Reklama

Reklama

„Marečku, podejte mi pero!“

  • angličtina Marecek, Pass Me the Pen!
TV spot
Československo, 1976, 96 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Jiří Macák

Hrají:

Jiří Sovák, Václav Lohniský, Iva Janžurová, Míla Myslíková, Josef Kemr, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, František Kovářík, Josef Abrhám, Jiří Schmitzer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jiří Kroupa, mistr v továrně na zemědělské stroje, je závodní radou donucen zasednout do lavice večerní průmyslovky. Potřebuje si totiž zvýšit kvalifikaci, aby mohl zůstat ve funkci i po chystané modernizaci podniku. S ním do lavic usedá pestrá směsice studentů - šplhoun Hujer, koketní paní Týfová, třídní rošťáci Tuček a Šlajs, zmatkář Plha nebo věčný ospalec Dudek. Zkrátka chybí jen Hliník, který se odstěhoval do Humpolce. Přestože jsou to vesměs lidé středního věku, znovu se mění ve školáky. Opisují, žalují, zdržují vyučování a na zvonění čekají jako na vysvobození. Lžou, že nedostali domácí úkol, tropí si žerty ze sebe i z učitelů. Stejně osobitými postavičkami jako žáci jsou i jejich učitelé, mezi nimiž vyniká svérázný chemikář, češtinář Hrbolek nebo třídní Janda, který si musí během školního roku se svými odrostlými žáky vytrpět řadu obtíží, jako třeba nečekané třídní schůzky s hojnou účastí, zejména rodiny Hujerovy. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (77)

  • Tak jako mnoho postav z tohoto filmu má i Hliník svůj skutečný předobraz. Když Zdeněk Svěrák začínal studium gymnázia, byl do jeho třídy zapsán jakýsi Oliverius, kterého však studenti nikdy nepoznali, protože se údajně odstěhoval. (TomasSlach)
  • V 51. minutě filmu se objevuje tabule s nápisy a dvojicí čísel. Jedná se o stanovený plán výroby a skutečný plán výroby pro jednotlivá pracoviště. (sator)
  • Záhada kolem slova „hrdobec“ při rozboru básně se má trochu jinak. Jedná se totiž o chybný tvar slova „hrdobce“, okazionalismu použitého v množném čísle Janem Nerudou v básni „Jak lvové bijem o mříže“. Hrdobce zde značí hrdého člověka, hrdopýška. (sator)
  • „Chtěl jsem probrat Trhany,“ říká profesor Hrbolek (František Kovářík). Povídková studie „Trhani“ od Jana Nerudy zobrazuje život kočujících železničních dělníků v 2. polovině 19. století. „Trhani“ proto, že trhali výbušninami skály.
    (sator)
  • Činnost, které se intenzivně věnuje po celou dobu návštěvy školy mistr v lakovně Mužík (Zdeněk Srstka), je vyplňovaní tiketů sportky. (sator)
  • Film byl v roce 2022 nově digitalizován za spolupráce Národního filmového archivu, Státního fondu kinematografie a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ve studiích Universal Production Partners a Soundsquare v Praze. (sator)
  • Vzhled a hlavně mluva Ivy Janžurové (paní Týfová) byla ovlivněna rodinným zázemím. Její partner Stanislav Remunda měl tehdy pocit, že stále hraje v bláznivých komediich a nechtěl, aby tyto role brala. Janžurové se však role líbila a „tajně“ ji natočila. Později se smíchem vzpomínala, že při návštěvě kina ji partner, v paruce a s pisklavým hlasem, nepoznal a teprve při závěrečných titulcích zjistil, že ve filmu hraje... (kenny.h)
  • Herec Jiří Schmitzer neměl ke svému otci Jiřímu Sovákovi nikdy blízko. Veselohra Marečku, podejte mi pero! byla pro oba první větší příležitost, jak si k sobě najít cestu, přičemž se opravdu málem usmířili. Jiří Schmitzer si ale po jednom divadelním představení v roce 1976 dal s kolegy skleničku, pak usedl za volant a nešťastnou náhodou srazil chodce, který svým zraněním podlehl. Byl odsouzen ke třem letům odnětí svobody, za dobré chování ho ale propustili už po roce a půl. Cholerický Sovák nechtěl synovi odpustit, že řídil pod vlivem alkoholu. Ačkoli mu posléze pomohl najít právníka, propast mezi otcem a synem se prohloubila. (HawkeyP)
  • Ve městě Humpolec se nachází muzeum HLINÍKárium, kde jsou vystaveny rekvizity z filmu a promítají se zde i filmové scénky. Budova byla otevřena roku 2006. (Diego75)
  • Když Plha (Josef Kemr) čte školní řád, tak zmiňuje i třídní schůzky a říká, že „rodiče jsou staří a ta dráha taky není zadarmo“ a že jsou z Kojčic. To je až u Pelhřimova, což utratí nejen za dráhu, ale ještě i za autobus, protože Kojčicemi u Pelhřimova nevede železniční trať a tudíž tam ani není železniční stanice či zastávka. (Teimei)
  • Před mimořádnými volbami do Poslanecké sněmovny roku 2013 používalo uskupení Hlavu vzhůru rým „Metelesku blesku, pojďme pomoct Česku“. Rým „Metelesku blesku“ se ale objevil v tomto filmu a Zdeněk Svěrák zvažoval, že se obrátí na soud. Autor však měl námitky, že rým pochází z Moravy nebo se objevily i názory, že výraz pochází z estonštiny. Po prověřování se zjistilo, že výraz nepochází z moravštiny ani z estonštiny. Politické uskupení nakonec jako omluvu poslalo ještě před podáním Svěrákovy žaloby na účet Centra Paraple částku 30 tisíc Kč. (mar48)
  • Jméno Čeněk Janda, jehož ve filmu ztvárnil Josef Abrhám, se vyskytuje ve hře „Akt“ v Divadle Járy Cimrmana. Jedná se o tuto pasáž: „Mé nadání objevil učitel Čeněk Janda ve čtvrté třídě obecné školy. Měli jsme tehdy vypracovat výkres nazvaný ‚Stromy rostou svisle‘.“ (IvoP)
  • Město Humpolec, do kterého se ve filmu odstěhoval Hliník, zvolili scénáristé Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak proto, že scénář psali na chalupě blízko tohoto města. (Pierre)
  • Scény ve třídě se natáčely během pololetních prázdnin v pražské škole na Dušní ulici. Herci tam vždycky chodili v osm hodin. Nejpozději vždy přišel Josef Kemr (Plha) a to o půl deváté, protože ještě ráno chodil do kostela. (Pierre)
  • Jiří Sovák (Kroupa) měl nejraději scénu, ve které si tluče do hlavy Nerudovu básničku „Jak lvové bijem o mříže“. (Pierre)
  • Jiřímu Sovákovi (Kroupa) se scénář velmi líbil a podle jeho názoru byl zcela mimořádný. Nemusel si v něm nic dotvářet, vše mu připadalo dokonalé. (Pierre)
  • Jiří Sovák (Kroupa) se roli učil především v posteli, ale také na chalupě, na terase nebo v křesle v obýváku. A šlo mu to neuvěřitelně rychle. (Pierre)
  • Jiří Sovák (Kroupa) se na film koukal pokaždé, když běžel v televizi a nahrál si ho i na video. (Pierre)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřel herec Jan Skopeček

Zemřel herec Jan Skopeček

27.07.2020

Ve věku 94 let zemřel herec a dramatik Jan Skopeček. Skopeček, jenž měl na kontě přes 150 filmových i televizních rolí, patřil rovněž mezi zakladatele Divadla pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama