Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (231)

honajz 

všechny recenze uživatele

I z dnešního pohledu dokonalá satira tehdejšího způsobu života, z něhož jsme si do současnosti přenesli snad jen to nejhorší. Plné vtipných a tragikomických, někdy spíše tragických postřehů o naší slavné civilizaci, a plné dokonalých hlášek (Jen nudle ne, Ukradli mi auto, Vesmír je zakřiven takto, My tady normálně zahýbáme, Jsem křišťálová studánka, napij se ze mne, Nemáte sirky, pane doktore?, Sedm miliard v prdeli...). Režisér Oldřich Lipský prostě uměl, dokázal těm filmům dát určitou nadsazenou atmosféru a udržel je koncepčně od začátku do konce. Například u jeho posledního filmu, který nedokončil, je velmi zřetelně poznat ta tlustá čára, kde Lipský skončil, a kde Podskalský nedokázal úspěšně navázat. Plus zde nesmíme zapomenout na dokonalé dokumentující Jiránkovy animace. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Už začátek filmu mě dostal. Nápad, kdy se létající talíř mimozemšťanů přemění na nejběžnější věc na zemi, aby byli nenápadní, t.j. na sud piva, je nepopsatelný, stejně tak jako výběr jiného "bežného" předmětu, po špatných zkušenostech se sudem piva. Výběr kontejneru na odpadky ja pak jaksi symbolický. Film je až neskutečnou kritikou tehdejší společnosti, ale hodí se i na dnešní dobu. Není to kritika jenom systému a mocných, ale především běžných lidí, které si své mocné volí. Poselství mimozemšťanů je vcelku jasné, když jste blbí, dobře Vám tak. Tímto je snímek až neuvěřitelně nadčasový. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ve chvílích jemně se vznášejícího nadhledu nad nepochopitelností konání moderního člověka z opravdu vnějšího pohledu kouzelné a vtipné. V okamžicích s velkou nadsázkou ironizujících vztah dnešních lidí a přírody trefné a tragikomické. V mezičase však povětšinou tupě groteskovité a fraškovité. S výjimkou "Zprávy o stavu civilizace" šedě průměrné. Silné ***. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá komédia dvoch klasikov. Na vtedajšiu dobu zaujímavé dielo plné dvojzmyslov a narážok. Samozrejme nie všetko sa súčasníkovi zdá vtipné a mladším ročníkom dokonca zastarané, ale film má čo ponúknuť aj dnešnému divákovi. Či už ako nostalgická spomienka na časy minulé, či už ako sentimentálne ohliadnutie na to akými klasikmi Lasica a Satinský boli. Naivné opisy dennodenných úkonov, či futuristické "bežné" veci (a hlavne fľaška rumu priviazaná reťazou) vyčaria aspoň letmý úsmev. L+S mali samozrejme aj lepšie filmy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pane doktore, Vy jste naprosto průměrný, bezvýznamný člověk. Blahopřeji Vám." Proč doktor Jánský? Proč debil Vaněrka? Proč si nevybrali mne? Já jsem ještě průměrnější a ještě bezvýznamnější. A taky jsem ochoten s nimi ukrást Trabanta, potěšit je výbuchy, seznámit s Osvobozenou domácností, vyplnit jakýkoli dotazník, provést vědecký výzkum a poradit jim, kterak vyplnit hlášení, aby to ufoni pochopili. A měl bych pro ně i nějakou tu "zatracenou zkurvenou" práci, aby poznali slast ze zapojení do pracovního procesu - https://www.youtube.com/watch?v=-SQAwVHUERk. Tohle je dle mého skromného názoru nedoceněné geniální dílo, ale to asi bude tím, že pocházím z galaxie NGC 4414. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (27)

  • Dr. Jánský (Jiří Menzel) si na procházce pohvizduje píseň „Krásný hled je na ten Boží svět“. Stejnou píseň si pak o několik měsíců později pohvizdovala pod režijním vedením Jiřího Menzela ve filmu Slavnosti sněženek (1983) také postava Jaromíra Hanzlíka. (Haniczka)
  • Dosť dlho sa čakalo na natáčanie filmu. Dôvodom bolo, že režisér Lipský musel dokončiť rozpracované projekty a až potom bol uvoľnený na natáčanie. Bez jeho účasti by pravdepodobne film ani nebol realizovaný. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Film dosť osobne zblížil Jiřího Menzela (dr. Jánský) s dvojicou Milan Lasica (A), Július Satinský (B). Pozval ich k sebe na byt a tam im púšťal filmy na videokazetách zo svojej bohatej zbierky, čo bola v tej dobe drahá a ojedinelá záležitosť a Milan Lasica v jednom rozhovore uviedol, že vtedy videl film na videu po prvýkrát. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama