Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedii o mladé ženě, kterou nespokojenost se svým postavením v manželství přivede do náruče nekonvenčního klavíristy, vytvořil Lubitsch podle francouzské divadelní hry Divorcons Victoriena Sardoua a Emila de Najaca. Třebaže se jedná o námět datovaný rokem 1880, děj filmu se odehrává v době jeho natáčení. Lubitsch tím měl příležitost zpestřit obvyklé situace manželského trojúhelníku a komické postřehy o rozdílnostech v uvažování muže a ženy ještě o sarkastický komentář na tehdejší současnost, kdy se v Americe psychoanalýza stávala módní záležitostí. Nejisté city natočil Lubitsch coby nezávislý, s finančním krytím producenta na volné noze Sola Lestera. Brzy však zjistil, že postrádá atmosféru i možnosti velkého studia. Tato nekonvenční a mnohovrstevná veselohra se dostala i do oscarových nominací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

pm 

všechny recenze uživatele

Šance, že bych si někdy oblíbila Merle Oberonovou, je nulová, ale přes veškerý můj počáteční odstup přiznávám, že "Nejisté city" jsou fajn společenská komedie. Ona dobře vypadá a příběh zdobí a Melvyn Douglas je naštěstí herecky stejně přesvědčivý jako v předchozí spolupráci s Lubitschem, a ten navrch neztrácel smysl pro humor. A i když film nedisponuje noblesou "Anděla" nebo satirickými šlehy "Ninočky", obsahuje několik výborných scén: třeba takoví Maďaři jsou vážně bezchybní. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh byl pro film napsán podle francouzské divadelní hry „Divorçons“, která již dříve byla dvakrát zfilmována. Zajímavostí je, že druhou filmovou verzi „Kiss Me Again“ (1925) režíroval Ernst Lubitsch, režisér tohoto filmu, což znamená, že v podstatě natočil předělávku svého vlastního filmu, i když jsou v ději poměrně značné rozdíly. Francouzský divadelní námět je v obou případech stejný, jen pokaždé jinak zpracovaný. Jde o vztahovou komedii, která začala obyčejnou škytavkou. Jde spíše o situační komedii, v níž sem tam nějaký vtip či humorná situace vykouzlí úsměv na tváři, ale jako celek to zase lecjaká pecka není. Herecký ansámbl se však snaží, což svědčí o tom, že své role pojali dobře a snažili se ze sebe vydat maximum. Do kin však snímek diváky nepřilákal, takže veškerá nadšená snaha nakonec vyšla vniveč. Z dnešního pohledu v kontextu filmové klasiky to už přece jen kapánek vypadá jinak. Jak doba pokročila, snímek kapánek dozrál a stal se více zábavným a v rámci humoru relativně jemným vztahovým trojlístkem, ve kterém je hlavním motorem nejrůznějších konfliktů a úsměvných etud žena. Do jedné z rolí je skvěle obsazen Burgess Meredith, který je u nás známý především jako trenér Rockyho ve slavné filmové sérii Sylvestera Stalloneho. Dnes je tedy film příjemně odpočinkový, v některých ohledech zábavný a přitažlivý svým námětem i vlivem jeho zpracování. Jen pro jistu je raději lepší od toho moc neočekávat. Své diváky si to už určitě při uvedení najít dokáže, neboť takovéto milostné trojúhelníky mezi dámou a dvěma pány byly, jsou a jistě i nadále budou přitažlivé po mnoho dalších let. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príjemná oddychovka, snažiaca sa priniesť do romantickej komédii nový závan a sčasti sa jej to darí. Divadelná predloha je poznať, mne to však nevadilo. Film ponúka viacero vtipných konverzačiek, nielen to spontánne "fuj". ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama