého stvárnil Luděk Sobota, František Josef Koudelka a v roku 2007 vytvoril reflexiu na film 15 celostránkových dvojfarebných linoritov vo veľkosti 2x2 centimetre, ktorých jeden mal obsah 64 strán. Išlo konkrétne na narážku japonského maliara miniatúr Uko Ješitu (Tetsuchi Sassagawa) nakoľko má každý linorit na obale názov "Uko" a prvej strane "povoáním hodinář". Na ďalšej stránke môžeme nájsť vyobrazenie miniatúry "Odysseúv boj s Kyklopem". (Raccoon.city)
  • Luděk Sobota ve filmu pronese větu: „Slezte z toho lustru Donalde, vidím vás!“ Tu samou větu pak použije i v české adventurní hře „Polda 2“, kde dabuje hlavní postavu hry policistu Pankráce. (mokki5)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama