Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (924)

Arx 

všechny recenze uživatele

Zábavné, vtipné a atmosféra 60.let jako by přímo dýchala z plátna. K filmu jsem původně vzhledem k Oscarům přistupoval s despektem ale musím pokorně uznat, že jde v mých očích nakonec o zaslouženého vítěze s brilantním hereckým výkonem Mahershala Aliho. Dlouho mě žádný jiný film tak nepobavil a i po druhé projekci nejdu s hodnocením dolů. 90% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tři billboardy letošního roku. Greek Book sice není černou, ale čistou komedií, ale z mého směru je srovnání na místě. Už dlouho jsem se takhle nenasmál a nebyl lapen do příběhu tak silně a vzápětí, jako tady. A když jsem se pak podíval, že režisér oceňované potenciální (a snad nejen to!) oscarovky dříve točil jenom spotřební komedie, jež mám ale vesměs rád, nedávalo mi to moc smysl...načež mi pak došlo, že ten komediální aspekt tam má silný vliv. A krom komedie je to klasický mustr polepšení pitomce/člověka s určitými (rasovými) předsudky, jež známe z těch všech Nedotknutelných a Lepší už to nebude a samozřejmě mnoha dalších. Nic moc objevného, ale natočit to takhle nádherně, pomíjivě a zároveň zábavně chce kumšt. A nezpochybnitelný vliv na úspěch této pecky samozřejmě mají božský Viggo (každý rok by se měl v něčem objevovat, pro dosavadní ignoranty doporučuju Captain Fantastic) a stálice v tomto směru Mahershala Ali, který už má za sebou toliko osobitých rolí, ale v téhle poloze jsem ho ještě neviděl a ty nominace jsou naprosto zasloužené. Kéž by těch zlatých plešounů Zelená kniha pobrala co nejvíce. Totální feel good nářez a bezprizorních 10/10! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

„Čůrat do lesa chodí zvířata,“ reaguje černošský pianista na pobídku bílého šoféra, který se s ním kvůli potřebě jít na malou vrací desítky minut do hotelu. Vážený umělec, kterého o přestávce všichni plácají po ramenou, totiž na běžnou toaletu nesmí. Je mu nabídnuta dřevěná bouda „támhle za tou borovicí“. Jsme v šedesátých letech a Viggo Mortensen (po kouzelném dramatu Tohle je náš svět opět výtečný) doprovází svého dočasného černošského šéfa na turné po americkém Jihu. V ruce má přitom takzvanou Green Book, která seznamuje Afroameričany s několika pravidly, protože okolo je stále plno rasismu a nenávisti. Bývalý vyhazovač, rekordman v počtu snězených hot-dogů a užvaněný newyorský Ital je vedle distingovaného jazzového klavíristy pochopitelně trochu vidlák, takže se dá očekávat řada milých momentů. Ano i ne. Protirasistická road movie je totiž skrz naskrz průhledná a postupně si odškrtává všechny očekávatelné položky, až se všichni společně obejmou na Štědrý večer. Horkokrevný řidič samozřejmě v lecčems zkrotne, prokáže svou mazanost a dobrosrdečnost, uznávaný umělec zase upustí krapet ze svých pevných zásad. A společně hoši vypustí několik těch „pravých životních mouder“. Malý, nenápadný a skvěle zahraný. Vždy se mezi těmi „velkými“ filmy v oscarové sezoně objeví nějaká milá nezávislá vlaštovka, která potěší umělečtěji zaměřené publikum. Příjemně ubíhající kousek o nečekaném přátelství a rozdílném vnímání hodnot nicméně těžká témata jen olizuje: ať už je to samotný rasismus nebo naznačená umělcova sexuální orientace. Autor taškařic Něco na té Mary je nebo Blbý a blbější si zřejmě hodlal splnit sen a zkusil něco vážnějšího, místy příjemně těší diváky zdánlivě nenápadnými gesty a několika úsměvnými momenty, ale jinak opravdu není nějak zajímavý nebo dějově hutný. Oslavovaný Mahershala Ali mě úplně nestrhl. A omlouvám se, ale mnohé „překážky“ opravdu působí až uměle. Stejně jako těch 85 procent tady!! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Až moc vypočítavá a na jistotu vystroužená oscarovka, která si odškrtává pravděpodobné situace, které přijdou a ony opravdu přijdou, včetně toho patetického konce. Ale dialogy mezi Tonym a Shirleyem jsou vtipně napsány, bezva to mezi nima jiskří a občas jsem se ze srdce zasmál. Viggo hraje mýho vrstevníka, furt něco žere jako já, děla se mu pupek jako mě, prostě sympaťák. Oscara bych mu přál, víc než Ramimu „podívejte-jakej-mám-brutální-předkus“ Malekovi, i víc než Alimu, který je pro mě herec jednoho výrazu, sorry jako. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Obyčejný film o dvou naprosto rozdílných lidech, které okolnosti svedou dohromady a musí spolu pár týdnů vyjít. Kromě vážných scén se i sem tam tasmějete. Oba herci se svých rolí zhostili skvěle a zahráli to přirozeně, ústřední duo má tak díky nim skvělou dynamiku. Vůbec jsem se u toho nestihla nudit. Tady je příklad toho, jak se film o rasismu dá natočit s grácií a že se ani nemusí moc tlačit na pilu. 4* ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Natáčalo sa predovšetkým v americkom štáte Louisiana a v meste New York. (MikaelSVK)
  • Když policejní hlídka v dešti zastaví auto s Tonym (Viggo Mortensen) a Donem (Mahershala Ali), má "Lip" Vallelonga okénko stažené dolů. Když ale vystoupí ven na déšť, tak je okénko opět vytažené nahoru (čas 1:25:30). (Záry)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama