Freiheit (studentský film)

USA, 1966, 3 min

George Lucas

Hrají:

Randal Kleiser

Ptáčci zpívají, hudba hraje a Randal Kleiser umírá v louce vyděšený, bezmocný, vyčerpaný.(17.12.2009)

Je vidět, že vlastně kromě Star Wars a THX 1138 Lucas nikdy nic pořádně nenatočil, spíše samé studentské filmy. Ale legendární Star Wars mu ke slávě stačí. Tento krátkometrážní snímek, podle mého názoru, není možné zařadit do těch snímků, o kterých by se dalo říct, jak jsou skvělé. Je z toho cítit typický studentský film, ovšem zase na jednu stranu byl tento film podle mého názoru ukázkou té největší antimilitarizace. Je to vlastně o jednom chlapci, kterého zastřelí voják. Podle toho můžeme soudit, kam se bude Lucasova kariéra dále odvíjet. Bude hledat taková témata, která ukazují na zkaženost lidské rasy a také na to, že vlastně války tu populaci jen ničí (Viz. futuristický THX 1138 a samozřejmě Star Wars.).(19.10.2010)

Borec na uteku nekde v poli zahyne pod palbou samopalu.....(8.1.2010)

Druhý film George Lucase má sugestivní poselství. Funguje jako příslib věcí příštích, ale zůstává pouhým splněným vysokoškolským úkolem.(12.11.2011)

Skvelý "kraťas", jeden z prvých počinov geniálneho Georga Lucasa. Krásny vizuál, silné humánny odkaz pre všetky národy v ktorejkoľvek ére, srdcervúce napätie, pocit absolútnej beznádeje z neschopnosti ujsť. Skutočne, veľmi podarený Lucasov kraťas.(21.1.2012)

Freiheit není zrovna něco, co bych od Lucase čekal, ale líbil se mi. Je tam znát jeho odpor vůči kontrole lidí a diktatuře, který si s sebou ponese už napořád.(14.12.2011)

• burg

Těžko pochopit, jak někdo může těžit celý život jen z popularity SW. Jak vidno, tak "přeběh" chlapa po modré louce a následné zastřelení není nic tak úžasnýho, aby se o tom musel točit film, byť jen tříminutový kraťas. Mám to snad hodnotit výš jen proto, že to natošil George Lucas??(21.1.2012)