Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 2

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 267)

rob_troy 

všechny recenze uživatele

K tomuto není opravdu co dodat. Mohu jen z celého srdce poděkovat GeorguLucasovi za to, že mi změnil život svým světelným mečem a hvězdnýma válkama. Tohle prostě nikdy nezemře. Naprostý kult. ()

Budisovie 

všechny recenze uživatele

Takže toto vzniklo v 77. No mne sa veriť nechce... Dlho som odkladal túto filmovú klasiku a pozrel som ju až teraz od prvej epizódy a momentálne som na IV. epizóde. Prvé II boli slabé, spád začal až pri tretej, kde sa niečo dialo a o niečo aj išlo. IV. je dejovo čo do postáv a všetkého takmer dokonalá a to sa točilo skoro pred 40 rokmi. Vynikajúca réžia IV epizódy čo sa nedá povedať o prvých dvoch, kde neprišiel žiadny nápad. V tejto epizóde nádherný vesmír, pekné triky, úžasný dej. Čo viac dodať....? Treba vidieť! ()

Ferenzo 

všechny recenze uživatele

První díl celé série mi příliš neučaroval. Na tu dobu určitě výborné efekty, avšak příběh pro mne ztrácí na napínavosti. Tady si myslím není na místě nějaké doporučování, protože tato série má své fanoušky. Jdu na dvojku :). 65%. ()

MutantMarana 

všechny recenze uživatele

Pred 100 lety totalni extaze na vhs, pred 10 lety limonadove sci-fi, dnes bohuzel nejhorsi dil serie, efekty bez komentare to je dinosaurus z pekla. Jako jediny plus v tom vidim absenci Jar jara. ()

J*A*M*B*O 

všechny recenze uživatele

Asi prvý diel, ktorý som zo Star Wars videl. Goerge Lucas sa s tými efaktami pohral a film na svoj vek nieje vôbec zlý. I keď mňa to až tak nedostalo a niesom žiadnym fanúšikom Star Wars dávam 8/10 bodov. ()

minima 

všechny recenze uživatele

V původním provedení nejlepší úvodní film nejlepší trilogie. Poctivé modely zdaleka převyšují počítačové triky nové trilogie i předělávky ať už svojí líbivostí nebo uvěřitelností. Já se osobně dost štvu, když vidím předělaného Jabbu, vždyť je to odporný. Stará trilogie mi vězí někde hluboko v těle a je to pro mě osobně úžasný zážitek. Celý vesmír Star Wars je přesně podle mého gusta scifisty. ()

Syna.1990 

všechny recenze uživatele

Nemám pocit, že bych tomuto filmu musel za každou cenu dát 5 hvězd!! Je to film z roku 1977, kdybych ho hodnotil v tomto roce, tak dám 5 hvězd a ještě hooodně dlouho o něm budu přemýšlet a budu si říkat, jaká je to pecka. Svého času to byl naprosto geniální a řekl bych nadčasový film, teď už bohužel jen nadprůměrné Sci-Fi! I když efekty jsou naprosto famózní na to jak jsou staré, tak ani ty mě k té 5 hvězdě prostě asi nedokopou. Nebudu filmu vylepšovat hodnocení, za to že je starý. Dám 4 hvězdičky, možná s malinkou výčitkou .. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Úplně první natočený díl, který na 77. rok musel být něco neskutečného co si já jako mladý chalan nedovedu představit. Tyhle efekty jsou stále skvělé a v té době to bylo určitě něco ;). Příběh, herci, kamera, hudba vše na 1*. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Lucasovi se musí především v první řadě přiznat jedno. Stvořil moderní sci-fi a díky jeho inovativní práci se ze Star Wars stala ikona popkulturního světa čtvrté čtvrtiny 20. století a samozřejmě i začátku století jednadvacátého. Epizoda IV je tak začátkem té nejlegendárnější sci-fi série, která stvořila dost možná nejikoničtějšího záporáka (který je zde na své budoucí poměry snad až příliš poslušný a pod vlivem) a nejkultovnější zbraně vůbec. Má to obrovskou sílu jako celek, a i když má speciálně tento díl spoustu nedostatků, tak ta celková atmosféra a vědomost vynikajícího celku to dostatečně vyvažuje. Vizuálně a trikově jde o úplně jiný vesmír než si mohl v té době kdokoliv jiný vůbec jen přát. ()

kiros179 

všechny recenze uživatele

Zásadní dílo které mě osobně přivedlo k žánru jako takovému, vyrostl jsem na SW ještě VHS, dabovaným jedním člověkem někde z garáže. Nevím jestli nějaká jiná generace měla podobný film, který v podstatě nastavil základy hodnot celé jedné generace diváků. Kdyby již Geroge Lucas nenatočil nic, nebo všechno špatně, není moc lidí, kteří se mu i tak dokážou vyrovnat. Pokaždé, když se podívám na polici na mojí SW BR kolekci, svět vypadá o malinko snesitelněji :) May the Force be with you 100% ()

Wooke 

všechny recenze uživatele

Luke mi vždy tak trošku liezol na nervy, pretože sa z neho stal veľmi rýchlo hrdina. Taktiež som moc malicherný alebo puntičkár, no staré filmy ma nie vždy dokážu uspokojiť. Star Wars je pre mňa naj sci-fi a aj keď tento žáner nie je to najlepšie, čo doma máme, nevadí. Aj tak to budem pozerať stále dokola. ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem si doplnil vzdělání a konečně se podíval na celou ságu Star Wars. Myslím si, že jednotlivé filmy nelze vyloženě hodnotit samostatně. Jsou zde jak horší, tak lepší kousky - vesměs je však úroveň velice podobná. Původní troligie má své kouzlo, které mi však lehce kazí občasná scénářová děrovitost či občas ne zcela dokonalé herecké výkony. Nová trilogie nemá již to původní "pohádkové" kouzlo, avšak dle mě tolik neztrácí dech. Avšak neublížilo by jí zkrácení stopáže každého dílu minimálně o půl hodiny. Upřímně jsem od SW čekal více. Není to jistě špatný počin, celá sága mě bavila, ale k dokonalosti mu chybí daleko. ()

DoNotCross 

všechny recenze uživatele

Byly časy, kdy jsem si myslel, že jsem těmhle skopičinám už odrostl. Stejně ale není rok, kdybych si obě trilogie nešlehnul. Ať už za to může nostalgie, nebo nezpochybnitelné kvality. Přitom je to tak neskutečně pitomé-princezna, sedlák, pašerák s kouzelným dědkem bojují proti ultrazlému panu kch-kch, za megalomanské podpory Johna Williamse. Na papíře to zní věru hrozně, ale stejně mě to vždycky zaručeně semele. Snad je to tím mýtem o hrdinovi, který do těchto pohyblivých okýnek Lucas umně vpletl, ale jako prcka mě nějaké takovéto teorie zaručeně nezajímaly, protože když doběhly závěrečné titulky, chtěl jsem pomstít Bena, vyrobit si světelňák a jít zachránit paní Leiu. Můj milovaný film, který, ač postarší, je svou upřímnou naivitou pořád stejně okouzlující a vtahující, jako kdysi. Jako malý jsem si z něj odnesl, že být hodný, může být zatraceně cool. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

Srdcovka bez pochyby. Moje dětství by bez tohohle asi nebilo stejné myslím tím tak kouzelné. Jeden z těch mála filmu o kterém lze říci že doopravdy změnily svět. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Tento diel beriem tak, že Lucas nejako musel začať. Miestami to bolo nudné a dosť nezáživne, najmä ten koniec ma vôbec nezaujal. Film oceňujem za veľmi originálny nápad, výborné herecké výkony a na tu dobu vydarenú vizuálnu a zvukovú stránku. Nikdy som nebol veľkým fanúšikom tejto série, ale pokračovania ma bavili o trochu viac. /55%/ ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Trošku jednoduché, tažkopádne alebo na dnešnú dobu nebodaj smiešne, ale stále je to ten PRVÝ film, ktorým sa všetko začalo. Tretí najlepší z môjho pohľadu. Raz som niekde počul, že celý koncept Star Wars je prekopírovany Robin Hood do sci-fi kulís (máme tu bojovnú prinzeznú, odvážnych rebelov a zákerného "šľachtica", čo chce všetku moc pre seba + nejaké tie telenovelovské rodinné zápletky). Ale je to super zábava, tak no a čo?! ()

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama