Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1918, Finsko po občanské válce. Parikka, slavný herec Dělnického divadla, je chycen a poslán do zajateckého tábora, kde se jeho přeživší kamarádi zmítají na pokraji života a smrti. Všichni rudí povstalci v táboře mají být popraveni. Ani Parikka není v nijak záviděníhodné situaci – jeho druzi ho považují za zrádce. Mladý praporčík Nyborg, který Parikku jako herce obdivuje, stojí v čele popravčí čety, ale není schopen dát příkaz k palbě. Parikka vzdoruje smrti tím, že před četou vtipkuje, a nakonec se mu podaří dozorce rozesmát. Kapitán Kalm, velitel tábora, se nečekaně rozhodne popravu zastavit. Udělá Parikkovi návrh – pokud herec a jeho přátelé secvičí zábavnou hru pro jeho německé hosty, nebudou zastřeleni. (Cinemax)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (2)

Saxos 

všechny recenze uživatele

Téma, které Finové moc nemusí. "Za koho bojovali v ´18 tvoji předci? Za rudý, nebo bílý?". To je asi nejblbější otázka, jakou můžete položit Finovi. I když v současnosti to nebude tak horké z důvodu generační obměny. Samotná válka přinesla míň obětí na životech v přímém boji, jak následný pobyt rudých v zajateckých táborech, nebo pomsty, teroru na civilním obyvatelstvu a vyrovnávání účtů. Z celkového počtu cca 80.000 zajatců bylo popraveno 113, ale o 20.000 se postaral hlad a nemoci. Zápory: nezajímavé zpracování s pozadím hereckého spolku, který vlastně hraje o svůj život. Závěr: doporučuji jen pro ty, co se zajímají o válečnou historii. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Skvelá dráma na podklade snáď najdilematickejšieho roku vo fínskych dejinách! Mať nejaký historický prehľad o týchto bielo-červených fínskych udalostiach, je rozhodne výhodou k lepšiemu pochopeniu okolností, ktoré sú vo filme načrtnuté dosť okrajovo. Tento film natočený na základe skutočných udalostí mal rozhodne vynikajúcu zápletku, a napriek tomu, že bol dosť priamočiary, tak mal výborný spád. Parikka a jeho divadelná družina stála pred životným vystúpením, kde išlo doslova o všetko. No rozhodne to nebolo také jednoduché, ako sa prvotne mohlo zdať... Film určite stojí za pozretie, ale ešte predtým odporúčam si trochu naštudovať, ako to bolo s tými bielymi a červenými. Btw. Našťastie to napokon pre Fínsko skončilo dobre, len škoda, že sa toto delenie na bielych a červených potom tiahlo ešte ďalšie desaťročia... ()

Reklama

Galerie (22)

Reklama

Reklama