Reklama

Reklama

響 HIBIKI

  • Japonsko Hibiki - shôsetsuka ni naru hôhô (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Do soutěže literárního časopisu přijde ručně psaný text. Jelikož však pravidla akceptují pouze internetové příspěvky, je vyhozen do koše. Upoutá ale pozornost editorky Hanai (Keiko Kitagawa). Je pod jménem Akui Hibiki, ale nemá žádnou kontaktní adresu. Mezitím se na střední škole excentrická dívka Hibiki (Jurina Hirate) rozhodne vstoupit do klubu literatury... (dixx)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (7)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Na Hibiki se mi neuvěřitelně zalíbilo, že ta holka niky nevypadla ze své role, ačkoliv její okolí ji mohlo tlačit do nějakého módu chování, které považuje za správné, tak ona se nenechala zvykla a dál si držela svoji roli, protože jí nejvíc vyhovovala a cítila se v ní dobře. Ve filmu jsou velmi dobře vykreslené vztahy mezi postavami v rámci jejich tiché komplikovanosti i hlasité jednoduchosti. Hibiki je přímočará a nakonec, když ji člověk trochu pozná, je jasné, co chce, ačkoliv to nemusí vyslovit nahlas. Ve své odlišnosti je Hibiki prostě krásná a jako charakteru je snadné jí podlehnout. Navíc je dobrá v tom, co dělá, a ví, co chce. Vůbec bych se nedivila, kdyby si každý po zhlédnutí řekl, že bych chtěl být v něčem aspoň trochu jako ona. V hlavní roli je sice středoškolačka, ale nedalo by se říct, že se jedná o film o čistě ze středoškolského prostředí. Proplétá se se světem dospělých a nutí všechny postavy dospět. Přišlo mi ovšem, že nakonec to byla Hibiki, kdo byl nejdospělejší ze všech. Určitě doporučuju ke zhlédnutí. Film má co říct a určitě vás navnadí ke čtení, možná i k psaní. Nemluvě o tom, že pro postavu Oguriho Šuna vám srdce zaplesá. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo na mňa príliš divné. Príliš japonské, príliš intelektuálno filozofické, príliš umelecké. Ja neviem. Príbeh o mladej geniálnej spisovateľke zo strednej, ktorá bojuje o megaprestížne japonské literárne ocenenie. Lenže svojou prostorekou povahou a správaním mi najprv pripadala ako blázon, ktorý kašle na svoj život a len tak si po Rambovsky skočí z budovy na strom. Vo chvíľach, keď mlátila niekoho, kto ju urazil zase pôsobila ako psychopat. Veď keď sa vám niekto vyhráža, tak je adekvátne ho zmlátiť železnou stoličkou po hlave, nie? Nakoniec by som ju charakterizoval ako autistu, ktorý si žije vo svojom svete s vlastnými pravidlami a pravidlá vonkajšieho sveta v ktorom žijú všetci ostatní, ju nezaujímajú. Ale zase záverečná scéna ukazuje, že predsalen myslí aj krok dopredu a chápe, že jej činy majú následky. Tak ja neviem. Mne teda tá postava pripadala nesympatická a šialená a tým pádom je už jedno aký dobrý je samotný film. Možno mohli hrany šialenosti z mangy poriadne obrúsiť. Minimálne tie jej samovražedné pokusy boli riadne WTF. Ale trochu chápem, že nonstop pretvarujúcim sa úslužným japoncom, ktorý sa boja prejaviť svoj názor, môže ten magor imponovať. Na mňa to bolo príliš. 6/10. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Hibiki je natolik zvláštní charakter, že je otázkou, zda se vůbec ve společnosti vyskytuje, nicméně je to upřímný a sympatický charakter. Dívka, kterou nezajímá nic jiné, než psaní povídek a pro kterou je podstatný pouze názor několika lidí, kterých si váží. Peníze vnímá jen jako okamžitý prostředek dosažení něčeho, pokud něco chce, udělá cokoli, aby toho dosáhla. V přírodě by dlouho nepřežila, ale ve filmu se na ni zajímavě dívá, protože se chová, jak nikdo jiný. Shon Oguri není zdaleka tolik, kolik by si jeho fanoušci přáli. Zajímavá je Ayaka Wilson, které jsem odmítal uvěřit, že má byť kapku japonské krve, ale má (dokonce 50%). ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Akui Hibiki je neuvěřitelně komplexní postavou, která vyvolává rozporuplné dojmy a možná právě proto je tak zajímavá. Na jednu stranu vás může děsit její extrémní (místy skutečně násilné) chování, které vyvěrá z jejího chápání světa a zároveň omezeného pohledu na situaci - je zřejmé, že v komunikaci s lidmi postrádá sociální schopnosti i velký kus empatie. Na druhou stranu je ale sympatická právě tím, jak je ve svém přesvědčení nezlomná, nikdy se ničím nenechá zviklat a věnuje se prostě tomu, co miluje nejvíc - knihám, psaní a četbě, aniž by jí vůbec záleželo na tom, co si kdo myslí (včetně poroty, která má udělit ocenění jejímu dílu). Není cílevědomá, nezáleží jí na cenách - je prostě svá, dělá, co má ráda... a co se jí naopak nelíbí, to dá tvrdě najevo. Ta její tvrdost může být odstrašující, ale je zajímavé, že v jádru ji beru jako kladnou postavu. Přestože jsou chvíle, kdy působí jako psychopat a skutečně si myslím, že toto je ukázka poruchy osobnosti nebo nějaké duševní nemoci, v jejím chování prozařuje smysl pro dobro a spravedlnost a sem tam se projeví i nějaký ten lidský cit. Vlastně si říkám, že by bylo zajímavé takovou osobnost potkat. V každém případě, tento film plně stojí na hlavní postavě - podivné, geniální, děsivé hrdince - není proto divu, že film nese název HIBIKI. Psychologicky zajímavá je ale i vedlejší postava kamarádky Riny, která je v mnoha ohledech opakem Hibiki, a ona a její otec vytváří proto hlavní postavě zajímavý protipól. Stejně tak je pozoruhodnou postavičkou i aspirující spisovatel, kterého hraje Oguri Šun. Bez přehánění musím říct, že je to ta nejžalostnější role, v jaké jsem ho kdy viděla - při pohledu na něj by opravdu jeden zaplakal :) Z hereckého hlediska se ale musím vrátit k postavě Hibiki, kterou hraje Hirate Jurina. Byla to totiž její úplně první velká role, což je skoro k nevíře vzhledem k tomu, jak dobrý podala výkon. Za mě rozhodně oba palce nahoru za to, jak rozporuplnou a složitou postavu dokázala zahrát. Přiznávám však, že jakkoli oceňuji konzistentnost chování hlavní postavy, stejně mi bylo trochu líto, že film nedopadl krapet jinak. Takový druh konce sice k tak excentrické postavě sedí, ale i tak jsem trochu doufala v nějaký jemnější, lidštější a smířlivější závěr. ~(4,1)~ ()

jarah 

všechny recenze uživatele

Živočíšna Hibiki, ktorá si ide za svojim cieľom je sympatická postavička a Jurina Hirate ju dokonale oživila zo stránok komiksu. Príklad spoločnosťou nepokazenej dievčiny má niečo do seba. Po prvých minútach mi z neznámych dôvodov silno pripomenula Pippi Dlhú Pančuchu. Svet majú nádej zmeniť takéto charaktery, škoda len, že ich je ako zlatých rybiek v páchnucom rybníku. Japonskú kinematografiu (až na nejakú desiatku filmov) zatiaľ nemám veľmi okukanú. Má svoje zvláštnosti a dúfam, že toto nie je jej svetlý príklad. Napriek tomu som sa dobre bavila. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Film bol nakrútený podľa oceňovanej mangy a v hlavnej úlohe debutovala ústredná členka idolovej skupiny Keyakizaka46, 17-ročná Yurina Hirate, ktorá za svoju rolu získala cenu nováčika roka japonskej filmovej akadémie. (Five By Five)

Reklama

Reklama