Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Knedlíky! Medvěd vaří ve škole knedlíky?"
Cirkusový klaun Cibulka, který slaví úspěchy se svým číslem s ochočenými medvědy, dostal výpověď z cirkusu. Medvědy totiž ředitel cirkusu vyměnil za cvičené vepře. Cibulka tedy na popud dětí nastupuje v ženském převleku jako kuchařka do školní jídelny. Problémy nastanou v okamžiku, kdy za Cibulkou do školy přicházejí uprchlí cirkusoví medvědi... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (272)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý komediální film o výměně cvičených cirkusových medvědů a o propuštěném cirkusovém klaunovi Cibulkovi. Po úvodní nevýrazné cirkusové části se děj příběhu přestěhuje do školní budovy, kde se kreativní Cibulka vydává za kuchařku, školníka a uklízečku a v jejímž kabinetu také ukrývá cvičené šelmy i svého cvičeného šimpanze Toníčka. Výkon hlavní postavy L. Lipského se zejména ve dvojroli se školníkem Hadrabou dá označit jako nadprůměrně zábavný. V neprůchodné hlavní školní chodbě a v kanceláři ředitele se také odehrává nevídané pásmo groteskních situací, jejímž vrcholem jsou dialogy mezi direktivním ředitelem školy J. Sovákem, školním inspektorem F. Filipovským s notýskem a konkurenčními řediteli cirkusů J. Libíčkem a M. Kopeckým. Velmi zábavné taky shledávám pátrání Kopeckého poskoka Z. Srstky v Cibulkově bytě po ukrytých medvědích kůžích. Dětské role nesympatických a ukřičených žáků tentokrát spíše kazily dojem z jinak povedené komedie. Příliš mnoho prostoru dostaly záběry se cvičenými zvířaty a jiné akrobatické kousky. V malých rolích se objevili V. Kotva jakožto nesmělý učitel přírodopisu, D. Hajská jako školní uklízečka či Cibulkova bytná M. Rosůlková. Přestože nejsem velký příznivec cirkusových představení a obzvláště klaunů, komedie O. Lipského ve své střední pětihvězdičkové ´školní´ části vše bohatě vynahradila. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Na tomhle kousku je krásně vidět, jak se vyvíjí divácký vkus. Poprvé jsem viděla s rodiči jako dítě. Tehdy tatínka nejvíc bavili titulky a mě medvědi. Dnes mě baví titulky, vidím doslova vyděšené ošetřovatelé medvědů, kterým tečou nervy a překáží jim natáčecí štáb. Viděla jsem, jak mi medvídek dal po saltu na kokos nebo jak se vymáznul na kolobrndě. Co naplat, tahle taškařice je poplatná době a já už nejsem cílová skupina. ()

Reklama

henny2010 

všechny recenze uživatele

Tento film ze 70.let jsem poprvé viděl v období Vánoc a líbil se mi. Ale po nesčetně mnoho reprízách vám už to tolik na chuť nepřijde a více méně jsem se u toho nudil. Když se podívám na herce, jedna ikona vedle druhé, člověk by si snad myslel, že tam šli z důvodu odpočinku od náročnějších rolí. Ono někdy více znamená méně a naopak. Ale srážet tento film taky nechci, přece jen klaun Lubomíra Lipského mi v paměti zůstal a scénka ze školy, kdy přišla inspekce, u ní jsem se mohl potrhat smíchy...70% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná oddechovka, jeden z ideálních hravých filmů pro děti a další z filmů Oldřicha Lipského, ze kterého je vidět, že miluje cirkus, starou dobrou promakanou cirkusovou zábavu. Je to pěkný výkon hlavního představitele cirkusového klauna Cibulky (Lubomír Lipský, hraje také školníka), který musí přijmout místo školní kuchařky a užívá si to naplno i když musí dělat jak za uklízečku, tak i školníka. A kupodivu stačil jen jeden den, aby obrátil školu vzhůru nohama. Další výborné role: postupně stále více nervóznější ředitel školy (Jiří Sovák) a školní inspektor (František Filipovský), kteří se místo inspekce musí zabývat hledáním medvědů a s nimi spojených strastí. Také cirkusoví ředitelé (Miloš Kopecký je nádherný padouch, Jan Libíček zase krásně pomalejší) a opět paní bytná (marie Rosůlková).Poučení zní, když potkáte ve škole medvědy s šimpanzem, nablízku je určitě Cibulka. Příjemně hravý film s cirkusovými kousky pro děti. ()

Ospalek 

všechny recenze uživatele

Film mi přirostl k srdci. Nejen proto, že dvojice O. plus L. Lipští sehráli další dobrou komedii, ale tak proto, že děj, který se odehrával převážně ve škole měl své kouzlo. Asi nejstřešťěnější komedie této doby, ale mě se celkem zalíbila. Dost dobře působí nechápající Libíček a nervózní Kopecký, taky Sovák zahrál dobře. Dám 90% aby se neřeklo :-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (27)

  • Opicu vo filme stvárnili až tri opice. Jedna rozbíjala vajcia, druhá bubnovala a tretia jedla príborom. Mali inú farbu tváre a srsť okolo tváre. Maskér ich musel zakaždým namaskovať, aby si boli podobné, ale opice zakaždým líčidlo zlízali, pretože im náramne chutilo. (Raccoon.city)
  • Když se probudí pravý školník, vejde do ředitelny v brýlích. Ty má přitom Cibulka (Lubomír Lipský st.) jako falešný školník, což potvrzuje následující záběr. (Skladatel)

Reklama

Reklama