Reklama

Reklama

Slaměný klobouk

  • angličtina Straw Hat
TV spot

VOD (1)

Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou Helenkou, dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění. Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat nevěstě a jejímu početnému příbuzenstvu, nebo rozzuřenému Emilovi. Ani jedni nechtějí čekat, a hlavně je zde kardinální otázka: kde v celém městě sehnat přesně stejný slaměný klobouk? (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (125)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů české crazy komedie, která nenechá diváka oddechnout od začátku do konce, jelikož celý film je jedna řada nedorozumění, šokujících zjištění a zvratů, který postupně narůstají geometrickou řadou a divák jen žasne, jak někdo mohl vymyslet něco tak šíleného a přitom inteligentního. Lipský vše navíc skvěle uzavřel do výjimečného celku, který vás skutečně přenese do Francie počátku 20. století a některé jeho nápady jsou bezkonkurenční a obohacují nestárnoucí předlohu. Všichni herci byli výborní a role jim perfektně seldi, ale Helena Růžičková mě ve svých "lechtivých scénách" doslova dostala do kolen. ()

McIron 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s tím, že to v závěru nemá spád, je to jízda až do konce! Všemu vévodí excelující stalagtity českého herectví Miloš Kopecký a Vladimír Menšík. Vzhledem k tomu, že jim podobně mimořádných herců z absolutní extraligy jsme měli jen pár (Burian, Nový, Haas, Hrušínský, Štěpánek, Hoger, Sovák, Brodský, Voska a tím to tak pomalu končí...), je jasné, kdo je na plátně pánem. Ale! Tam je plejáda dalších fascinujících výkonů - Zázvorková, Kemr, Fialová, Janžurová, Hrzán, Libíček, Hlinomaz, Filipovský. A samozřejmě Lanďák, ten odvádí svůj mimořádný standard! Velmi dobří jsou i Růžičková, Sklenčka, Lír, neurazí Kostelka a dokonce ani Homola s Prachařem. Mimořádným půvabem potěší Šulcová i v menší roli Preissová (Škoda, že nemám čas:-)), a pověst skvělého epizodisty potvrzuje Effa. Btw, všimli jste si Báry Štěpánové v roli dítěte-svatebčana a Jana Krause, coby poslíčka z čistírny? V každém případě - MIMOŘÁDNĚ ZÁBAVNÉ, STRHUJÍCÍ, INTELIGENTNÍ, co víc od filmu z počátku normalizace chtít? Jo - dům, kde se to natáčelo je ten, v němž bydlí Jirka Bartoška a Marek Eben - Maiselova 21! ()

Reklama

dwi 

všechny recenze uživatele

Svěží fraška, která vychází z Labichova jadrného divadelního kusu. Zápletka se točí zdánlivě kolem banální situace, kdy kůň omylem rozkousá jedné dámě klobouk. Nebyla by ale fraška fraškou, kdyby tento incident nevzbujel do kolosálních rozměrů. Tempo příběhu plyne hektickým stylem se spoustou komediálních situací, na nichž mají podíl především vynikající čeští herci (zvláště M. Kopecký). Mimochodem, před Oldřichem Lipským se této látky ujal i slavný francouzský režisér René Clair. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Slaměný klobouk patří do mojí top desítky. Slušná divadelní předloha nakombinovaná s počátkem normalizace v kinematografii, kdy jen výjimečně vznikaly solidní filmy. Herectví je tu spíše divadelní, než filmové, ovšem v těch secesních kulisách to není na škodu a minimálním exteriérům i interiérům ta květnatá mluva velmi sluší. Dialogy nejsou sice nijak objevné, ale v podání (desítek!) těch nejlepších českých herců, navíc s mistrovským neverbálním projevem, jsou kouzelné. Jediné, co mě rušilo, byl nahluchlý strýc Lubomíra Lipského, jehož repliky časem začnou nudit. Před výkonem těch ostatních ovšem nutno smeknout klobouk. Třeba slaměný. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Tak tady i tu nejmenší roli hraje někdo známý či slavný ( i když třeba později - Jan Kraus poslíček atd. ). U tohoto filmu jsem se opravdu od srdce zasmál. Skvělé sestavená komedie. Ať to byl nahluchlý strýc Lipský, donchuán Kopecký, pihaté poupě Janžurová, otec Menšík, zamilovaný bratranec Hrzán, řemeslník Hlinomaz, omdlévající Květa Fialová a další. Výborné herecké výkony a velice vtipná předloha jsou dohromady jeden z mých nejoblíbenějších filmů. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen na motivy hry Eugèna Labiche „Un chapeau de paille d'Italie“ (v překladu „Klobouk z italské slámy“) z roku 1851. (Komiks)
  • Dům rodiny Nonaucourtových a přilehlé skleníky se nacházejí v zámeckém parku v obci Hořín nedaleko Mělníka. Dnes je však celý objekt zarostlý stromy a jedná se o zříceninu. (ondradvori)

Reklama

Reklama