Reklama

Reklama

Paroží

  • USA Antlers (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V izolovaném městě v Oregonu se učitelka střední školy a její bratr, místní šerif, zaplete s jedním ze studentů, jehož temná tajemství vedou až k děsivému setkání s legendární bytostí, která zde byla dávno před nimi. (Falcon)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (209)

POMO 

všechny recenze uživatele

Technicky super a přítomnost kvalitních herců potěšila, ale scénář průměrný, bez jediného nápadu, pro který byste si film zapamatovali. A místy i blbý. Podobné téma bylo výrazně lépe zpracováno v The Ritual, a to nejenom v rámci žánrových postupů, ale i v psychologii postav. Slabé 3*. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Scott Cooper ma po vynikajúcom westerne Hostiles potešil tým, že ako svoj ďalší snímok v poradí si vybral jeden z mojich najobľúbenejších žánrov a to horor. Bohužiaľ už veľmi nepotešil výsledným produktom. To, že Antlers je skôr dráma pojednávajúca o alkoholizme, nefunkčnej rodine, rôznych traumatách, než vysloveným hororom by vôbec nevadilo. Že Cooper drámy vie točiť dokázal prakticky už vo všetkých svojich predošlých filmoch. Ako dráma je však Antlers pomerne obohraná a ako horor prekvapivo zlyháva v tom čím má horor byť. Všetky hororové scény sú tak absolútne nevzrušivé, príliš rutinne natočené, chýba im čoby len kúsok napätia, temnoty alebo prakticky čohokoľvek čo by ich vytiahlo z priemeru. Po remeselnej stránke síce Cooper v Antlers nerobí nič zle (aj na pomerne nízky rozpočet o troch lokáciách), herci sú presní, prostredie lesného Oregonu zo začiatku pútavé, ale celé to pôsobí až trestuhodne obyčajne a aj na pomerne krátku stopáž sa aj dosť tiahne. Vzhľadom na meno režiséra a s tým spojené určité očakávania, snáď najväčšie hororové sklamanie za tento rok. CELKOVO: 5/10 ()

Reklama

Pod 

všechny recenze uživatele

Ve stínu Duny, Bonda a kupy Marvelovek vychází nenápadný horor Paroží, o kterém se nikde nepíše a nikdo o něm nemluví. Velká škoda! Takovéto poctivé horory se dnes už netočí. A možná žánr "horor", pod kterým si už většinou představím laciné strašení a lekačky, stále dokola omílané a otřepané zombie, upíry, vlkodlaky, duchy, démony vrahy v maskách... Žánr horor zkrátka film Paroží, krom propůjčení zřejmých prvků, dostatečně nevystihuje. Titulní monstrum, chcete-li bytost, z dávné mytologie severoamerických indiánů působí svěže a originálně. Tvůrci dokonce i s patřičnou úctou přistupovali k původu mýtu a drželi se jeho pravidel, sem tam přidali nějakou tu inovaci/referenci. Daná látka si o zfilmování si vyloženě říkala. Tak na co všichni čekali? Nakonec jsme ale se dočkali. Rozhodně ale nečekejte bezhlavé řádění monster. Zde se jedná o pomalé psycho drama stavíc na týraní dětí, jejich rozvrácené psychice, beznaději a následcích. To vše je zasazeno do věčně mlhou zahaleného upadajícího poloprázdného městečka uprostřed hlubokých lesů na úpatí hor v podzimním období. Zkrátka hutná depresivní atmosféra by se dala krájet a bezvýchodnost situace směřuje k nevyhnutelnému závěrečnému střetu. U filmů tohoto typu většinou platí, že "méně je více". To platí pro monstrum, které po vzoru žraloka z Čelistí vidíme jen okrajově. Když se konečně ukáže, je ještě nechutnější a ohavnější, než jste si přáli. Ztvárnění a design zkrátka čirá radost. Jenže zde to naneštěstí tvůrci s "méně" více přehnali a konec tak nějak bez tváře vyšumí. (Kdo viděl, pochopí dvojsmysl „bez tváře“ - to byla ovšem geniální hnusárna.) Objektivně tedy 4*, jelikož jsem ale vyloženě cílovka a chci více stejného/podobného, dovolím si přilepšit. Také proto, že Paroží si zkrátka zaslouží pozornost a i den po shlédnutí ve mně rezonuje ta tíživá atmosféra. S loňským o chlup lepším, ovšem ve stejném duchu se nesoucím, Pod vodou, má FOX, pardon Disney, velmi slušně našlápnuto k antologické sérii založené na mytologických a kryptozoologických tvorech. No jo, jenže to by ale musel na ty filmy chodit taky někdo jinej, než jen já... ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Spojení Scotta Coopera, Guillerma del Tora a folk hororu znělo náramně zajímavě. Po shlédnutí výživného traileru, jsem si Antlers hned šupnul do Chci vidět. Pak přišly první ohlasy, které nadšením zrovna nehýřily. Takže jsem tomu dal čas a počkal si na dabing. Začnu pozitivy. Těmi je jistě výborný casting, kterému vévodí oba klučíci, ale i obsazení ňoumoidního Plemonse a mrchoidní Russel. Prostředí ve kterém se příběh odehrává, je taky skvělé. Málokdo si uvědomuje, že USA má rozlohu jen o chlup menší, než celá Evropa. Přesto skoro každý považuje za typicky americkou krajinu Kalifornii, nebo New York. Oregon je ale v tomto podání spíš ekvivalent Rumunska. Místo, kde se lidem až tak dobře nedaří, kde má příroda navrch a nikomu nepřipadá divné, že její součástí mohou být i potvory, o kterých jsme se v přírodopise neučili. Přestože je to Cooperův první horor, tak atmosféra neprosperujícího města funguje vcelku dobře. Nevidíme žádné afektované postavy, ale spíš lidi, kteří uvízli. Přesto to nestačí. Potíž vidím ve scénáři. Možná dokonce už v předloze. Pokud si odmyslím to chození kolem horké kaše (než se vše rozjede) a budu se soustředit čistě na příběh, tak musím konstatovat, že scénář je vlastně skoro béčkový. O potvorákovi se toho víc dozvídáme velmi nudným způsobem...starý indián ukáže obrázek v knize a lakonicky shrne dvěma větami oč jde. Proti tomu pak stojí v ostrém kontrastu jednání učitelky v závěru, kde působí jako profi neohrožená likvidátorka monster. Autoři se nenamáhají jít za rámec tohoto příběhu...nijak se nepozastavují nad tím, že pokud se ta "kletba" předává dál a dál, tak proč byl doteď klid, resp. proč se někde nekupily mrtvoly. Prostě za houby stojí ta pověst. Nepromyšlená, nepropracovaná a skoro i nudná. A to je vždycky špatně. Překvapuje mě, že si tohle Guillermo del Toro a David S. Goyer nepohlídali. O Wendigo jsem se mnohem víc zajímavějších věcí dozvěděl, až od strejdy Googla. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že na Paroží jsem se od první ukázky dost těšil. Lákalo mě prostředí průmyslového Oregonu i tajemné monstrum, likvidující místní. Bohužel Scott Cooper se rozhodl nenatočit čistý monster horor, ale s větší částí depresivní, sociální drama. V této rovině film překvapivě dost funguje a většina postav je dostatečně zajímavá i vzhledem k postupnému odkrývání jejich minulosti. Bohužel scénáristicky je film dost roztříštěný a hlavně ve chvíli, kdy dojde k vysvětlení tajemné legendy ohledně ústředního monstra, jsou cítit i značné nelogické mezery. Ve chvíli kdy v poslední třetině dojde na slíbené hororové hody, už to nedokáže zachránit celkové rozpačité dojmy z předchozí hodiny. Film má svojí atmosféry a řemeslně je vynikající, což je znát převážně v prostředí, kde se odehrává a některé interiéry jsou neskutečně děsuplné a nestyděli by se za ně ani tvůrci kultovního thrilleru Sedm. Já jsem očekával něco výrazně přímočařejšího, vzhledem k tomu, že sociálních dramat máme více, než čistokrevných monster hororů. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo v kanadské provincii Britská Kolumbie, konkrétně v Hope, Port Moody, Squamish, Langley, Maple Ridge, Coquitlam a v Mammoth Studios. Natáčelo se od 1. října do 30. listopadu 2018. (noelcoward73)
  • Vyprávění příběhu o prastaré bytosti Wendigo je v jazyce Ojibwe. Jedná se o jazyk indiánského kmene, který žije v Severní Americe dodnes. (UhLee)

Související novinky

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

02.12.2021

Režisér Scott Cooper (Crazy Heart, Nepřátelé) přibližně před měsícem v kinech představil svůj dlouho odkládaný horor Paroží s Keri Russell a Jessem Plemonsem v hlavních rolích. V současné době však… (více)

Christian Bale v historické detektivce

Christian Bale v historické detektivce

28.02.2021

Režisér Scott Cooper (Nepřátelé, Pryč od pece) a Christian Bale (Temný rytíř) se dohodli na své již třetí spolupráci. Jejich nový snímek bude tentokrát adaptací historické detektivky The Pale Blue… (více)

Tiché místo 2 a další filmy se odkládají

Tiché místo 2 a další filmy se odkládají

12.03.2020

Jen týden před premiérou se rozhodlo studio Paramount Pictures pro jistotu posunout snímek Tiché místo 2 na pozdější datum. Oznámil to samotný herec, producent a režisér John Krasinski na svém… (více)

Margaret Qualley bude mít hlavou plnou duchů

Margaret Qualley bude mít hlavou plnou duchů

18.02.2020

Herečka Margaret Qualley (Pozůstalí, Tenkrát v Hollywoodu) se upsala novému projektu od režiséra Scotta Coopera A Head Full of Ghosts. Film bude adaptací stejnojmenné knížky od Paula Tremblaye,… (více)

Reklama

Reklama