Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 2

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 266)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedna z filmových legend říká, že mezi třemi nejvlivnějšími filmaři 70. let, tzn. mezi Spielbergem, Coppolou a Lucasem byl zásadní rozdíl v přístupu ke světu filmu. Zatímco Spielgerg a Coppola filmem doslova žili, do vysílení sledovali ve filmových klubech představení uznávaných filmových klasiků, hluboko do noci vášnivě diskutovali s podobně postiženými o kinematografii a snažili se svět filmu někam posunout, Lucas byl nadšeným čtenářem pokleslých komiksů, divákem televizních space oper 50. let a filmová teorie mu byla bytostně cizí. Zato dokázal lépe než kdokoli jiný vystihnout podstatu popkultury a proměnu filmového diváka od 40. do 70. let minulého století, kdy se věk průměrného návštěvníka kinosálu stále snižoval. Zároveň docházelo díky sociologickým procesům a zbohatnutí společnosti ke změně pohledu na film. Plně se projevila infantilizace a vítězil koncept rodinného filmu zprůměrovaného k nižšímu standardu, aby ho pochopily co nejširší vrstvy potenciálních diváků. Tak vznikly Hvězdné války, kdy se pohádka obalila kosmickou technikou a žvásty tehdy populárního hnutí New Age. Lucas to celé natočil co možná nejvíc barvotiskově v infantilním duchu a naivně a právě proto to mělo tak pronikavý úspěch. To, co má úspěch, přitahuje pozornost a snahu o napodobování a v jisté fázi, kdy se stane kultem, už je prakticky nezpochybnitelné a samo o sobě to má punc kvality bez ohledu na podstatu. Viděl jsem první tři filmy slavné série ve věku, kdy už mi přišly motivy i zpracování a zejména ta "myšlenková nadstavba" k smíchu. Jinak to má ten průběh, že poprvé to vidíte tak v 8-9 letech a pak se železnou pravidelností, která se blíží někdejšímu vysílání ruského Mrazíka v naší televizi, opakovaně, takže s tím vyrůstáte a má to pro vás emocionální a nostalgickou hodnotu. I kdybych na tom vyrůstal, stal bych se prakticky s jistotou spíš příznivcem seriálu Star Trek, který přes svou šablonovitost, naivitu a myšlenkovou základnu, která vychází z multikulturalismu, představuje poctivý kousek žánru sci-fi. Hvězdné války mají s žánrem sci-fi společné jen ty vesmírné kulisy. Je to pohádková fantasy, která není ani chytrá ani objevná ani skvěle zrežírovaná. Pozdější 3 díly série jsou nabité triky, bombastické, ale stejně a spíš víc infantilní a navíc v nich ani není ten sebevědomý ironický nadhled, který čiší z každého šklebu Hana Sola. Ten v podání Harrisona Forda trošku připomíná daleko výrazněji uplatňovaný nadhled Indiany Jonese. Osobně mi celá série nemá co nabídnout a i když mezi jednotlivými filmy jsou pochopitelně významné nuance, to, co mi vadí, jako je zběsilé máchání zářivkami, žvatlání o síle a roztomiloučcí plyšáci okolo coby mimozemšťané, jsou typické pro všechny díly. Proto tento komentář platí pro všechny kousky série Hvězdných válek. Celkový dojem: 20 % za kulisy. ()

Don Jebal 

všechny recenze uživatele

No pre mňa to dokonalé nie je, aspoň teraz keď som si to po rokoch pozrel. Ale rozhodne to svoje kvality má, hlavne čo sa atmosféry týka. Troška mi vadilo že Darth Vader tu nemá viacej priestoru a akčné scény boli trošku zle zostrihané. Inak ale film nenudí a zaslúžene patrí ku kultovým filmom histórie. Tržby filmu Tu ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Tak nějak to někdy začalo. Být mi ve dni premiéry čtrnáct a za poslední dolar kapesného zajít na tohle sci-fi do místního kina, asi bych umřel blahem. Dnes už to tak neprožívám, neboť je to místy opravdu pitomé a slabé, avšak Star Wars mají to své neopakovatelné kouzlo, které člověka posadí na zadek. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

If you strike me down, I shall become more powerful than you can possibly imagine. První setkání s touto space operou, s Lukem Skywalkerem, jeho zprvu nedobrovolnou cestou po stopách dávných rytířů, s Benem Kenobim, který očividně ví víc, než vyjevuje a skrývá temné tajemství, s krásnou Leiou, která je Lukovi blízká, ale ze zcela jiných důvodů, než by se odvážil hádat, s loajálním, divokým, ale i jemným a humorným chlupáčem Chewiem a jeho darebáckým, věčným dobrodruhem, vyvrhelem a bukanýrem.. nebo tedy nudněji řečeno pašerákem Hanem Solem, který vytvořil v této roli věčný archetyp milovaného navenek "zlého" vesmírného kovboje s dobrým srdcem a samozřejmě se samotným ztělesněním Impéria a tedy toho velkého zla ságy, Darthem Vaderem, který svou ocelovou rukou drtí veškerý odpor a bojuje za tajemnou figuru v pozadí. První výstřely blasterů, blyštění světelných mečů, objasnění situace v galaxii a kultovní velká bitva na konci, (která možná trošku zestárla, ale nikdy se nestane zastaralou, ne v mých očích) při které Luke prokáže svoje zvláštní schopnosti a Rebelové své odhodlání se postavit against all odd. Remember! The Force will be with you... Always!  ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Jedného krásneho, slnečného dňa, asi tak pred desiatimi rokmi, sa vraciam zo školy, kde som zas dostal nakladačku od triedneho dementa (ale držal som sa statočne). Doma promptne hádžem tašku do šatníku medzi ostatné zbytočnosti, sadám si pred telku a do videa hádžem svoj obľúbený dokument o levoch, žralokoch a iných potvorách, ktoré by som chcel mať po ruke nabudúce, keď si na mňa začne opäť niekto vyskakovať. Ale čo to? Na obrazovke roluje voľajaký modrý text oznamujúci mi, že kedysi dávno v preďalekej galaxií sa stalo niečo veľmi nepekné. "Hej, koho to zaujíma?! To si foter nevie nájsť iný pásku na svoje blbé filmy?" ... (približné po dvoch hodinách sledovania) ... "To bola bomba!!! Teš sa dement, tas svoj meč!" Očarujúci film a kúzelný výlet do sveta, ktorý je od nás bohužiaľ až príliš, príliš ďaleko... (časť druhá) ()

Galerie (279)

Zajímavosti (584)

  • C-3PO ve filmu pronese svou obavu, že on a R2-D2 by mohli skončit v „Kesselských dolech na koření“. Později se různé druhy „koření“ staly součástí univerza Star Wars jako návykové látky a komodita obchodovaná na černém trhu. Termín „koření“ je použit jako odkaz na univerzum Duny (Koření Melanž, anglicky Spice Melange), která Star Wars výrazně inspirovala. Civilizace ve Star Wars nicméně na koření nestojí a uživatelům slouží pouze jako drogy (byť některé druhy mohou sloužit jako doslovné koření do jídla). Řadí se mezi ně například Glitterstim, Ryll nebo koření Sansanna. (vojtaruzek)
  • Ve filmu se zdá, že bylo proti útoku povstalců na Hvězdu smrti nasazeno jen velmi málo stíhaček TIE, navíc podle doprovodných materiálů a pozdějších děl měla k dispozici ještě několik eskortních lodí (kromě tisíců vlastních stíhaček, dělových člunů a dalších menších lodí). Tato zdánlivá nelogičnost bývá vysvětlována tak, že Moff Tarkin (Peter Cushing) ve své aroganci odmítl stíhačky nebo doprovodné lodě poslat do boje, protože si myslel, že útok nemá šanci na úspěch, a ti piloti, kteří nakonec proti povstalcům šli, patřili do jednotky Dartha Vadera (David Prowse), který útok nepodceňoval. (vojtaruzek)

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Reklama

Reklama