Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (153)

sator 

všechny recenze uživatele

Silný příběh...Téma které se na našich obrazovkách moc nevyskytuje, nové tváře Ondrík zajímavý,Poulová potěšili... Martin (Milan Ondrík) ukazuje tetování kde stojí "Marche ou crève" "Jdi nebo chcípni" a říká že je to heslo francouzské legie.Není, Oficiálním mottem (nepoužívá se slovo heslo) Francouzské legie je „Honneur et Fidélité“ (Čest a věrnost). Nikoliv často zmiňované „Pochoduj nebo zemři“. To se stalo pouze nepsanou pravdou, vycházející ze zkušenosti. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejsem příznivcem akčního žánru, zelených mozků, supermanů a hrdinů všeho druhu. Když ale mám zhodnotit tento film, musím mu v rámci objektivity naložit po neskromnu. Kvalita práce zkušeného režijního matadora tam prostě je. Scénář je sice poněkud naivní, komerční a podbízivý, ale copak si publikum žádá něco jiného? Tohle je narozdíl od megaoblíbených emerických akčních stupidit aspoň trochu reálné a uvěřitelné. O to víc žasnu nad hodnocením lidí, kteří evidentně příznivci tohoto, podle mne poněkud pokleslého žánru, naopak jsou. Hřebejk a Renč - Kalouskové české kinematografie! :-) ()

Reklama

toos 

všechny recenze uživatele

Pro mě film jako celek moc nefungoval. Druhá půlka filmu ubrala jednu hvězdu a musel jsem se trochu přemáhat, abych film dokoukal. Plusem je pro mě obsazení části pro mě neznámých tváří. Bohužel více než by bylo zdrávo hapruje scénář. Působilo to na mě nedotaženě a místy křečovitě. Z mlčenlivýho hrdiny, kterej se po 20 letech snaží nějak zařadit zpět do společnosti, by se dalo vytěžit víc. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Martin se po 20 letech, strávených v misích cizinecké legie, vrací domů a pod tíhou svědomí z události, kvůli níž musel kdysi emigrovat, začíná nový život. K jeho naplnění mu stačí klid, pohoda, malá vlastní kavárnička a blízkost milované ženy. Okolní svět ale není tak idylický, jak by si představoval a Martin musí čelit mnohým nástrahám. Vcelku zajímavý, pomalu plynoucí příběh, jehož primární podstatou je nahlédnutí do duše člověka, který hledá sám sebe a své místo v "novém" světě. Moc se mi líbilo představení Milana Ondríka, který veterána Martina pojal velice jedinečně a přesvědčivě. Rozhodně jedinečná, ale nejsem si jist, že přesvědčivá, byla Marie Poulová v roli Sáry. Tato postava byla až moc vyhraněná a ty "milostné" scény Martina a Sáry působily dost ulítle. Vlastně celá sářina rodinka byla ulítlá a její postavy mne úplně nepřesvědčily. 65%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jan Hřebejk poprvé s Markem Epsteinem a dvorním kameramanem Jiřího Stracha, přesnou hudbou ME Kyšperského a brněnskými lokacemi vytvořili "českého Punishera". Milan Ondrík je výborný a vyprávění bohužel osciluje mezi zajímavými scénami (kafe) až k těm klasickým ("Kolik lidí jste zabil?") až k fádním koncům. PS jen blázen by dvacet let točil stejně, ale tak nějak jsem předpokládal, že tady na CSFD to budu muset málokdy vysvětlovat. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Tvůrci volně použili téma popálené holčičky v zapáleném domě podle skutečného případu, která se stal v roce 2009 ve Vítkově a za který dostali žháři tresty v rozmezí od 20–22 let. (sator)
  • Film se odehrává v Brně, postava představovaná Pavlem Křížem se zamýšlí nad tím, jestli by měl z pozice zástupce starosty (Brno ve skutečnosti řídí primátor a jeho náměstci) povolit výstavbu mešity. Ta stojí ve Vídeňské ulici už od roku 1998. (klukluka)
  • Natáčelo se v březnu a dubnu 2018, v plánu bylo 23 natáčecích dnů. [Zdroj: ceskenoviny.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama