Reklama

Reklama

Civilizace a umění

(seriál)
  • Česko Světové dějiny umění (více)
Velká Británie, 2018, 8 h 51 min (Minutáž: 59 min)

Scénář:

Simon Schama, Mary Beard

Kamera:

Johann Perry

Hrají:

Liev Schreiber (vypravěč), Mary Beard (průvodce), Simon Schama (průvodce), Wulf Hein
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Umění otvírá lidem oči. Nutí nás myslet a zasahuje naše emoce. V průběhu historie zaznamenává vzestupy a pády říší, změny okolního světa, nové myšlenky, nápady i ideály ze všech koutů Země. Pomáhá nám unikat každodenní realitě a překonávat hranice smrtelnosti... Když se řekne renesance, každému se hned vybaví Itálie. Jenže to není jediná renesance, jakou svět poznal. Velké islámské říše zažily v 15. a 16. století vlastní kulturní rozkvět. K umělecké obrodě na Západě a Východě nedocházelo izolovaně. V Itálii si byli dobře vědomi toho, co se děje za mořem, a naopak. Jedna strana výrazně ovlivňovala druhou a snažila se ji překonat. Seriál nás zavede do papežského Říma, osmanského Istanbulu i mughalského Láhauru nebo indické Ágry. V Římě působil Michelangelo, který vyzdobil velkou kupoli baziliky svatého Petra. Ve stejnou dobu v Istanbulu vystavěl velký architekt Mimar Sinan světlem zalitou Sulejmanovu mešitu. Podívejte se, co spojuje umělecký Západ s Východem. Sledujte, v čem spolu soupeřily. A zjistěte, jak se na základě rozdílných tradic změnila role umělců ve společnosti během období, která následovala po renesanci. (TV Prima)

(více)

Recenze (7)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hm no, nejenom malířské a sochařské umění prostě není můj šálek čaje. Některé díly jsou pro laika zajímavější, jiné jsou fakt nuda. Liev Schreiber vypravuje, resp. čte komentář a historička stará Mary Beard sem tam přidá něco zajímavého. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Pohled na umění v perspektivě velmi objevné. Krásné spojení umění se společenským a dobovým kontextem. Krásné propojení tvorby východní a západní. Harmonická kombinace výjevů současnosti, statiky uměleckých děl a komentářů kunshistoriků. Odkazuje k dnešnímu světu, přináší mnoho cenných informací, pro jejichž množství to nestačí vidět jednou, ale není to o racionálním přístupu, je to pohlazením na duši... ()

Reklama

Meev 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a naučný dokument. Vše stručně, obrázky jak mají být a hezké "jakási dovidea, která znázorňují minulost". Epizody utíkají svižně a vše šlape jako hodinky! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bombastický cyklus BBC/ PBS o dějinách civilizace a umění, kde je škoda největší, že těch dílů není rovnou třeba sto. K projekci mě nakopla návštěva Metropolitního muzea a expozice dechberoucí série obrazů "Course of Empire" Thomase Colea, která je tu taky rozebraná. Těžko najdete lepší vyprávění o tom, jak lidstvo postupovalo a tvořilo (a co všechno v progressu ztratilo), a to na ploše devíti hodin tématicky, bohatě a komplexně. Od počátků ideje krásy dlouhatánsko před Kristem, přes Terakotovou armádu a řecké sochařství, koncept kupole a vlivy renesance, čínské krajinky, islámské kaligrafie, objevy a fúze ve věku mořeplavců, svatyně Aztéků, barvičky Indie, zástupy slavných malířů, japonské inspirace pařížských impresionistů, temnou stránku industriální revoluce, nástup fotografie a zlatý vinyl do vesmíru, světové války až po moderní abstrakce - všechno prvotřídně nasnímaný a plný skvělých záběrů, poutavých analýz, souvislostí, hidden eggů. Trojice průvodců expertů je super, každý z nich má něco do sebe, vyzařuje zápal a dodává vlastní interpretace. Asi jediná mě mrzela absence města Prahy, dojde ale na Terezín. Takže jo, komu chybí povídání z výtvarky na střední, užívá si prohlídky galerií, zajímá se o svět, nenechte si tohle ujít - TOP. Já určitě dotáhnu i předchůdce, plus krátce po projekci jsem neodolal téhle ultimátní bichli :) "I’ve always felt at home in the past..." ()

Galerie (131)

Reklama

Reklama