Reklama

Reklama

Hon na Josefa Mengeleho

(TV film)
  • Francie Mengele, la traque d'un criminel Nazi (více)

Obsahy(1)

Byl jedním z nejznámějších nacistických válečných zločinců, neslavně proslulý svými vražednými pokusy na dvojčatech. Ale na konci druhé světové války prostě zmizel... Po dobytí Berlína sovětskými vojsky v roce 1945 Německo kapituluje. Impozantní seznam vedoucích funkcionářů nacistického režimu a dalších mučitelů koluje všemi zpravodajskými a policejními službami světa. O několik let dříve, v dubnu 1941, byl člen Waffen-SS Josef Mengele – po zranění, které utrpěl na východní frontě – povýšen do hodnosti Hauptsturmführera a obdržel čtyři vyznamenání, včetně Železného kříže, po kterém tak dychtil. Poté byl jmenován lékařem v koncentračním táboře v Osvětimi. Během 21 měsíců, které strávil v Osvětimi, získal doktor Mengele pro svou pověst přezdívku „Anděl smrti“. Navzdory celosvětovému pátrání, které vedl Mosad a Spojenci, zemřel o 34 let později v Brazílii jako svobodný člověk. Kdo byl doktor Mengele? Co dělal po válce? A proč nebyl nikdy chycen? Poslechněte si rozhovory s rodinou a s těmi, kteří ho znali. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Pepíček Mengelů. Je o něm zmínka v každém dokumentu o holokaustu, který jsem viděl i v každé knížce, kterou jsem na toto téma četl. Téměř všude se informace o jeho životě opakují. Nástup do SS v roce 1939, boje na východní frontě, převelení do Osvětimi, útěk do Argentiny atd. Mě však zajímá jedna zásadní otázka, na kterou jsem doposud nenašel odpověď. Nebudu zde vypisovat, jakých pokusů se Mengele na obětech dopouštěl, nicméně by mě zajímalo zda veškeré jeho lékařské experimenty byly skutečně v zájmu genetiky a eugeniky. Opravdu věřil svému výzkumu? Byl přesvědčen, že tato "práce" přinese ovoce pro zmíněné vědy? Nebo je řeč o zvrácené šílené zrůdě, která se ukájela nad nepředstavitelným lidským utrpením? On sám by se jistě obhajoval tou první verzí, já se přikláním k té druhé, ale k dokumentu. Hon na Josefa Mengeleho je veskrze stejným kvalitativně stejným počinem jako tento dokument. Jen se pátrá po jiném výtečníkovi. Zajímavé jsou i rovněž těžko uvěřitelné informace o tom, jak si Mengele nechal v Německu po letech vystavit nový pas na své skutečné jméno + proč izraelská tajná služba Mosad nepokračovala po dopadení Eichmanna v pronásledování Mengeleho atd. Nepochybně zajímavý dokument. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sotva se dá říct, že v případě Josefa Mengeleho, krerý po válce pod svým vlastním jménem cestoval p SRN, a připravoval se na legální přesídlení tamtéž, lze jen tak honem nazvat "honem". Spíš to byla jakásí poziční válka mezi je odpůrci a příznivci. Ani - narozdíl od buchannon **** - mě poslední věta příliš neoslnila. Protože "zločinců proti lidskosti" bylo velmi mnoho, bude i ta menšina "nepotrestaných" značně velká. Skutečný "hon" na JM vypukl ostatně až po jeho smrti v roce 1979. Pozn.: Ještě za života JM jsem byl na jedné svatbě ve Waldheimu (severně od Chemnitz, ženil se můj spolužák, ročník 1953, počat hned co se tatík vrátil z ruského zajetí). On, pan Naumann, mi vykládal o hrozných podmínkách v ruských zajateckých lágrech, ale najednou mu zasvitlo v očích a řekl: "Ale když jsme mašírovali Paříží..." Zarazil se, a povídali jsme si o něčem jiném. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Josef Mengele sa narodil 16. marca 1911 v Gunzburgu, v Nemecku. Vyštudoval filozofiu na univerzite v Mníchove a medicínu vo Frankfurte. Už v tom čase sa začal aktívne zaujímať o myšlienky národného socializmu. V roku 1937 začal pracovať v Ústave pre výskum dedičnosti, biológie a rasovej čistoty vo Frankfurte. V tom istom roku sa stal členom politickej strany NSDAP. O rok už bol v radoch SS a o ďalšie dva roky vstúpil do Waffen SS. Od roku 1940 do 1942 bol na ukrajinskom fronte. Utrpel bojové zranenie, za čo bol vyznamenaný Železným krížom prvého stupňa. Následne bol prevelený do koncentračného tábora Osvienčim. Tam pôsobil v rokoch 1943 až 1945. Po skončení vojny bol obvinený z vojnových zločinov. Podarilo sa mu uniknúť. V roku 1949 odplával z Talianska do Argentíny, kde začal legálne podnikať. V roku 1959 bol nútený presťahovať sa do Paraguaja. Napriek tomu, že bol vytrvalo prenasledovaný svoj život dožil na slobode. Zomrel 7. februára 1979 v Brazílii, neďaleko mesta Sao Paolo. Tridsaťšesť rokov sa skrýval pod cudzími menami. Pochovaný bol v Brazílii ako Wolfgang Gerhard. Takže "Hon na Josefa Mengeleho" bol neúspešný. *** ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je 5. diel z cyklu Lovci Nacistov (Nazi Hunters) 2. série z rokov 2010 až 2011. Pozostáva z 8 dielov 1.Herbert Cukurs, 2. Klaus Barbie, 3. Adolf Eichman, 4. Erich Priebke, 5. Jozef Mengele, 6. Kurt Lischka, 7. Franz Stangl a Gustav Wagner, 8.Paul Toirier. Ako je možné, že Mengele nakoniec zomrel síce tragický, ale nie rukami príslušníkov Mossadu? Čiastočné vysvetlenie nám podáva film Dom na Carroll Street 1988, ktorý nám naznačuje že Mengele bol zaradený do operácie Paperclip, ktorá mala za úlohu dostať do Ameriky z povojnového Nemecka stovky vedcov (niektorí z nich boli aj na listine vojnových zločincov), ktorých odbornosť bola považovaná za úžitočnú.. Samotný dokument nám nepredložil nič nové, čo by už nebolo známe a tak musíme čakať na ďalšie otváranie archívov z ktorých by sme sa mohli dozvedieť, kto v Nemecku nad Mengele držal ochrannú ruku v dobe studenej vojny. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hoch z Brazílie, kterému kryli záda bývalí kolegové, trestuhodná nedbalost německých úřadů a peníze, za které si kupoval lhostejnost. Mosad byl tentokrát krátký, takže zbývá jen útěcha, že žít ve strachu z dopadení přinášelo jistý diskomfort. To je ale žalostně málo, obzvláště když dokument potvrdil, že ta paranoia nebyla trvalá.. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama