Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (93)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

A milé deti, takto vznikol tzv. stockholmsky syndróm. Skvelé obsadenie, skvelé situácie a tak absurdný a pritom pravdivý príbeh, že len kukáte a nechápete, čo sa v tom Švédsku v sedemdesiatkách dialo. Mám pocit, že som ešte nevidel "konvenčný" film z ich produkcie. Bud sú iné námetom alebo technickými záležitosťami. Švédi si proste robia vlastnú scénu. 3 z 5 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

K filmu jsem se dostal úplnou náhodou - a kdybych předem věděl, oč v něm jde, asi bych si ho s klidem nechal ujít, námět mi přijde filmařsky zcela nezajímavý. Jako asi by se to dalo natočit i tak, aby to člověka chytlo víc, ale to by pod tím musel být podepsaný někdo jiný - o režisérovi jsem v životě neslyšel a nejspíš už ani neuslyším. Co se týká castu, stárnoucí Ethan Hawke mi zde přišel spíše trapný, srdnatá Noomi Rapace je zde velice sexy a to ona mě tam bavila nejvíc, zbytek herců v podstatě nestojí za zmínku, stejně jako cokoli dalšího na tom filmu - není tam jediný moment, který by člověka nějak vytrhl z nudy, bylo mi lhostejné, jak to skončí, a na to, že to má jen hodinu a půl, se to subjektivně táhlo výrazně déle - na hodinky jsem koukal ke konci stále častěji. Nedivím se, že to u nás ani nešlo do distribuce, to by byl naprostý propadák. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Scházel už jen Grimm v klaunském obleku, aby stříkal z kvítka na klopě vodu po policejním šéfovi, co má v plánu osvobodit rukojmí a zatknout idiota. Nutno poznamenat, že v tomto případě by to znamenalo i rozsáhlé zatýkaní ve vlastních řadách.. Bolestně tomu chyběl silnější scénář, který by v tom krátkém čase a uzavřeném prostoru lépe rozehrál interakce. Snaha o absurditu spojenou se vznikem známého syndromu se sice cení, ale vtipnější mi už přijde historka, jak proběhlo doposud neobjasněné zastřelení švédského ministerského předsedy. Prý když té zimní noci roku 1986 odcházel s manželkou z kina, šli proti nim po chodníku dva muži a když ho uviděli, řekli jen: „Olof. Palme..“ ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Vím asi nejlépe ze všech, a to z vlastní zkušenosti, co to ten štokholmský syndrom doopravdy je! Před pár lety jsem byl na ulici za bílého dne zasažen úchylnou deviantkou, říkejme ji třeba „Paní s motorovým pekáčem“. No představte si tu hrůzu! Totálně stará rakovina, zrovna jí bylo třicet, hnusně dlouhé nohy až na zem, odporně pevné čtyřky, prdel jak z těch nechutných katalogů Penthauzu a zásadně chodila naostro, takže při chůzi bylo slyšet zlověstné bublání přeplňovaného dvanáctiválce. A tahle brutální kriminálnice mě po té pouliční inzultaci zcela bezbranného odtáhla v kufru svého Maybachu do šeredně rozmařilého plážového bungalovu někde u Santropé, a tam mě skoro měsíc chlípně, divoce a zcela bezostyšně znásilňovala, přičemž anonymními telefonáty vyhrožovala hlubokým sametovým hlasem manželce, že jestli se se mnou okamžitě nerozvede, umrdá mě do bezvědomí, načež mě vrátí na věky ochablého a totálně bez libida. Bránil jsem se zuby nehty čuráky, škrábal, kousal, plácal ji po prdeli, až ji měla úplně červenou, častoval ji u toho těmi nejnechutnějšími žalostnými vulgarismy, cákal ji schválně do těch ohavně hustých vlasů, mlátil ji po xichtě přirozením a neúnavně drtivě přirážel s tím, že se unaví, usne a já konečně uteču. Nepomohlo nic! Jistě chápete, že po prožití takto strašlivého traumatu jednomu prostě musí hrknout v kukačkách, a tak, než aby mi totálně jeblo, jsem se do té zrůdy radši zamiloval. Když mě pak po tom třicetidenním martýriu konečně osvobodila Speciální jednotka pro boj s nenasytnými nymfomaniakálními MILFkami, dokonce jsem ji odhodlaně a zarputile bránil a zastával se jí i před manželkou, že je jen nemocná, žádná kurva! Tady vidíte, že tenhle štokholmský syndrom je vážná a nebezpečná věc, nikoliv přiblblá taškařice, jak to podali v tomto filmu. Tihle Švédové jsou na palici od přirození a lehce se zamilují i do kdejakého vymatlaného islamisty dokonce ještě před tím, než na ně vytasí šaríu. A tak se leklá Rampiča cvakla do totálního dementa, opravdu skvěle, uvolněně a s chutí střihnutého Uhlovodíkem Jestřábeem, a rozehráli skoro četnickou grotesku o tom, že když ve skutečnosti vykrádáte skandinávské banky a berete rukojmí, nejenže se řádně napakujete a solidně si zapícháte, ale ještě si i užijete spousty jakože legrace s impotentními policejními složkami. Každopádně to přes hranu trapnosti nedostali, tudíž takovýto rozverný sci-fi počin filmově teoretická věda přesně definuje odborným termínem „Snesitelná pičovinka“. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Neviem čo to bolo. Komédia? Dráma? Dokument o jednom absurdnom prepade banky behom ktorého sa do seba zamiluje jeden idiot, ktorý banku prepadol a jedna chudera, ktorá v banke robí? Ethan Hawke mi ako ten ukecaný idiot po chvíli liezol na nervy a ony tým jak bola blbá vlastne tiež. Jedine Mark Strong to uhral so cťou. Policajti sa tiež príliš nevyznamenali a boli prefíkaní jak príslušníci nejakého typického SK zboru. Výsledkom je síce divný ale dosť nudný mix žánrov. Nestojí to ani za jedno pozretie. 4/10. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Přepadení banky a držení rukojmích trvalo šest dní – od 23. srpna do 28. srpna roku 1973. (Rollo_Tomasi)
  • Kromě Švédska se natáčelo i v Kanadě, přesněji v Hamiltonu (Ontario). (herr_carter)
  • Shanti Roney, který ve filmu hraje roli premiéra Olofa Palmeho, také hrál ve švédském televizním dramatu Norrmalmstorg z roku 2003, postaveném na stejném pravdivém příběhu. Hrál jednu z hlavních postav, Clarka Olssona, jednoho z lupičů. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama