Reklama

Reklama

Slaměný klobouk

  • angličtina Straw Hat
TV spot

VOD (1)

Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou Helenkou, dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění. Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat nevěstě a jejímu početnému příbuzenstvu, nebo rozzuřenému Emilovi. Ani jedni nechtějí čekat, a hlavně je zde kardinální otázka: kde v celém městě sehnat přesně stejný slaměný klobouk? (TV JOJ)

(více)

Recenze (125)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Z osvědčené spolupráce Oldřicha Lipského se scenáristou Milošem Macourkem vznikly postupně čtyři legendární crazy komedie, přičemž tohle je ta poslední, a jestliže se v roce 1967 dalo (ba dokonce muselo) ve filmu experimentovat, a v roce 1969 a 1970 ještě mohlo, v roce 1971 již úplně zaklaplo víko normalizace a tak museli tvůrci přijít s něčím absolutně apolitickým, stojícím mimo jakoukoliv dobu a režim - sáhli proto k osvědčené francouzské frašce. Je to v podstatě naprosto primitivní divadelní kus, přesto, anebo možná právě proto, je úžasné a fascinující, co dokázal Oldřich Lipský s Milošem Macourkem z takovéto předlohy vyždímat. V duchu zůstali uvnitř svého mateřského žánru crazy komedie, která je logicky vystavěna na bázi komedie konverzační, herecká elita té doby dodala ovšem celému kusu absolutní přidanou hodnotu, dnes je až skoro neuvěřitelné, že se takový herecký koncert dal realizovat čistě s českými herci a herečkami. Lipského Slaměný klobouk je oslava české herecké školy a výjimečné herecké generace, která možná vynikne nejvíce právě v kostýmní frašce. Velmi zajímavá je výtvarná secesní stylizace něčím hlubším konvenující pohnuté době, neboť obdobnou použil o rok později třeba i Juraj Herz ve své Morgianě... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Spousta výborných herců vyplýtvána na poměrně chaotický pokus o crazy situační komedii. Ze začátku fajn, ale postupně se to utápí ve stále víc absurdních nedorozuměních. Oldřich Lipský je výborný režisér, ale s tímhle trošku přestřelil. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Helenka bude ráda!" Jedna z nejlepších českých crazy komedií, kterou má na svědomí - jak jinak - Miloš Macourek. Skvostně rozhýbal a obohatil slavnou divadelní předlohu Eugena Labiche a postavy přepsal na míru svému 'Macourkovskému gangu' herců. Zvláště scéna svatebního aktu je znamenitá. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Perfektní bláznivá konverzační taškařice, která je postavena na výtečném humoru Pařížského bonviána Maurice Ferdinanda (Miloš Kopecký), secesních kulisách a kostýmech, brilantním hereckém obsazením (Kemr a Růžičková ve velmi dobrých rolích), kvalitní osvědčené a vyzkoušené divadelní předloze a výtečném dialogu, bláznivých honičkách, nečekaných zvratech a obratech..atd..Scéna s oddávajícím Karlem Effou v oddací síni byla jedna z mnoha, které dokáží vždy zaručeně rozesmát! Konec je slabší-opravdu jak když ji postupně dochzí dech ale stále je naco se koukat.. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Taškařice kostýmní, divadelně-televizně stylová... ;o] . . . Filmek lehce rozverný, naštěstí na nic si nehrající, postavený hlavně na konverzačním humoru a rozpustilých kreacích tehdejší herecké elity. Jojo, kdeže ty časy starý jsou... - - - - - (Viděno párkrát během letu let na různých tv kanálech, hodnocení po repete 17.11.2011 na >slaměné jedničce< 1616., komentář zde suše jako šedesátý - 17.11.2011) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Crazy komedie, která žene vtipné scénky až do úplné absurdity a stojí hlavně na hercích (tolik tehdejších hvězd v jednom filmu se jen tak nevidí) a dialozích, hrátky se slovy. Škoda jen, že Slaměnému klobouku pozvolna dochází šťáva. "Lisette, vypadáš báječně. No ty seš den ode dne krásnější. Ano, dneska kupříkladu už vypadáš jako pozejtří." ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Svěží fraška, která vychází z Labichova jadrného divadelního kusu. Zápletka se točí zdánlivě kolem banální situace, kdy kůň omylem rozkousá jedné dámě klobouk. Nebyla by ale fraška fraškou, kdyby tento incident nevzbujel do kolosálních rozměrů. Tempo příběhu plyne hektickým stylem se spoustou komediálních situací, na nichž mají podíl především vynikající čeští herci (zvláště M. Kopecký). Mimochodem, před Oldřichem Lipským se této látky ujal i slavný francouzský režisér René Clair. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho mi tenhle Slamák pánů Macourka a Lipského unikal, pořád se k němu ne a ne dostat... Až dnes. A musím říct, že je naprosto skvělý. Příběh, který znám z divadla jako takovou vcelku vtipnou konverzačku, v níž se tu a tam objeví něčí hysterický výlev, se stal ohromně bláznivou komedií s prvotřídní hereckou plejádou, brilantně napsaným scénářem plným situačního i slovního humoru, kouzelně bezvýchodnými situacemi, do nichž se postavy (především Kopeckého Fadinard a Landovského poručík) neustále dostávají, a závěrečnou několikanásobnou konfrontací kdekoho s kdekým a při lecčems, při níž jsem měl opravdu slzy v očích. Stoprocentní film. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

