Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (230)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jestliže ve vesmíru platí stejné zákony jako na Zemi, pak by eventuální obyvatelé jiných planet museli zákonitě zblbnout jako my." V tomto filmu ožil svět Vladimíra Jiránka, do té doby známý jen z kreslených vtipů a filmů. Město je jedno velké sídliště, automaty vydávají jídlo a pití všeho druhu, obří skládka dělí město od přírodní rezervace s pevnou otevírací dobou, v níž za peníze zurčí automatická křišťálová studánka a medvědi stojí frontu na jídlo. Opravdu dobré, navíc když ústřední postavy hrají Milan Lasica a Július Satinský. Typický Jiránkův humor se dobře doplňuje s Lipského bláznivinami... Jen to bývalo mohlo být kratší, aby zmizelo pár hluchých scén. Tři a půl. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mimozemská civilizace nebyla nikdy tak prudce inteligentní a inteligentně vtipná. Takový styl humoru, s provokativním proti režimním nádechem v pozadí a sociální kritikou v popředí, si v minulosti mohli dovolit jen ostřílení bardi (československého) humoru, a to proslulá dvojice, Lasica/Satinský, opravdu byli. Ne náhodou si je do svého filmu vybral vynikající režisér Oldřich Lipský a podle svého vlastního scénáře jim svěřil "zodpovědné" úlohy mimozemských návštěvníků žasnoucích z nových poznatků o naší planetě. Jenže toho poznávání bylo v některých fázích až moc, aniž by se děj nějak výrazně hnul z místa. Jiří Menzel v roli fundovaného doktora tak nějak vyplnil to okolní dějové vzduchoprázdno, dvojice chytrých humoristů se postarala o pěknou porci hlášek k zasmání i zamyšlení, ale film jako takový nedospěl k tomu rozpětí, v němž filmová řeč bude mít navrch. To je jeden z mála filmů, ve kterém Lipský používá o něco více situačních gagů, než je u něj zvykem a jednoznačně to má navrch coby vyzrálá "two-men show", než jako plnohodnotná filmová komedie. O přidání kreslených pasáží Vladimíra Jiránka lze spekulovat, zda splnily svoji funkčnost anebo by se to bez nich obešlo. Mně nepřišly nijak vtipné. Bez Lasici a Satinského by se tenhle film rozhodně neobešel a nedovedu si v jejich rolích představit nikoho jiného. Jejich zastínění všeho okolního, bylo vlastně jen ku prospěchu věci, protože legendární režisér tentokrát svoje dílo nepovýšil na mimořádně zdařilé, a chtěl v něm obsáhnout víc, než bylo nezbytně nutné. Výsledek pak pozemštany neoslní. Kvalitní a originální humor proslavené dvojice však na planetě Zemi zůstal. Mé hodnocení: 60% ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mimozemšťané A (Milan Lasica) a B (Július Satinský) mají speciální úkol. Mají prověřit malou modrou planetku, ale hlavně její obyvatele, a podat detailní zprávu o jejich životě, chování a vůbec. Hned po přistání kontaktují jednoho úplně průměrně obyčejného člověka, doktora Jánského (Jiří Menzel), kterého svým chováním takřka přivedou do blázince. Ale oni nejsou zlí, oni je chtějí poznat nás, lidi ... Film jsem viděl poprvé asi před dvaceti lety, a pamatuju si, že jsem z něj byl maximálně nadšenej. Jenže přece jen, doba pokročila - a i když film nabízí spoustu více či méně vtipných scének, jako celek již trošku nudí. Výborná scéna s dotazníkem o mimozemských civilizacích (- Co byste dělal, kdybyste potkal mimozemskou civilizaci? - Víte, já se o politiku vůbec nezajímám. Do práce chodím, okna zdobím, tak chci mít klid!) a návštěva 100% přírodního národního parku. Nicméně herecký výkon obou hlavních mimozemských představitelů, stejně tak nešťastného Jiřího Menzela je úžasný. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Po novém shlédnutí ubírám ještě jednu hvězdičku a zcela přepisuji svůj komentář. Největší problém tohoto filmu je to, že naprosto nedrží pohromadě a víceméně se rozpadá na sérii někdy více, někdy méně povedených skečů. Některé nápady, třeba ty s automaty jasně odkazují k Jiránkovým kresleným kraťasům, převedené do filmu však fungují poněkud rozpačitě. Film dosti nešťastně osciluje mezi zcela stylizovanou polohou (rezervace, automaty), autentickou výpovědí (zřejmě skutečně nehrané odpovědi v anketě mezi lidmi na ulici) a čímsi mezi tím, což je poloha nejobvyklejší. Také to, že film si chvilku dělá legraci z českých reálně-socialistických poměrů, chvilku z počítačů a "futuristických" vizí automatického světa v němž je všechno na tlačítka, chvilku z prosté lidské malosti a chvilku třeba z vědecké konference celistvosti filmového tvaru vůbec nevyhovuje. Navíc film působí notně nízkorozpočtově (možná ale nebyl) a notně improvizovaně. Přes všechny "kutovní hlášky" a skutečně povedené vtipy, přes velmi slušný herecký výkon Jiřího Menzela, přes kongeniální komiku Lasici a Satinského nemohu dát víc než tři hvězdičky, neboť je to dokonalý příklad toho, jak nemá vypadat dobrý film. Recept pejska a kočičky na nejlepší dort na světě vskutku není vhodnou metodou nejen v kulinářském, ale i filmovém odvětví... Zajímavé komentáře: Oskar, Libidor ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Scifi komedie v ČR. Když jsem to zjistil, nemohl jsem tomu uvěřit, ale nakonec dávám 80 %. Výborní herci Lasica a Satinský. Jinak už si toho moc nepamatuju, viděl jsem to před „dávnými“ lety a jsem rád, že tento pátek 11. 7. 2008 vychází tento film na DVD a já si oživím vzpomínky. Tak jsem to dnes 12. 7. shédl podruhé v životě a musím uznat, že je to skoro dokonalé scifi. Ted vedci kdesi v Americe mohou přemýšlet jestli ufoni létají v talířích, nebo v kontejnerech, či pivních sudech. Měním svoje původní hodnocení a ze tří hvězd posunuji na čtyři. Nejvíce se mi líbilo, jak si mimozemšťané S+L nás zaznamenávají, přišlo mi to jako, když nás vidí někde v ZOO. Hláška nakonec. „Co to děléte kolego? Pracuju. No jo, ale ono to nepracuje“ :-). ()

Galerie (14)

Zajímavosti (27)

  • Vo filme si zahral aj režisérov otec Vilém Lipský, a to drobnú úlohu vedca na kongrese, ale bohužiaľ premiéry filmu sa už nedožil. (Raccoon.city)
  • Filmom sa inšpirovala Česká pojišťovna a natočila v podobnom žánri reklamný spot, v ktorom účinkovali aj predstavitelia hlavných rolí Milan Lasica (A) a Július Satinský (B). (Raccoon.city)
  • Dosť dlho sa čakalo na natáčanie filmu. Dôvodom bolo, že režisér Lipský musel dokončiť rozpracované projekty a až potom bol uvoľnený na natáčanie. Bez jeho účasti by pravdepodobne film ani nebol realizovaný. [Zdroj] (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama