Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (231)

kingik 

všechny recenze uživatele

Mimozemská civilizace nebyla nikdy tak prudce inteligentní a inteligentně vtipná. Takový styl humoru, s provokativním proti režimním nádechem v pozadí a sociální kritikou v popředí, si v minulosti mohli dovolit jen ostřílení bardi (československého) humoru, a to proslulá dvojice, Lasica/Satinský, opravdu byli. Ne náhodou si je do svého filmu vybral vynikající režisér Oldřich Lipský a podle svého vlastního scénáře jim svěřil "zodpovědné" úlohy mimozemských návštěvníků žasnoucích z nových poznatků o naší planetě. Jenže toho poznávání bylo v některých fázích až moc, aniž by se děj nějak výrazně hnul z místa. Jiří Menzel v roli fundovaného doktora tak nějak vyplnil to okolní dějové vzduchoprázdno, dvojice chytrých humoristů se postarala o pěknou porci hlášek k zasmání i zamyšlení, ale film jako takový nedospěl k tomu rozpětí, v němž filmová řeč bude mít navrch. To je jeden z mála filmů, ve kterém Lipský používá o něco více situačních gagů, než je u něj zvykem a jednoznačně to má navrch coby vyzrálá "two-men show", než jako plnohodnotná filmová komedie. O přidání kreslených pasáží Vladimíra Jiránka lze spekulovat, zda splnily svoji funkčnost anebo by se to bez nich obešlo. Mně nepřišly nijak vtipné. Bez Lasici a Satinského by se tenhle film rozhodně neobešel a nedovedu si v jejich rolích představit nikoho jiného. Jejich zastínění všeho okolního, bylo vlastně jen ku prospěchu věci, protože legendární režisér tentokrát svoje dílo nepovýšil na mimořádně zdařilé, a chtěl v něm obsáhnout víc, než bylo nezbytně nutné. Výsledek pak pozemštany neoslní. Kvalitní a originální humor proslavené dvojice však na planetě Zemi zůstal. Mé hodnocení: 60% ()

hemul 

všechny recenze uživatele

"Kam nás to poslali?" Tak by sa mohli pýtať novorodeniatka, ak by pravda vedeli rozprávať. "Kam nás to poslali?" pýtajú sa dvaja substráti, v podaní Júliusa Satinského a Milana Lasicu, poslaní na Zemeguľu. Je veľké šťastie, že v čase jedného zákazu za druhým, s ktorými sa títo páni potýkali na Slovensku, pozval ich Oldrich Lipský do svojho majstrovského kúsku. Jeho génius sa tak spojil s ich géniom, a géniom Vladimíra Jiránka, plus Jiri Menzel, Ludek Sobota, Petr Skoumal,a další, a vzniklo vskutku geniálne dielo - Temná dystopická vízia ľudstva, prorocká vízia, ktorej nadčasovosť sa ukazuje zakaždým, keď vyzriete z okna, alebo nazriete do internetu, a s krvmraziacou úzkosťou pochopíte posolstvo filmu - "Jestliže ve vesmíru platí stejné zákony vývoje jako na Zemi, pak by eventuální obyvatelé jiných planet museli zákonitě zblbnout jako my." Naozaj nič pre slabšie povahy. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

99% slovenských komiků si představuje humor tak, že postavě je třeba v první řadě odoperovat mozek, následně ji vybavit libovolnou vadou řeči a orazítkovat "Maďar" nebo "Záhorák". Nezbytnými rekvizitami jsou valaška, láhev borovičky a jadrná mluva. Takový humor to nemá snadné, jako nic, co se snaží prodrat k divákovu srdci hýžděmi. Pánové Lasica a Satinský byli z jiného těsta. I oni ze sebe programově dělali pitomce, ale pitomce vybavené určitým vzděláním. Byli rozkošně vtipní tím, jak si každou systémem vštípenou informaci nebo znalost vyložili zcela po svém. Takže nápad, aby právě oni hráli naivní UFOny, chodili a glosovali rutinované lidské úkony, byl ohromný. Neumím si představit lepší protagonisty. Jiná věc ale je, že Srdečný pozdrav ze zeměkoule je zbytečně překombinovaný. Chvílemi připomíná jevištní dialogy L+S, často je jiránkovskou lamentací nad stavem světa, na jednom místě se dokonce improvizuje (L+S se ptají lidí z ulice, jak by reagovali na návštěvu mimozemských civilizací), v poslední třetině je to divoká crazy... No, Oldřich Lipský natočil i vyrovnanější filmy, ale ani na tento by se nemuselo zapomenout. 60% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér Oldřich Lipský natočil mnoho kvalitných filmov, ktoré sa zapísali do dejín tuzemskej (československej) kinematografie. Niektoré takmer až zľudoveli. Ako príklad uvediem tituly: "Jáchyme, hoď ho do stroje", "Marečku, podejte mi pero!", "Limonádový Joe" alebo "Adela ešte nevečerala". Avšak sci-fi komédia "Srdečný pozdrav zo zemegule", ktorú zrežíroval v roku 1982, dozaista nepatrí ku jeho špičkovým dielam. Pôsobí to veľmi rozpačitým dojmom. Scenáristicky by to nebolo ani tak špatné, ale hlavne vďaka absolútne nevhodnému hereckému obsadeniu to celé skončilo takmer v odpade. Jiří Menzel bol dobrý režisér, ale ako herec bol značne nepresvedčivý a rušivo toporný. No a dvojica obsadená do hlavných úloh návštevníkov z inej planéty, v podaní Júliusa Satinského a Milana Lasicu, bola hotová katastrofa. * ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku originálne, typický L+S humor prenesený z divadla do filmu. Kopa absurdných situácií, zabáva pre všetky vekové kategórie, pobavili sme sa hlavne na automatoch vydávajúcich všetko možné. S prechodom filmu na vážnu tému sa to pokazilo a pri najvyššej forme inteligencie, teda vedeckom sympóziu, už nebolo čo pozerať. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (27)

  • Ve filmové anketě "Jak by Jste reagovaly na návštěvu mimozemských civilizací" by "klidně, jakou na každou jinou návštěvu" reagoval sám spoluautor scénáře Vladimír Jiránek. (Ganglion)
  • Naďa Konvalinková (Jiřinka) mala natočiť jednu nahú scénu, do ktorej sa jej veľmi nechcelo. Režisér ju ale jednoducho k tomu donútil. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama