Reklama

Reklama

Slaměný klobouk

  • angličtina Straw Hat
TV spot

VOD (1)

Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou Helenkou, dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění. Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat nevěstě a jejímu početnému příbuzenstvu, nebo rozzuřenému Emilovi. Ani jedni nechtějí čekat, a hlavně je zde kardinální otázka: kde v celém městě sehnat přesně stejný slaměný klobouk? (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (125)

mandlova 

všechny recenze uživatele

Zoufale zamilovaný Jiří Hrzán, (jak jinak) proutník Miloš Kopecký, nepoznamenaná naivka Iva Janžurová (kouzelná scéna, když se jí maminka snaží připravit na svatební noc), rázný cholerik Pavel Landovský, úslužný malíř František Filipovský (Bufone náš zákazník, náš pán!)....no prostě takhle bych mohla pokračovat až do konce...každá z postav mistrně zahraná, takové obsazení zaručovalo skvělou podívanou. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Slaměný klobouk mi do dnešního dne nějak unikal (asi ho komouši dali do trezoru kvůli Landovskému), ale už jsem odpanil i tuhle klasiku. Komedie, jak má být , s nadupaným áčkovým obsazením české herecké elity, až mě při sledování už poněkolikáté zabolelo, že nejsou mezi námi. Výborný Miloš Kopecký opět v roli sednoucí jeho naturelu vévodí filmu, kde není malých rolí a kde například i malou roli sluhy Josef Kemr využije s grimasami a mimikou pro divácky vděčné maximum. Je vidět, jak se všichni zúčastnění baví a užívají si to, kupy hlášek a pomrkávání na diváka. Klasická kvalitní řemeslná práce Lipského a jeho lidí. Opravdu jsem se dobře bavil nad přituhující zápletkou a srdečně se smál, to už prostě v tomhle kapitalistickém marastu nikdo neumí napsat ani natočit. Jestli máte rádi šílené komedie a milujete české klasické herce, nemůžete tenhle film nemít rádi. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jeden skoro sežraný klobouk dokonale zkomlikoval život několika lidem. V podstatě nevinná situace je svedla dohromady. Ve svatební den se může přihodit opravdu cokoliv, o tom natočil svou komedii Oldřich Lipský. Objevuje se zde plno českých hereckých hvězd. Všem ale vévodí Miloš Kopecký v roli budoucího ženicha a samozřejmě záletníka. Byl skvělý a Iva Janžurová taky, hrála velmi naivní Helenku, která si myslela, že děti se nacházejí v zelí. Byla kouzelná. Role jim byly ušité na míru. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Svižně bláznivá komedie o chaotické svatbě a žárlivých výlevech, které způsobil jeden snědený slaměný klobouk. Ženich a zadlužený proutník Maurice Fadinard (skvělý Miloš Kopecký) má náročný den: milenka, shánění klobouku, svatba, věřitelé a mnoho otázek ohledně jeho bláznivého chování, které bylo jen zoufalou snahou o záchranu své neposkvrněné cti a vyřešení svých životních problémů. Díky tomu se dostává do nejedné zapeklité situace probíhající s humorným nadhleem. Nastávající tchán Bernard Nonancourt (dobrý Vladimír Menšík) je nepřehlédnutelně hlučný zámožnější zemědělec vydávající svou nevinnou dceru Helenku (Iva Janžurová) do rukou Maurice. Ten nestačí stíhat pohyb ženichův v čele nedočkavých svatebčanů. Baronka Anais Beauperthuis (dobrá Květa Fialová), připravená v inkriminované situaci o slaměný klobouk, čeká na vysvobození. Do toho se přimíchává Anaisin žárlivý manžel Albert (dobrý Ilja Prachař) s ochotou zabíjet. Poručík Emil (dobrý Pavel Landovský), zachráněný sraženou uniformou, přechází z barončiny náruče do náruče Mauricovi milenky Lisette (půvabná Jana Šulcová). Další zajímavé postavy: žárlivý Helenčin bratranec Bobin (Jiří Hrzán), všehoschopný a oddaný Mauricův sluha Felix (dobrý Josef Kemr), hluchý Mauricův strýc Vezinet (Lubomír Lipský), vykolejení dekoratéři Briand (František Filipovský), Boufon (Josef Hlinomaz) a Dourant (Jan Libíček), nadržená baronka de Champigny (Helena Růžičková), Helenčina teta Klotylda (Stella Zázvorková), a ohrožovaný věřitel Dubois (Ota Sklenička). Příjemně rozverné, konverzačně založené, ale i běhavé, vroucí a místy tryskjící. Hravě zábavné. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

I přes přátelskou stopáž filmu přeci jen velmi brzy došel dech. Příběh je více méně taková ta klasika, kde se lhář postupně více a více zamotává do svých lží, ze kterých pramení spousta kuriózních situací. Některé fungují a rozhýbaly mi bránici, jiné vyšuměly do prázdna. Celkový situační humor tedy funguje tak nějak napůl. Bohužel se opravdu rychle oposlouchá a okouká. Lipský umí mnohem lépe. Nedám více než dva kousky. I přes opravdovou plejádu českých herců, to bylo docela slabé. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen na motivy hry Eugèna Labiche „Un chapeau de paille d'Italie“ (v překladu „Klobouk z italské slámy“) z roku 1851. (Komiks)
  • Dům rodiny Nonaucourtových a přilehlé skleníky se nacházejí v zámeckém parku v obci Hořín nedaleko Mělníka. Dnes je však celý objekt zarostlý stromy a jedná se o zříceninu. (ondradvori)

Reklama

Reklama