Reklama

Reklama

Magické hlubiny - Série 1 (2018) (série)


Jeskyně a propasti (S01E04)

(epizoda)
Česko, 2018, 26 min

Režie:

Pavel Jirásek

Scénář:

Pavel Jirásek

Kamera:

Petr Vejslík

Hrají:

Lucie Výborná (moderátor)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve fantastických filmech občas hrdinové čelí nestvůrám, které číhají v obřích podzemních jezerech – najdeme ale takové kaverny i ve skutečnosti? Ano i ne. Volnou hladinu musíme hledat v krasových oblastech, kde rozpustné horniny jako vápenec či dolomit umožnily vznik jeskyní. Rozloha našeho největšího podzemního jezera v Bozkovských dolomitových jeskyních však činí 320 metrů čtverečních. Přestože se jedná o místo relativně malé, je jeho smaragdová voda nádherná. Nejvíce podzemních toků najdeme na území Moravského krasu. Společně s Lucií Výbornou můžeme ve světle baterek obdivovat roztodivně tvarované krápníky, ale i periodickou ledovou výzdobu v jeskyni Piková dáma. Amatérská jeskyně je pak proslulá nejen svou délkou přes 40 km, ale i drobnými jeskynními živočichy: blešivci, žížalami či chvostoskoky. Naší druhou nejdelší jeskyní je systém Rudické propadání – Býčí skála, kde se v kaňonovitých chodbách jeskyňáři musejí brodit vodou či překonávat desítky metrů žebříků. Česká Republika se honosí i jedním celosvětovým unikátem: nachází se u nás nejhlubší zatopená propast světa! Ne, není to známá Macocha, ale Hranická propast nedaleko lázní Teplice nad Bečvou. Prvenství jí bylo přiřknuto až v roce 2016, kdy ze břehu naváděný robot klesl více než 400 m pod hladinu, ani zde však nenarazil na dno, pouze došel kabel. Speleopotápěči zde v extrémních hloubkách připravují další expedice. Vždyť tato propast byla vytvořena nezvykle: vývěry minerální vody z hlubiny, a proto není vůbec jisté, kde je její dno. Některá tajemství přírody stále čekají na svoje objasnění. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl byl zpočátku trochu jako video o potápění (cave diving). Jeskyně s ohledem na život, jenž v nich "bují", se mi moc do pořadu nehodí. Informace geologického charakteru byly zajímavé, ale raději bych je slyšel od Václava Cílka (ačkoli jsem ne vlastně od něj slyšel v pořadu Tajný život skal), či jiného odborníka. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pěkné jeskynní dómy a pár podvodních záběrů. Jeskynní systém Býčí skály v Moravském krasu jsme prolezli. https://www.ceskatelevize.cz/porady/11453892072-magicke-hlubiny/316298380100004/ ()

Reklama

Galerie (12)

Reklama

Reklama