Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (231)

Ampi 

všechny recenze uživatele

V hodnocení filmů jsem došel k číslu 1978. Proč je toto číslo důležité bude drobné tajemství. Byl jsem zvědavý na jaký film toto číslo vyjde. A vyšla náhoda a symbolika, protože v několika zaběrech se objevuje panelový dům, ve kterém jsem prožil část dětství. Navíc ukazuje jak zdejší sidliště vypadalo, i když někdy zkresleně, tak velká skládka tu nikdy nebyla i když ten kopec co hrál skládku vznikl navážkou ze základů panelových domů. A proč 5 hvězd protože Lasica a Satinský jsou výborná komedialní dvojce jako Laurel a Hardy, Voskovec a Werich, Pegg a Frost atd. Navíc ta lokalní nostalgie. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem měl vždycky rád, třebaže se doba změnila, a tak satirické ostří bylo poněkud otupeno. Přesto tenhle neotřelý námět pohledu na naši tehdejší skutečnost pozorovateli z jiné planety byl velice trefný a scénárista Oldřich Lipský za pomoci gagů, které sami pro sebe vymýšleli Lasica se Satinským, opět ukázal, že skutečně uměl vymýšlet překrásné koniny. A že nám takový scénárista (který by si třeba vzal na mušku dnešek, ale co dnes satirovat, když co není zakázáno, je dovoleno, a nesmí být zesměšňováno, že...) chybí. ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Podle mě černý kůň české komedie. Vynikající dvojice Satinský - Lasica, ale i například Luděk Sobota ve svém posledním dobrém filmu dělají z filmu kvalitní zábavu. Ovšem ne tak kvalitní, aby tomu tak bylo po celou téměř stovku minut, poslední circa čtvrthodince docházel značně dech. I přesto jsem se bavil královsky, hlavně při prvním poznávání, během návštěvy samoobluhy, průzkumu veřejného mínění, ukradení auta, jeho následné nalezení atd. O nálepku "skvělé" si též řeklo hodně hlášek. Jednu z nich jsem zařadil na konec příspěvku. A nelze též nezmínit zajímavé poselství filmu. Nakonec dávám pět hvězd, není to sice tak skvělé, jako třeba Jáchym, Mareček atd., ale na 67 procent a modré označení to také není. "Maminko, maminečko, nudle ne, jenom nudle ne." Kdo viděl, pochopí. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Film nabízí spoustu humorných situací. Konfrontace mimozemšťanů s lidmy, kteří musí být asi hodně technicky vyspělí a chytří, když se k nám na planetu dokázali dopravit, zároveň ale nechápou skoro nic. Hezky a mile pospané jak tu vlastně žijeme. Pokud návštěva z jiné planety vypadá jako dvojice Satinský-Lasica, tak to jsem uplně v klidu. "Zatraceně zkurvená práce". ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Za socialismu jsem to viděl jako dítě a nějak extra jsem se nesmál. Usoudil jsem tedy, že je to zřejmě komedie pro dospělé a užiju si to až později. Po třiceti letech vidím v tv programu, že to dávají, tak si říkám, fajn, konečně si to jako dospělák užiju. Jaké bylo mé překvapení, že se jedná o naprostý blábol, který neví, jestli je satirou, nebo crazy komedií a to všechno prošpikované infantilním humorem. Scénáristi si nedali lautr žádnou snahu postavit těm mimozemšťanům ucelený řád, dát logiku té jejich nevědomosti. Prostě Lasica se Satinským řeší kraviny, které by měli jako vyspělá inteligence znát a naopak, v mnoha ohledech se nesmyslně chovají jako lidé. Tak hlavně ať je tam jedna vtipná scénka za druhou, co na tom, že to všechno je úplný chaos a absolutně to nedává smysl. Třeba v úvodu, kde Menzelovi v jeho bytě rozbíjejí věci a diví se tomu stylem: "Některé věci v lidských obydlích jsou rozbitné a některé jsou nerozbitné." Jak jako někdo může znát slovo rozbitný, nerozbitný, ale nechápat jeho význam? A na takové logice je postavený celý film, no, vlastně nevím jestli celý, páč jsem to nedokoukal...  jo, a lhal jsem. Nečekal jsem inteligentní komedii. Už v dětství jsem věděl, že je to naprostá pičovina, jenom jsem si to chtěl ověřit. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (27)

  • Dosť dlho sa čakalo na natáčanie filmu. Dôvodom bolo, že režisér Lipský musel dokončiť rozpracované projekty a až potom bol uvoľnený na natáčanie. Bez jeho účasti by pravdepodobne film ani nebol realizovaný. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Naďa Konvalinková (Jiřinka) mala natočiť jednu nahú scénu, do ktorej sa jej veľmi nechcelo. Režisér ju ale jednoducho k tomu donútil. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama