Reklama

Reklama

Slaměný klobouk

  • angličtina Straw Hat
TV spot

VOD (1)

Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou Helenkou, dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění. Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat nevěstě a jejímu početnému příbuzenstvu, nebo rozzuřenému Emilovi. Ani jedni nechtějí čekat, a hlavně je zde kardinální otázka: kde v celém městě sehnat přesně stejný slaměný klobouk? (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

argenson 

všechny recenze uživatele

Slaměný klobouk patří do mojí top desítky. Slušná divadelní předloha nakombinovaná s počátkem normalizace v kinematografii, kdy jen výjimečně vznikaly solidní filmy. Herectví je tu spíše divadelní, než filmové, ovšem v těch secesních kulisách to není na škodu a minimálním exteriérům i interiérům ta květnatá mluva velmi sluší. Dialogy nejsou sice nijak objevné, ale v podání (desítek!) těch nejlepších českých herců, navíc s mistrovským neverbálním projevem, jsou kouzelné. Jediné, co mě rušilo, byl nahluchlý strýc Lubomíra Lipského, jehož repliky časem začnou nudit. Před výkonem těch ostatních ovšem nutno smeknout klobouk. Třeba slaměný. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá komedie natočená podle stejnojmenné divadelní hry Eugena Labiche. Pan Fadinard (M. Kopecký) se svou neutěšenou finanční situaci rozhodl řešit sňatkem s Helenkou Nanoncourtovou (I. Janžurová), prostomyslnou dcerou zámožného venkovského zelináře. Těsně před svatebním obřadem však Fadinardův kůň sežere klobouk dámy, která byla v zrovna v milostném objetí se svým milým, prchlivým a agresivním důstojníkem Emilem (P. Landovský). Rozlícený poručík vnikne do Fadinardova domu a vyhrožuje, že prozradí okolnosti svatby zrovna v okamžiku, kdy je dům plný svatebních hostů z nevěstiny strany. O bláznivé situace a komické postavy není nouze, svým pojetím lze film zařadit do kategorie grotesek. Herecké obsazení je exkluzivní a snímek se mi jeví mnohem vtipnější než při prvním zhlédnutí před mnoha lety. Velmi zábavná je mimo jiné trojice dekoratérů F. Filipovský, J. Libíček a J. Hlinomaz. Mezi hereckými osobnostmi je potřeba zmínit alespoň otce nevěsty V. Menšíka, zákeřného střelce milujícího Helenku J. Hrzána, senilního a hluchého strýčka L. Lipského, sluhu Felixe v podání J. Kemra či podváděného I. Prachaře. O úspěch a vizuální stylizaci této veselohry se ve velké míře zasloužila i známá výtvarnice a návrhářka filmových kostýmů E. Krumbachová. Podobně laděných crazy komedií zasahujích až do grotesky v československé kinematografii mnoho nenajdeme a tento projekt se režiséru legendárních filmů O. Lipskému vskutku povedl. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Další ze série crazy komedií, které se na přelomu šedesátých a sedmdesátých let úspěšně uváděly, a to vždy s plejádou těch nejlepších hercích. Zde se sešli snad všichni herci, co tehdy něco znamenali. Jinak člověk by ani nevěřil, jak se může udělat komedie s jedinou zásadní zápletkou - aneb v hlavní roli zde vystupuje dámský klobouk. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Crazy komedie, která žene vtipné scénky až do úplné absurdity a stojí hlavně na hercích (tolik tehdejších hvězd v jednom filmu se jen tak nevidí) a dialozích, hrátky se slovy. Škoda jen, že Slaměnému klobouku pozvolna dochází šťáva. "Lisette, vypadáš báječně. No ty seš den ode dne krásnější. Ano, dneska kupříkladu už vypadáš jako pozejtří." ()

topi 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský byl fenomén a jeho filmy se navždy a nesmazatelně zapsaly do dějin československé komediální kinematografie. Slaměný klobouk je úplný uragán skečů a scének v rychlém sledu za sebou za doprovodu dokonalého hudebního souznění Luboše Fišera, není čas na vydechnutí a humor válcuje neuvěřitelnou sílou. K tomu všemu to skvostné herecké obsazení, kde není místo na podřadné role a člověk až zamáčkne slzu, když si uvědomí, že tomu už je navždy konec. Architekt Karel Škvor odvedl parádní kus práce a luxusně se vyřádila i kostymérka Ester Krumbachová. Zde je vidět, že kolikrát hraje kostým hlavní roli a herec nebo herečka, kteří ho mají na sobě už jen doplňují herectvím svoji postavu. Tak na film vzpomíná i Iva Janžurová v bonusech na dvd a moc mě pobavily její vzpomínky. V neděli (protože skoro všichni herci měli volno) se točila jedna scéna s Karlem Effou, kdy mu na hlavu spadne kbelík s lepidlem a tak musel být na place už v 5 hodin ráno, v maskérně mu vnášeli lepidlo na hlavu a na tělo až do 9 hodin, kdy se potom měla scéna točit. Jenže se čekalo na Jirku Hrzána, kterého předchozího dne zadržela policie a odvezla ho na záchytku, kde se probudil až druhý den kolem oběda a na natáčení se už nedostavil. A tak se ten den vůbec netočilo a Karla Effu museli zase odličovat. Když se scéna měla točit později, tak už ho tak důkladně nemaskovali :). Vladimír Menšík, který byl zrovna v té době nemocný a nemohl pít prý na tom byl hodně špatně a Iva ho v každém záběru mimo kameru pozorovala, jestli se nesloží. Ve filmu to však absolutně nejde poznat, Menšík řádí i tak na tisíc procent. Pěknou vzpomínku pověděla i Květa Fialová. Lanďák, který kolikrát přišel na natáčení o 4 hodiny později, ale tak nějak se to u něj bralo a nikdo to moc neřešil. Zároveň řekla i to, že ty filmy, jež se tenkrát natáčely brala kolikrát spíše jako průměrné, ale když se na ně s odstupem času dívá teď, hodnotí je jako výborné, s přihlédnutím na dnešní české snímky, co se točí. To nemůžu jinak, než stoprocentně souhlasit. A to řekla někdy v roce 2004, kdy toto dvd vyšlo. Za tu dobu se celá česká filmařina propadla ještě níže. Je to smutné, nicméně je to fakt. Díky za filmy Oldřicha Lipského, které zůstanou nejen v humoru navždy nepřekonány. Ještě bych přidal jednu zajímavost, je to první filmová role tehdy dvanáctileté Báry Štěpánové, která hraje družičku a její vyřehtanou tvář nejde přehlédnout :). ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen na motivy hry Eugèna Labiche „Un chapeau de paille d'Italie“ (v překladu „Klobouk z italské slámy“) z roku 1851. (Komiks)
  • Dům rodiny Nonaucourtových a přilehlé skleníky se nacházejí v zámeckém parku v obci Hořín nedaleko Mělníka. Dnes je však celý objekt zarostlý stromy a jedná se o zříceninu. (ondradvori)

Reklama

Reklama