Obchod za rohem
Shop Around the Corner, The
Komedie / Romantický
USA, 1940, 99 min
Ernst LubitschPlakáty
Klasická romantická komedie se odehrává v jednom malém krámku a sleduje osudy jeho zaměstnanců. Co se ale stane, když si dva z těchto zaměstnanců, kteří se v reálném světě nemůžou ani vystát, podají inzerát a přes své dopisy se zamilují? O skutečné totožnosti toho druhého nemají samozřejmě ani ponětí…
Režisér Ernst Lubitsch situoval celé vyprávění do Budapešti a do hlavní role obsadil Jamese Stewarta, pro kterého to byla jedna z jeho dalších typických rolí. Roku 1998 byl natočen remake pod názvem LÁSKA PŘES INTERNET. (swed)
Houdini
NFR 1999(5.4.2004)
Adrian
Velmi ma potesilo, ze prve husle nehra cely cas len ustredne duo, ale na svoje si pridu aj vedlajsie postavy, ktore nie su tym padom iba dotvarajucim koloritom, ale obcas sami riadne tvrdia muziku ;-) Malicke povzdyhcnutie potom paradoxne ide k ustrednej dvojici - vzajomne iskrenie malo v mojich obcas chvilami slabsie vykyvy. Proti vacsine dnesnych romantickych dvojic stale velmi svieze, ovsem v porovnani s genialitou vtedajsie doby mierne "obycajne" ;-)(4.2.2008)
Rob Roy
Tak já plně souhlasím s Adrianem, ústřední duo je to, co "kazí" tenhle film, zato vedlejší postavy vynikajicí. Trouble in Paradise pro mě nadále zůstává Lubitschovým vrcholem...(14.2.2008)
DaViD´82
Sympaticky staromilské, založené především na skvostných dialozích i na fungující chemii ústředního dua. Bohužel s neexistujícím dějem a hodně naivním hraním si na Maďarsko. Zrovna tady by přesun třeba do New Yorku nebyl vůbec ke škodě.(12.11.2010)
Nathalie
Léta Páně 1997. Jednoho dne přišly navštívit sestry Ephronovy hrob amerického klasika maďarského původu Ernsta Lubitsche. Ve slabé postmortální chvilce jim coby gentleman ze staré školy dovolil, aby si vykradly z jeho scénáře to nejlepší, a zrodila se Láska přes internet. Duchovní otec se jmenuje Obchod na růžku a liší se několika maličkostmi: James Stewart má třikrát víc vlasového porostu a desetkrát více sexappealu než Tom Hanks. Obchod v červených číslech vystřídala zrada manželky, Newyorský Manhattan domácká Budapešť, Pýcha a Předsudek Annu Kareninu. Co zůstalo? Romance, která přidává plyn v dopisové virtualitě a sebevražedně brzdí v realitě. A mezi tím převodovka na všech stupních po okraj naplněná škádlením a humorem. Sociální podtón má snad ostřejší břitvu, ale jen do prvního říznutí.. Pane Lubitschi, smekám. Klaustrofobní, ale na ploše pár desítek metrů čtverečních zahuštěné k dokonalosti.(14.1.2008)
EdaS
Kdo chce vědět, čím se inspirovali tvůrci Lásky přes internet, tak ať si tenhle klasický kousek sežene. Výborně napsaný příběh, skvělé obsazení - vedle Jimmyho Stewarta a Margaret Sullavanové - i ve vedlejších rolích, je to humorné i příjemně dojímavé pokoukání, jednoduše klasika.(15.7.2002)
burina
The Shop Around The Corner som videla až niekoľko rokov po jeho známejšom remakeu(a môjho srdcového filmu) ale postupne som si ho zamilovala rovnako. A pochopila, že Láska cez Internet nie je len obyčajný remake ale hlavne pocta tomuto krásnemu vianočnému príbehu.(18.12.2010)
pm
Je nesnadné hodnotit film, který byl Noře Ephronové inspirací pro "Lásku přes internet", tím spíše, že jsem ji tolikrát viděla a mám ji tolik ráda. Svěží, dokonalé.(9.12.2008)
Javert
Takové romantické komedie už se dnes netočí. Nemají onu eleganci a kouzlo. A také nemají Jamese Stewarta :-) 9/10(13.1.2009)
RHK
Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire.(30.12.2009)
Ant
To se Noře Ephron musela Láska přes internet točit vskutku jedna radost, když měla jako předlohu tenhle kouzelný film. Ten je nabitý vyšperkovanými dialogy, které zní v podání Jamese Stewarta a Margaret Sullavan neskutečně živoucně a prosvítí celý film. Takový malý klenot v žánru romantické komedie.(29.12.2010)
jonyyy
Nádherná romantická konverzačka, odehrávající se opět na pár metrech čtverečních. To ale perfetkně vynahrazují skvělé dialogy, sympatiční herci a jejich výkony a parádní charaktery osob. James Stewart, který si hraje se svou přítelkyní jako Columbo se svou obětí nemá chybu. 91%(27.1.2011)
xxmartinxx
Dynamická jízda a skvělý mix romantiky a komedie. Sympaťák Jimmy Steward a všechny další životné postavičky to táhnou nahoru bez zaváhání.(6.4.2012)
swed
Pro mě jedna z nejlepších romantických komedií, které byly v 30.-40. letech natočeny. Díky výbornému scénáři jsem se po celou dobu bavil, se zaujetím sledoval vývoj příběhu a zároveň si vychutnával vtipné dialogy. Předobraz Lásky přes internet má zkrátka všechno, co si žánr žádá (včetně Jimmyho Stewarta :). Takových filmů není nikdy dost! 9/10(12.9.2009)
Joe321
Roztomilá romantická komedie. Sednete si k ní, můžete vypnout a relaxovat. -"I know exactly what I'd find. Instead of a heart, a hand-bag. Instead of a soul, a suitcase. And instead of an intellect, a cigarette lighter... which doesn't work."(31.1.2009)
liquido26
Kdysi hodně dávno jsem viděl Lásku přes internet, ale už si jí vůbec nepamatuju. Shop Around the Corner je fajn čtyřicátková komedie, ale nic, u čeho bych se trhal smíchy anebo to musel vidět podruhé.(25.1.2012)
IQ Tiqe
Hlavní hrdinka, Margaret Sullavan, mi svou vyřídilkou neskutečně připomínala Natašu Gollovou (zejmnéna z Eva tropí hlouposti). Příběh nemá takový rozjezd jako třeba Sullivan's Travels, zato si drží, řekněme, konstantní míru humoru (nenásilného, přirozeného, jde o střípky, poznámky, které stačí vytvořit dostatečnou zábavu po celou dobu, i se několikát nahlas zasmějete) a jeho "zajímavost" k závěru ještě mírně stoupá. Opravdu, závěr je lehce překvapivý. Jinak je děj celkem jednoduchý, ale dobře zvládnutý, podobně jako naše prvorepublikové veselohry. Jak píše Adrian, dobré je, že se vše netočí kolem ústředního dua, ale "přihazují" i ostatní, třeba na Pirovitche si někdy určitě vzpomenu. # příběh | hudba 0 | humor 6 | akce 0 | napětí 1 | pustil bych si znovu 7(5.12.2011)
01Zuzana10
4 a pol *. Utešené, milé, elegantné, starosvetské, rýchlovravné.. :) Ako film začal, trošku ma rozladila predstava maďarkého filmu a prostredia. Našťastie mení ako Novák, Klára.. mi to ujasnili. S postupom času si však Obchodík získaval moje nehynúce sympatie pre všetko, čo predstavoval. Obchod, mravy ľudí, správanie sa k sebe - úctivosť, schopnosť oceniť veci hmatateľné i nehmotné, grácia... James Steward a jeho čiastočná odmeranosť, mierne predklonená či zhrbená postava, vyžarovanie.. Vždy, keď som začínala mať pocit, že hl. dvojici to nejako začína škrípať, prišla scéna, kt. to absolútne vyvrátila. Čo sa píše v komentároch ďalších užívateľov, súhlasím, že ostatné postavy získali milé role a dostatok priestoru na vyjadrenie sa k deju, no zdá sa mi, že je to hlavne kvôli "rozľahlosti" - malosti scény. Alebo aspoň mne to tak príde. A podobnosť k You've Got Mail? Som šťastná, že vznikla aj nová verzia. Tá ma pritiahla k starej. Tá s T.Hanksom má zase súčasnejšiu podobu a tým je pôsobivá. Našli tu skvelý potenciál a bravúrne ho využili, tým nepriamo pripomenuli svetu tento film, za čo som veľmi vďačná. O mnoho by som prišla!(5.12.2009)
sulimo
You've got mail...pardon, vlastně letter. Snímek který se zabývá romantickým evergreenem, že z velké nenávisti se rodí ještě větší láska a nezáleží na době. Očividně i po více jak sedmdesáti letech tohle funguje, i po sedmdesáti letech se romantik jako já bude rozplývat nad omyly a popichováním ústřední dvojice. Škoda jen, že to popichování nebylo přece jen torchu ostřejší, o to víc by si pak divák užil to láskyplné finální zmagoření těch dvou. Tenhle příběh prostě nikdy nezrezaví a Láska přes internet, jako remake tohoto snímku o tom diváky přesvědčí minimálně stejně kvalitně.(20.5.2011)
Pecival
Krásný, nostalgický film s dokonale napsanými dialogy. Není to vysloveně atak na bránici, spíš takový jemný, decentní humor. Nemůžu neporovnat film s remakem Nory Ephron (už jenom proto, že některé scény úplně kopíruje) a tento film se mi líbil více. Jediné co k tomu dodám je, že Hanks (při vší úctě) nemá ani zdaleka takový šmrnc jako Stewart. Jedinou výtku bych měl k závěrečnému odhalení pravdy - z toho šlo vyždímat ještě trošku víc. Každopádně ve mě film vyvolal velmi příjemnou, pohodovou náladu - a kvůli tomu se přece na podobné filmy díváme.(26.6.2011)