• Houdini

Oscar 2 nominace: Kamera, Kostýmy(22.3.2004)

• don corleone

Zajímavosti: Woody Allen chtěl původně obsadit i slavnou Grétu Garbo. [--] Dům na konci filmu je úplně stejný, jaký byl použitý už ve filmu Sex noci svatojánské (1982). [--] Aby byl maximálně zachovaný duch doby, používal Allen při natáčení techniku (objektivy, kamery a zvukové propriety) z 20. let. Stejně tak laboratoř, která pak vyvolávala negativy, povolala na tuto práci své bývalé zaměstnance z důchodu. [--] Kvůli posedlosti v autetičnosti snímku trvalo Allenovi natáčení stejně dlouho jako natáčení dvou jiných filmů dohromady. [--] V roce 2007 objevila italská psycholožka nezvyklou formu poškození mozku, který má stejný dopad na své oběti, podobně jako ve filmu (kromě psychologické proměny). Objevitelka Giovannina Conchiglia a její kolegové se rozhodli tento syndrom pojmenovat "Zelig-like Syndrom" podle filmu.(20.1.2008)

Doopravdy jsem se rozesmál asi čtyřikrát. Pro tenhle Allenův film mám slabost hlavně z důvodu originálního nápadu. Fiktivního dokumentu a člověka, který se ve snaze zapadnout, proměňuje. Dojemný závěr potěší.(29.12.2005)

Allen s dokumentaristickou precizností rekapituluje život jedné mimořádné osobnosti – lidského chameleona Leonarda Zeliga. Zasazení do dobových reálií, nahrané rozhovory i tanec Chameleon působí velmi věrohodně. Na druhou stranu je to stále komedie, takže mnohé scény a dialogy nepochybně také ty méně domýšlivé přesvědčí, že tohle se skutečně nestalo. Jeden příklad za všechny – Zelig vypráví o svém nešťastném dětství: „Bil mě bratr, bratra bila sestra, sestru bil otec a matka bila otce, sestru, bratra i mě. A celou naší rodinu bili sousedi“. Zelig je milou hříčkou a příjemným zpestřením oproti všem těm psychologicky-vztahovým studiím, na nic víc si nehraje. Což je taky (občas) fajn. (Mimo jiné kvůli Allenově nespokojenosti s prvními sestřihy jde o jeho nejkratší film.)80% Zajímavé komentáře: Pohrobek, anais, troxor(12.11.2005)

Dokumentárně laděné a vtipné. Jen toho Woodyho bych asi vynechal, pohled na něj pro mě není ničím víc než povinností, když chci vidět nějaký jeho starší snímek, v kterém s železnou pravidelností hrál.(6.11.2007)

….. „ Člověk, který se umí proměnit v jiného“. Hm. Jenže já vidím stále toho samého Woodyho Allena a s většinou jeho filmů si opravdu nerozumím a především s těmi ve kterých sám hraje. Nu což, do skupinky intelektuálů nadšených z každého JEHO díla nikdy patřit nebudu ( to vím už dávno) a navíc zjišťuji, že s každým dalším viděným „Allenem“ …. mně to vadí míň a míň. Čest výjimkám.(24.10.2006)

Musím se přiznat, že jsem se sám několikrát načapal v představě, že ti herci v Proměnlivém muži přehrávají a že jsem se dozvěděl zajímavou věc o tom kdo přerušil Hitlerův projev - ale kurňa, vždyť je to mystifikace! Film tak přesvědčivý, od samotné hudby, výkonů, dokumentárního zpovídání a dalších maličkostí, které však nezůstaly opomenuty a tvoří úžasný celek.Od této chvíle přebírá Zelig pochodeň mého nejoblíbenějšího Woodyho filmu, kterou až do této chvíle neslo Seber prachy a zmiz.(8.11.2005)

Woody posunul hranice humoru zase o kousek dál a já si musel vzít pleny, abych nepochcal smíchy křeslo. Jak tám mával za tím Hitlerem to byla šleha, hádka o tom, kdo je doktor taky hrozila mýmu močáku, fakt prdel. Chlápek, který zamotá hlavu Ku - Klux -Klanu hned třikrát musí bejt prostě jedlej po všech stránkách.(26.9.2007)

Jeden z nejlepších dokumentů všech dob, díky němuž nezůstane podivuhodná postava Leonarda Zeliga navždy zapomenuta, a to i přesto, že Zelig může svojí do absurdnosti dovedenou konformností mnohého pohněvat, pracujícím bere alespoň pět platů a z Žida se bezostyšně mění v černochy i indiány, čímž zamotá hlavu nejednomu příznivci Ku-Klux-Klanu. Jen škoda, že jsme nemohli pozorovat, jak by si Zelig počínal na norimberské lavici obžalovaných.(8.11.2005)

Výborný nápad a hodně dobré provedení, ale přece jen se to podle mě dalo udělat jaksi svižnější. To ovšem nic nemění na tom, že Adolf Hitler by si zasloužil Oscara a opravdu mě štve, že jsem si nemohl poslechnout vůdcův vtip o Polácích.(8.11.2005)

Zajímavý pseudodokument, ale jako film příliš nefunguje. Woody Allen má příležitost opravdu hrát jen v několika scénách, jinak si ho vůbec neužijete, protože zbytek filmu zachycuje atmosféru doby, proto zde nevystupuje a pokud ano, jsou záběry nasnímané v celcích a Allen nemluví ( vše nám odvypráví klasický dokumentární voiceover ). Nejde o postavy a příběh, ale především o formu a ta mě brzy omrzela.(12.11.2005)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $11,798,616Tržby Celosvetovo $13,800,000(26.5.2010)

Lze chameleónit donekonečna? Nelze. Zároveň se ukazuje, že jediný opravdový Transformer je Woody Allen.(27.11.2010)

"Starší bratr mě bil. Sestra bila bratra. Otec bil sestru, bratra i mě. Matka bila otce. Sousedi bili celou naši rodinu." Dvanáct let před Forrestem Gumpem natočil Woody Allen mnohem chytřejší film o outsiderovi, jehož vyděděnost a potřeba se kamkoli zařadit ho vede až k setkávání s různými prominenty a v tomto případě i k fyziologickým metamorfózám. Film má tak jako už Seber prachy a zmiz charakter dokumentu, ale hlavně je to ďábelská mystifikace. O lidském chameleonovi tady smrtelně vážně rozprávějí i různé autority americké literatury v čele se Susan Sontagovou. ;-) 80%(28.12.2005)

Fiktivní dokument o muži, který se proměňuje tak, aby zapadl do každé společnosti ... Na Allena celkem povedené a dobrý nápad!(21.3.2006)

Woody je originál to se musí nechat. Ale ne vše se podaří. Zelig je fiktivním retrodokumentem o osobnosti Zeligovi (což je někdo na způsob Forresta Gumpa - člověk, který byl u všeho). Problémem je, že i délka 75 minut je strašně moc. Tato forma se postupem času stává pro diváka (aspoň mě teda) doslova ubíjející. Zajímavost: Hvězda němé éry Lilian Gish natočila scénu pro film, ta však v konečně verzi nebyla do filmu zařazena.(24.2.2010)

Naprosto ultimatni "dokument", na Allena hodne netradicni film a se skvelym napadem na cloveka, co prijima podobu sveho okoli. Vetsinu casu to skutecne vypada jak starej dokument, typicka stara hudba, dobovy zabery, do nekterejch sikovne vmontovanej Allen a do toho sem tam soucasne rozhovory s pametnikama. Ale nechybi ani skvele vtipny dialogy. Navic Allen ve vsemoznejch prevlecich vypada fakt uzasne a film ma jen kratickejch 75 minut, takze neustale je co sledovat, Allen stale pridava dalsi a dalsi fajnovy napady a je to proste parada.(25.1.2009)

Další nezapomenutelná Woodyho záležitost, zasazená přesně mezi perfektní satiru a úžasnou komedii. Za geniální tah považuji obsazení sama sebe jako Zeliga, protože jen Allen dokáže hlavního hrdinu obdařit zvláštní aurou. Navíc s každým dalším zhlédnutím tahle genialita zraje až k režisérovým nejlepším filmům vůbec. Takovýhle nápad se vyvažuje zlatem. Jedná se o něco, co si přivodil po mexické stravě.(25.11.2006)

Na první pohled působí Zelig pouze jako roztomilá (a dotažená) hříčka se spoustou fórů, z nichž řadu napoprvé možná přehlédnete. Když se ale podíváte pozorněji, můžete zde najít i něco navíc.(10.12.2005)

Brilantní taškařice coby dokonale mystifikantní (a nakonec i sebeparodující) pseudodokument ala životopis jednoho >mediálního< američana... Stoprocentní Woody Zelig! ;o))(4.8.2007)

<< předchozí 1 2 3 4 6 7