...pan Fadinard je jako motýl a ty jsi jako květinka. Pan Fadinard přiletí a sedne si na tebe. Crazy komedie Oldřicha Lipského mám víc než rád. Tahle je navíc ta z těch lepších a obsazením bezkonkurenční. V době zkrocených krokodýlů je to balzám na duši, který díky dokonalým dialogům, (jak by napsal kolega duklák) neustále útočí na Vaši smíchovou bránici. Šéfe, vy ste poručík? - Ale hovno... ►90% ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazená, ztřeštěná, svatební komedie, ve které hrají hlavní roli omyly, nedorozumění, naládované bambitky i poletující pružiny z gauče. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vynikající směsice zmatených situací a herecká plejáda, která se jen tak nevidí. Jestli komedie s narůstajícím a stále se zamotávajícím dějem ztrácí tempo, musí každý posoudit sám. Nicméně dokonale rozjetý Miloš Kopecký, který si dokáže poradit v každé situaci a vlastně i všichni ostatní, nám tady sehrávají nádhernou podívanou. Slast pro každého milovníka československého filmu. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Prostě mě to zase nebralo. Macourek s Lipským (nebo s Vorlíčkem) a přiblblá fraška: organičtější spojení snad nemůže být. Ale to jim nestačí, to by ještě bylo málo humor, oni tam musejí dodat aspoň zasekávající se krk (s patřičným zvukovým efektem). Co jsou platné skvěle pojaté typy všech zůčastněných herců, co je platné, že to běží v přesné formě, a že se to ke konci začne pěkně rozjíždět, když je to od samého začátku zase tak pitomé a nefunkční. Mohl bych dát dvě hvězdy, ale just dám jen jednu. Potěšil poručík Landovský (i když zrovna ten Lanďák tomu mohl dát víc), Kemr v nezvyklé poloze klasického domácího sluhy a milovnice kontroverzních umělců Růžičková. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

I přes přátelskou stopáž filmu přeci jen velmi brzy došel dech. Příběh je více méně taková ta klasika, kde se lhář postupně více a více zamotává do svých lží, ze kterých pramení spousta kuriózních situací. Některé fungují a rozhýbaly mi bránici, jiné vyšuměly do prázdna. Celkový situační humor tedy funguje tak nějak napůl. Bohužel se opravdu rychle oposlouchá a okouká. Lipský umí mnohem lépe. Nedám více než dva kousky. I přes opravdovou plejádu českých herců, to bylo docela slabé. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Veselohra z měšťáckého prostředí Francie začátku 20. století na motivy Eugena Labicha. Herecky skvěle obsazeno, Kopecký jako hochštapler exceluje,. Místy vynikající groteskní sekvence (např. Květa Fialová v koberci či její oblékání v přítomnosti M. Kopeckého). Celkově však tomuto filmu škodí poměrně časté a zdlouhavé pasáže různých hromadných přesunů svatebčanů, kterými je tato - jinak hutná - konverzační fraška až moc rozředěna. Nicméně patří určitě k tomu lepšímu, co bylo v žánru vytvořeno. Velmi silné čtyři hvězdičky, přesněji 4,5. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Labichova predloha je už poriadne stará a opozeraná. Napriek tomu sa podarilo Macourkovi s Lipským a s výdatnou pomocou skvele vybraných hercov ju oživiť a sprístupniť aj dnešnému divákovi. Nie je to síce zážitok, pri ktorom máte chuť ho čo najskôr zopakovať, ale ako pripomenutie doby, v ktorej tvorcovia museli siahať po klasických námetoch aby vyhoveli normalizačným ideológom, je to fajn. Niektorým sa to podarilo so cťou. Slamený klobúk je toho dôkazom. ()

Reklama

Reklama