Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto silném příběhu, natočeném podle skutečné události, absolvent harvardské univerzity Bryan Stevenson svede právní boj o osvobození neprávem odsouzeného. (Magic Box)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (92)

Disk 

všechny recenze uživatele

Silné a hlavně nadčasové drama, které nevypovídá jen o minulosti, ale usvědčuje americký systém fakticky i dnes, kdy jste automaticky označen za vinného jenom proto, že máte takovou a takovou barvu pleti. Takových upozornění na nespravedlivé chování státu vůči nevinným a chudým lidem nikdy nebude dost. Můj oblíbenec Michael B. Jordan znovu potvrzuje, že je výjimečným hercem své generace, a jeho zralý herecký výkon se úplně v pohodě vyrovnává s výkony jeho starších kolegů v podobných rolích. Jamie Foxx a Brie Larson Jordanovi zdatně sekundují, ale Michael B. Jordan dokáže celý film na svých bedrech utáhnout sám. Film sice stojí primárně na hereckých výkonech, ale v neposlední řadě má také výborné řemeslo a srdíčko v kombinaci s přiměřeným patosem diváckému zážitku krásně pomáhají. Byla by velká škoda, pokud by Obhájce nevinných upadl do zapomenutí. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Dost dobré drama z vězeňského prostředí, které se zabývá zejména té soudní stránky, a které nabízí opravdu velmi silný námět. Filmu dominují výkony dvou hlavních hvězd, a sice Michaela B. Jordana a Jamieho Foxxe. Oba dva herci odvádí perfektní práci a jejich role jim dokonale sedly. Sociální podtext o rasové nesnášenlivosti, která je asi stále v úžasné Hamerice aktuálním tématem, je zpracován nenásilnou formou a výjimečně nepůsobí jako jedno velké klišé, i když náznaky antirasistické agitky film opět neminuly. Celkově mě příběh o neprávem odsouzeném vězni hodně bavil a jeho zpracování dokáže diváka zaujmout. Kvalitní filmařinu snímku nikdo upřít nemůže. Co mě ale nemile překvapilo, byla absence dramatické hudby, protože drama s takovým citlivým tématem by si zasloužilo kvalitní hudební doprovod, který by lépe podbarvil jednotlivé scény. Taktéž délka filmu mi přišla trochu moc, v určitých momentech mi chyběl větší spád. Nicméně i tak jsem s filmem spokojený a hodnotím ho jako jedno z těch lepších dramat. 7/10. ()

Reklama

simon84 

všechny recenze uživatele

Masakr. Od zacatku vite (doufate) jak to dopadne, ale stejne na konci mate co delat, aby slza neukapla.... :-) Politicka korektnost je velky tema poslednich let. Casto se lide dneska divi, proc jsou cernosi tak podrazdeni na zdanlivou (v ocich kritiku) diskriminaci. Kouknete na tohle. To neni jih USA v 50. letech, teda 70 let zpatky. To je rok 1988-1993. A jedna z postav ve filmu byla osvobozena az 2015. 2015!! Po 30 letech v cele smrti. Jen proto, ze byl cernoch. ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Imf s MrHladem tenhle film na Moviezone docela strhali, a tak jsem se dlouho zdráhal si jej pustit. Nakonec jsem ale rád, že jsem to udělal. Bryan Stevenson v soustředěném podání Michaela B. Jordana přijíždí na rasistický jih, aby se pustil do donkichotského boje, od kterého jej všichni zrazují. Příznačně se pouští do boje na místě, ve kterém se odehrávalo „Jako zabít ptáčka“ – pro mnohé Američany milník o rovné spravedlnosti pro všechny, ve kterém – správně – jde o téma „bílého záchrance“. „Just Mercy“ se ale tohoto komplexu konečně zbavuje, a přináší příběh o zachránci s černou barvou pleti, což je důležitý okamžik.  Samozřejmě nechybí tolik oblíbený americký étos o hrdinovi, který se postaví prohnilému systému, aby jej změnil – ale raději se budu zabývat tímto étosem, než poraženeckým „poprcáváním“. Netvrdím, že se v tom příběhu nedají rozeznat obvyklé šablony – jsou tam (a tudíž chápu určitou nespokojenost). Nicméně tato šablona (společně s étosem) – byť už možná provařená – je stále inspirující a nutí vás přemýšlet o tom, co můžete změnit vy sami. Což je asi cena, kterou jsem ochoten jako divák zaplatit. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Proste, súcit” , ale, s kým mať vlastne tento súcit ? Buď s prehnitou americkou justíciou a ich typické prehmaty, t. j. «justičné omyly» , kedy konečne (pre)pustia nevinného človeka na slobodu (najmä Afroameričana) z múrov väznice, a to aj po extrémne dlhých, desiatkach rokov, keď si aj sami zrejme povedia: „Hups, toto je akási chyba, veď ale mýliť sa, je predsa ľudské, však ?” , alebo, kto im potom vráti ten stratený čas, že ani samotné odškodnenie, ak sa ho avšak dočkajú, nezahojí všetky rany na ubolenej duši, ktorá je už po zdravotnej stránke dávno podlomená ! Na každých deväť ľudí, ktorí boli v USA popravení, pripadá jeden človek odsúdený na smrť, ktorý bol uznaný nevinným a prepustený, čo je šokujúca (alarmujúca!) štatistika pochybenia. A skúste si to teraz následne vynásobiť, čo vám z toho bude vychádzať ? A v rasisticky založenej Alabame, naprosto nič nové pod slnkom, keď si to tentokrát zlízne černoch v produktívnom veku, Walter "Johnny D." McMillian, ktorého obvinia zo zabitia 18-ročnej belošky Rondy Morrison, odsúdia ho na základe pochybného svedectva kriminálnika Ralpha Myersa, a tak ho prokurátor Chapman ihneď šupne natvrdo za mreže, kde mu hrozí i trest smrti ! Našťastie sa jeho prípadu ujíma začínajúci černošský právnik Bryan Stevenson, podľa ktorého pamätí (knižnej predlohy) uzrel svetlo sveta aj tento podarený film na motívy skutočných udalostí. Havajčana (režiséra), Destina Daniela Crettona vôbec nepoznám, ale to absolútne nezabránilo tomu, aby som si od neho pozrel pozoruhodný snímok, v ktorom účinkuje, napríklad - Michael B. Jordan, ktorý so svojim slávnym menovcom, basketbalistom, nemá nič spoločné, iba rovnaké meno a priezvisko, a to je asi tak všetko. Bakari je fenomenálny, žiadny nádych po N'Jadakovi z Čierneho Pantera, ostáva iba mimoriadne sústredené herectvo, pred ktorým naozaj, klobúk dolu ! Jamie Foxx sa cítil, ako kapor vo vani, tesne pred Vianocami, a to doslova ! Bie Larson ma celkom potešila, keď už teda nič iné. Veľa krásavíc sa tu nevyskytlo. Do budúcna zvažujem, že dám ešte šancu dajakému filmu od D. D. Crettona. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v amerických štátoch Alabama a Georgia. (MikaelSVK)
  • Film vychází ze stejnojmenné knihy „Just Mercy“ od Bryana Stevensona. (SONY_)

Související novinky

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

26.03.2019

Herec Michael B. Jordan (Creed, Black Panther) bude produkovat a zároveň ztvární hlavní roli v biblickém velkofilmu Methuselah od studia Warner Bros. Příběh vypráví o muži, který se dožil 969 let,… (více)

Reklama

Reklama