Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dělostřelec Pankrác, dragoun Bimbác a kuchař Servác jsou váleční vysloužilci, kteří dostanou od skřítků tři kouzelné dary: klobouk, schopný vyčarovat jakýkoliv předmět, bezedný váček se zlaťáky a harfičku, přivolávající libovolný počet sloužících. Zatímco Pankrác by chtěl jít na ryby a Servác odpočívat, Bimbác si přeje navštívit všechna místa, kde bojovali. Když hodlá na poli, kde už oráč obdělává půdu, zopakovat bitvu, rozhodnou se kamarádi, že ho ožení, aby přišel na jiné myšlenky. Nápad by to byl dobrý, jen kdyby se Bimbác nezamiloval do zlé princezny Bosany z království Monte Albo, která se svým otcem veterány o jejich kouzelné předměty okrade. A tak zase nemají nic a musí spoléhat jen na sebe. Jsou sice tak mazaní, aby kouzelné předměty získali zpátky, a ještě nenechavou princeznu i jejího otce vytrestali, co je ale důležitější, poznají, co je v životě důležité a co naopak vůbec ne, co vadí a co nevadí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (584)

vesper001 

všechny recenze uživatele

„Ach, Salzburg! Tam jsem… taky nebyl.“ Popravdě, vzhledem ke skladbě tvůrců a zdejšímu nadšenému jásání jsem čekala víc. Vlastně mnohem víc. Bavil mě Zdeněk Svěrák, křepčící Rudolf Hrušínský a sem tam vydařená hláška, ale ta protiválečná agitka byla přeci jen příliš prvoplánová. Navíc poslouchat na konci pracovního týdne pořád dokola, že dělání je lék, není to pravé ořechové. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Na Třech veteránech mi odjakživa z některých věcí trnou zuby, ale není jednoduché je pojmenovat. Nejspíš to bude souviset s tím, jak si Svěrák na Werichovu lyrickou a docela temnou povídku navěsil své lidové humory a proklamativní „moudra“ zjednodušená až k úplnému vyprázdnění (on je rozdíl mít srdce a nenudit se navzdory chudobě a krachům, anebo jásavě vykřikovat, že jedno vadí a druhé ne), a pak taky s pocitem jakéhosi zálibného alibistického rochnění v malosti, lenosti, křiváctví a stádnosti „těch druhých“. A je to snad jediný film, kde jindy precizní Čepek podle mě hraje hluboko pod své možnosti. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Volá Německo. Jestli prý k nim nepřestaneme strkat rypák, vyhlásí nám válku." Takže Německo, abys tomu rozumělo, tak není nutno, aby bylo přímo veselo, ale s třemi veterány veselo je. A abys to lépe pochopilo, tak nemít prachy - nevadí ... tedy když máš nemovitosti, nadupaný vozový park, letadlo, akcie Googlu, Bundeswehr, alej frňákovníků a továrnu na cigarety s velbloudem. Chápeš? Nechápeš, ale to je tím, že ty jsi, milé Německo, nikdy nemělo smysl pro humor. A proto ti budeme každé vánoce strkat ctěný nos do tvých záležitostí. Jawohl? Já taky. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Sice přijde konec poněkud unáhleně a poslední desetiminutovka vypadá jako kdyby až do té doby rafinovaným scénáristům došly nápady, jinak jsou ale Tři veteráni oprávněně řazeni mezi pohádkové kultovky a já jsem moc rád, že jsem si tuhle komedii konečně dopřál. Oldřich Lipský během svého režisérského působení snad nikdy nesáhl vedle. Hlavně triky v jeho filmech vypadají naprosto nadčasově. Smekám. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasická česká pohádka podrobená trojímu převyprávění ve svém filmovém tvaru dospívá k vrcholu, který si podržel celou řadu významných rysů cimrmanovské poetiky. Skvělé gagy doprovázejí i nečekané zvraty a vítězství dobra nad zlem je právě tak nesporné jako autorský vlídný úšklebek, jímž je provázeno. Výstižné charakteristiky - byť nepřímé (mávátková scéna, postmoderní líčení dotčeného království) -jen dále prohlubují jeho nespornou lidovost (všeobecnou diváckou přístupnost). Prolíná se tu kvalita námětová, scénáristická, režijní i herecká. Výsledkem je zážitek, na který se nezapomíná ani po letech a je většinou diváků opakovaně vyhledáván. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Vida Skalská (princezná Bosana) oslavovala počas natáčania svoje narodeniny a Július Satinský (kráľ Pikola) jej doniesol pohár vodky na oslavu. Vida kvôli rekvizite dlhému nosu nemohla piť, tak jej doniesli k poháriku vodky slamku a vôbec netušila, aký to bude mať dopad. Keď v ten deň režisér začal točiť, niečo sa mu nezdalo a spýtal sa, či má niečo s očami a ona sa mu priznala, že má vypité. (Raccoon.city)
  • Interiér hradu je vyzdoben československými (vzor 1924) a rakouskými (vzor 1861) šavlemi. (HJ-FILIP)
  • Když nos princezny Bosany (Vida Skalská) putuje přes Prahu, tak tam hrají lidovou písničku „Na tom Pražským mostě“ a při zpáteční cestě „Šly panenky silnicí“. Jedná se o stejné verše jako v komedii Rodinné trampoty oficiála Tříšky (1949). (hrnpol)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama