Reklama

Reklama

Papež a jeho vliv v historii

(seriál)
  • Česko Papež - nejmocnější člověk na planetě (více)

Obsahy(1)

Náš šestidílný seriál umožňuje bližší seznámení s funkcí papeže, jednoho z nejuctívanějších hodnostářů tohoto světa. Jak se utvářely dějiny papežství? Jednotlivé epizody zpracovávají historická období a témata, která měla nejpodstatnější vliv na dnešní stukturu, na současný stav katolické církve a papežského úřadu. Historický přehled zpestřují autenické archivní záběry, dramatizované scény a původní rozhovory s odborníky a preláty katolické církve. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (7)

Piri 

všechny recenze uživatele

2* za snahu. Ako tu spomenuli viacerí faktické nepresnosti. Mne osobne vadilo, že keď hovorili o konrétnom pápežovi, vôbec nespomínali jeho skutočné meno ani pôvod. Viď druhú časť, kde spomínajú Benedikta IX. Veta – "jeden z najschopnejších členov mocného rodu, ktorý vtedy vládol v Ríme..". A čuduj sa svete, nikde nezaznie meno tohto rodu. Zaujímavý dokument, ktorý absolútne ignoruje dôležité údaje. To isté v štvrtej časti o Levovi X., že to bol vlastne Giovanni di Lorenzo de' Medici. Dokument sa chce hrať na niečo vzrušujúce ala DaVinciho kód. Aspoň mne to tak pripadá. Tento seriál obsahom aj prevedením nemá ďaleko od takých Votrelcov dávnoveku. Ale to by som bol až príliš kritický, rozhodne tu sú aj zaujímavé informácie a pravdivé. Piata časť zvyšuje úroveň tohto dokumentu, aj preto, že prináša nie tak populárne fakty. Mohla to byť kvalitná dokudráma, ale má toľko nedostatkov, že až .. ()

Reklama

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Největší BLBOSTÍ neustále papouškovanou- nejen v tomhle "dokumentárním" seriálu - je, že sv.Petr Apoštol (pův. jménem Šimon) a dlouhá řada jeho nástupců byli papežové !!! Až do r.451 n.l. to byli biskupové Říma, od zač. 4.stol. také římští metropolité a TEPRVE sv.Silvestr I. (zvolen v lednu 314,v úřadu do smrti 31.prosince335=jeho svátek) byl od r.325 n.l. zároveň prvním patriarchou Říma . Až v r. 451 n.l. IV.ekumenický = Chalkedonský koncil udělil VŠEM 5 tehdejším patriarchům papežský titul . Vedle římského taky v Konstantinopoli (od r.1453 to je turecký Istanbul), v Antiochii (od r. 1939 turecká Antakya), v Jeruzalémě + v egyptské Alexandrii - ta byla od starověku až do 9.století hlavním městem Egypta. Dodnes jsou papeži (vedle katolického v Římě) také dva ze tří patriarchů v Egyptě : koptský papež a patriarcha Alexandrie a celé Afriky /od listopadu 2012 Tavadros II. + pravoslavný papež a patriarcha Alexandrie+celé Afriky/ od 9.10.2004 to je Teodoros II. (( ten třetí je patriarcha koptské katolické církve,která je v unii se Svatým stolcem v Římě, stejně jako řeckokatolické církve/je jich celosvětově asi 15nebo16/+maronité+arménští katolíci+syrští katolíci a další východní katolic.církve )). Čtvrtým je emeritní katolický papež Benedikt XVI. (zvolen 19.4.2005 - odstoupil k 28.únoru 2013 - od té doby žije ve Vatikánu v ústraní, jeho nástupce František se s ním čas od času setkává, papa Benedetto od své rezignace vydal několik knih a zveřejnil celkem dost článků v médiích. A pátým je Abuna + patriarcha Etiopské koptské církve - od své volby 28.2.2013 je jím Matthias. Abuna je v amharštině a v ge´ezu - staré etiopštině totéž co řecky pappas, česky papež, anglicky pope atd. Konstantinopolský, antiochijský a jeruzalémský patriarcha přestali během středověku papežský titul používat. Po Velkém rozkolu mezi katolíky a pravoslavnými r . 1054 ho mají jen ti alexandrijští v Egyptě . Holt Amíkům by nezaškodilo se aspoň občas podívat třeba na wikipedii -alespoň na té české to je určitě .....  . ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Šialenosť, ktorá váli historickú nepravdu jednu za druhou. Nero vraj podpálil Rím, túto fámu však historici už vo veľkom dávno považujú za nepravdivú, tu to berú ako jednoznačnú realitu. Potom ukazujú popravy kresťanov, hovoria o upaľovaní, ale v hranom materiálu ukazujú popravu mečom, pričom v Ríme mohli byť mečom popravovaní len rímski občania. Konštantín Veľký vraj uvidel znamenie na oblohe a prestúpil na kresťanstvo, pritom pravdou je, že pokrstiť sa nechal až na smrteľnej posteli. Ďalej sa ani neoplatí pozerať, ale na mnohé chyby upozorňuje vo svojom príspevku aj užívateľ hygienik. ()

KrestanFilms odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem náhodně třetí díl - Cena pokroku. Aneb - jak majetek a bohatství díky hříchu nabyli. Ale ten majetek přece není hřích a je správně ho obdivovat! Musím říct - fakt síla. Aneb převedeno do našeho života - že Franta ukradl to auto nebylo správné. Ale to auto za to nemůže tak ho budeme používat... ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama