Reklama

Reklama

Grygar

Trailer

Obsahy(1)

Nový český celovečerní dokument o životě nejznámějšího českého astronoma Jiřího Grygara. Více než rok mohli studenti Slezské univerzity v Opavě stínovat život Jiřího Grygara, českého astrofyzika, popularizátora vědy a vášnivého cyklisty. Z původně malého studentského snímku vznikl dokument celovečerního rozměru bohatý na vzpomínky, zážitky i na pohled na vědu, skepticismus anebo víru. Vydáme se s Jiřím Grygarem do vzpomínek na dětství, do válkou stiženého Slezska. Poznáme Grygarovy začátky na brněnské hvězdárně i tajemnou část vědeckého bádání v oblasti astročásticové fyziky. Navštívíme argentinskou pampu, kde Grygar pravidelně putuje za svým výzkumem, ale také nahlédneme do jinak přísně střeženého zákulisí udělování Bludných balvanů. Ebicykl, věda, Okna vesmíru dokořán, Sisyfos, víra. Takový je Jiří Grygar. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

prochyn 

všechny recenze uživatele

Pana Grygara jsem měl čest poznat osobně. Už kdysi dávno jsem hltal jeho úžasné knihy V hlubinách vesmíru (1975) nebo Sejdeme se v nekonečnu (1979) nebo jeho pořady jako Okna vesmíru dokořán a Hlubinami vesmíru (Žeň objevů). Jiří Grygar je jedna z nejlepších českých osobností, a to nejen kvůli vědecké činnosti ale i kvůli životním postojům. A dokument o něm je nejen zdařilý, ale i velmi potřebný. Bravo Leoši Kyšo! ()

Falanx 

všechny recenze uživatele

80% Doktor Grygar patří k několika málo lidem, kterých si nadevše vážím. Je to muž, vzdělaný nejen ve svém oboru, jež si stojí  za svým názorem a přitom ho dokáže srozumitelně předat i ostatním lidem. Svůj život zasvětil nejen poznání  ve svém oboru, ale i popularizaci vědy a víře v Boha. Film se to vše pokouší zhmotnit v 84 minutách. Všechna čest a děkuji Martinovi Petráskovi a Leošovi Kyšovi za velice zdařilý projekt. ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Grygar patrí k vzácnemu druhu ľudí, ktorí majú prebytok empatie a obrovskú snahu rozdeliť sa s tým, k čomu za dlhé roky vo vede dospeli. A robí to mimoriadne príjemným spôsobom, ku ktorému patrí aj nevšedný rozprávačský talent Aj s jeho prispením každého poslucháča presvedčí, že tomu, o čom hovorí, aj hlboko verí. Preto ma prekvapilo, že dokument o takomto význačnom človeku dajú robiť amatérskym nadšencom. Rád som si ho pozrel, pretože väčšinu času hovoril samotný Jiří Grygar, jeho priatelia a kolegovia. A to ostatné? To bola daň amaterizmu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Osoba Jiřího Grygara, neúnavného popularizátora vědy a kritického myšlení, si zasloužila poctivý celovečerní dokument už před dlouhým časem. Nakonec se toho museli trochu po partyzánsku chopit studenti, což je ale na druhou stranu svým způsobem příznačné. Mám zvláštní pocit jako bych čekal "něco víc" - jistěže by šlo všude jít víc do hloubky (a že Jiří Grygar by jistě dokázal obohatit diváka v nejednom ohledu), ale je třeba brát v potaz, co bylo původním záměrem tvůrců. Ti měli původně celkem omezený prostor, a dokázali alespoň "z rychlíku" přiblížit asi všechny rozměry života legendárního českého "skeptika", na čele samozřejmě s vylíčením poměrů, z jakých pochází, a které ho utvářely po osobnostní/charakterové stránce. Za mě spokojenost s výsledkem nemalá, ale trvám na tom, že Jiří Grygar by měl dostat větší životopisecký prostor. 80% ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Neodzvěděl jsem se prakticky nic, co už bych o panu Grygarovi nevěděl. Hlavně mě tady ale vůbec nic nezaujalo, nepobavilo, je to těžká, třiaosmdesátiprocentní nuda. Ano, Jiřího Grygara široká veřejnost velebí za to, jak trpělivě se s námi lajky zas a znovu dělí o své vědomosti, jak nám zas a znovu ochotně zodpovídá naše více či méně stupidní dotazy. To tady zaznělo. Také profesor Grygar je ale jenom člověk. A jako takový se dopouští chyb, omylů, přešlapů. Film nezmínil jediný z nich. Je to nekritická hlásná trouba Grygarových předností, jeho inteligence, rozhledu, altruismu. Neříkám, že je to belzebub, ale uvítal bych alespoň náznak skepticismu k jeho osobě. Jistě se s ním lze setkat, filmaři si ale tu práci nedali. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (griph)

Reklama

Reklama