Reklama

Reklama

Operace Eichmann

  • USA Operation Finale (více)
Trailer 2

VOD (1)

V roce 1960 získává ředitel izraelské tajné služby Mossad informaci, že se v Buenos Aires ukrývá nacistický válečný zločinec Adolf Eichmann se svou rodinou. Eichmann je považován za architekta konečného řešení židovské otázky. Mossad získal informaci o Eichmannově pobytu od Sylvie Hermanové, židovské dívky, která se začala přáteli s Eichmannovým synem Klausem. Klaus je v kontaktu s Carlosem Fuldnerem, bývalým nacistou, který pomáhal v útěcích pohlavárů do Argentiny. Poté co je Eichmannova totožnost potvrzena pomocí fotografií, rozhodne Mossad o zahájení akce Eichmnannova zatčení. Do Argentiny je povoláno komando Mossadu pod vedením agenta Zvi Aharoniho. Členem týmu je i agent Peter Malkin, který se v minulosti neúspěšně pokoušel Eichmanna dopadnout, a Malkinova bývalá přítelkyně Dr. Hanna Elianová. Cílem operace je unést Eichmanna a převézt ho do Izraele, kde by měl být souzen za své válečné zločiny. Po seznámení s Buenos Aires se tým vydává do akce. Eichmann je zneškodněn a unesen do tajného domu Mossadu, kde se členové mise pokoušejí z Eichmanna získat podpis k souhlasu s jeho převozem do Izraele. Aharoni zkouší svou vyjednávací taktiku, ale je s jednáním neúspěšný. Peter začíná postupně vést s Eichmannem rozhovory, ve kterých se ho snaží přemluvit k podpisu, aby v Izraeli mohl sdělit pohled na události ze své pozice. Eichmann nakonec souhlasí. Pod maskou pilotů se skupina Mossadu spolu s léky ovlivněným Eichmannem vydává na letiště v Buenos Aires. Bývalí nacisté vzburcují policii a pokusí se zastavit odlet letadla. Díky Peterovi však nakonec letadlo odletí a Eichmann je před tribunálem v Izraeli odsouzen k trestu smrti. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (117)

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem alespoň nějaké smysluplné konverzace, nějaké motto, které mi pomůže se nad problémem zamyslet. Když jsem dostal do finále, čekal jsem alespoň část atmosféry, která tehdy na soudu byla. Tady je vidět, jak skvělý potencionál dokáže vyhořet na hlouposti scénáře, který nám vlastně nabízí klasickou politickou kostru, kterou jsme už několikrát viděli. Je mi líto Bena, který zahrál skvěle, avšak musel přihlížet této tristní záležitosti při vzpomínce na Adolfa. Věřím, že si zasloužil lepší a atraktivnější zpracování než jen šeď a nudu. ()

Klajondr 

všechny recenze uživatele

Operation Finale je film, ve kterém se dovídáte, jak proběhlo dopadení jedné z nejhorších nacistických osobností. Děj je sice hodně přikrášlen a zakčněn, ale za to se nikdy nezastaví. Jediné, k čemu mám výtku, je snaha autorů udělat z Eichmanna "krásnou" lidskou bytost, která přece taky chybuje. Je dobré si proto na konci uvědomit to hrozné číslo obětí. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se nabízí srovnání s filmem Eichmann z roku 2007. U tohoto filmaři kladli větší důraz na rekonstrukci celé akce Mosadu byť o emotivní momenty zde není nouze. Dnes už to nikomu nepřijde jak strašně důležité bylo lapit kata židovského národa a jak důležité jej bylo postavit před spravedlivý soud byť každý měl stovky důvodů jej osobně zaškrtit či nechat zlynčovat. Dost mně překvapilo, že volba herce pro tuhle lidskou nacistickou zrůdu padla na Kingsleye. Ten už hrál snad ve všem včetně Gándhího a Eichmann je tedy další historickou postavou do jeho herecké sbírky. Kupodivu jsem musel uznat i přes jeho typický orlí nos, že byl svému originálu celkem podobný. Zápletka v podstatě odpovídá skutečnosti a tak není moc co filmu vytknout. Lapení tohoto netvora byl zcela jasný signál všem pochovávaným nacistickým zločincům, že by neměli mít klidný spánek, protože ať jsou kde jsou, Izrael si pro ně může kdykoliv přijít. Co zaujalo mne a ve filmu o tom nic nepadlo, že řada přeživších teprve až po soudu s Eichmannem začali postupně vyprávět své hororové zážitky z koncentráků o nichž do té doby nemluvili. Soud jako by pomohl traumatizovaným lidem promluvit o v sobě dušených zážitcích a o jejich nočních můrách způsobených strašlivými zážitky z holocaustu. A hlavně, jsem rád, že se někdo toto téma zase rozhodl oprášit a natočit o tom film. Proto dávám o hvězdu více ! * * * * ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Očekávala jsem hutné válečné drama, nervy napnuté k prasknutí a potoky slz, no a ono ne, no.. Mít tak silný příběh/námět a nevyužít ho, je v podstatě trestuhodné.. Mýma očima tento film drží nad vodou pánové Ben Kingsley a Oscar Isaac, bez nich bych to zřejmě ani nedokoukala, s nimi to bylo snesitelné.. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Rekonstrukce akce Mosadu, kdy komando uneslo z Argentiny architekta holokaustu A. Eichmanna a předvedlo ho před soud. První třetina je pětihvězdičkové špionážní drama první ligy, které končí únosem a pak to pokračuje komorním dramatem o pár lidech v konspiračním domě, kde se čeká na letadlo z Buenos Aires. S touto částí mám problém nejen kvůli autorské fikci ( mimojiné hodinu se řeší podpis Eichmana, kva to asi není úpně reál, ne?), ale i pomalému způsobu vyprávění, který v šílené délce stopáže přechází v nudu. Přesto jako celek velmi přínosný film. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Izraelské lietadlo, ktoré chcú vo filme použiť na prepravu A. Eichmanna je Bristol Type 175 Britannia. (MikaelSVK)
  • Ačkoliv tehdejší akce Mosadu na území cizího státu vyvolala značný mezinárodní poprask, je z dnešního pohledu více než pochopitelná. V roce 2006 vyšlo po otevření akt CIA najevo, že o jeho pobytu již od roku 1958 věděli nejspíše jak američané, tak Německá spolková vláda. Nebyl však zájem o jeho dopadení kvůli osobě Hanse Globkeho, jenž byl v letech 1953–1963 šéfem Úřadu spolkové vlády Konrada Adenauera  a panovaly obavy, že by Eichmann odhalil nepříjemné skutečnosti o jeho přímé spolupráci s nacistickým režimem. Ta vyšla plně najevo až po jeho smrti. Eichmann měl i kontakty s KGB a cítil se v Argentině hodně sebejistě. Nohy mu podrazila až ochota poskytnout v roce 1960 zprostředkovaně interview magazínu Life. (webhomeless)
  • Adolf Eichmann je do dnešních dnů jedinou civilní osobou popravenou na území státu Izraele. Proces s Eichmannem probíhal v rozmezí 11. dubna až 15. prosince 1961, rozsudek smrti byl potvrzen 29. 5. 1962. Rozsudek smrti oběšením byl proveden 1. 6. 1962, tělo bylo spáleno a popel vysypán do moře. Proces byl přenášen přímým přenosem do celého světa a poprvé zde veřejně vystupovali přeživší z koncentračních táborů. Stal se tak přesně tím mementem, kvůli němuž byl nacista Eichmann unesen a veřejně souzen v Izraeli. (webhomeless)

Reklama

Reklama