Reklama

Reklama

THX 1138

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu." (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Příspěvek byl smazán administrátorem.

shuster

shuster (hodnocení, recenze)

Film nema ani hlavu, ani patu. Skusal som ho pozerat viackrat, ale nikdy som to nevydrzal do konca.

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

valentaj

Jenomže "starý" války hvězd vlastně skoro neexistujou, Lucas starý kopie nepustí a na nářky o zachování netknutý historie neslyší. Jednu má snad Smithonian institut a zbytek se snažej poslepovat fandové. Má to divný praktiky ten Lucas. Měl by si uvědomit, že už je někdo jinej než ze mlada.

valentaj

valentaj (hodnocení, recenze)

Nechápu proč to někdo tak upraví, příde mi to jako pěkný bordel,pěkně odporné praktiky.

Má to být tak, jednou někdo natočí film a ten film prostě zůstane ve stejné podobě. Je to stejné jako se starýma  Star Wars.

Počítačová Grafika ve filmu kdy ještě nebyla. Už mě to pěkně štve. Prostě Lucas.

na příspěvěk reagoval Hawaj

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

vzít vizuál a šoupnout ho do těla příběhu 1984, pak by to smysl mělo, takhle nemá.

Uživatel majo25 smazal svůj příspěvek.

rodo

rodo (hodnocení, recenze)

D. O. Stierse ve filmu asi nenajdeš, ale možná bys ho mohl poznat po hlase. Dle IMDb je to hlasatel č. 8 (tedy jestli tak mohu přeložit Announcer #8).

bjh

bjh (hodnocení, recenze)

Neprozradil by mi někdo, kde ve filmu najdu Davida Ogdena Stierse?

Uživatel Individuum smazal svůj příspěvek.

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

Tedy, dílko jsem viděla kdysi kdysi kdysi a nikdy na něj nezapomněla. Geniální depresivní sci-fi. Duvall mne překvapil a film se mi zažral do žil. Nejvíce jsem si celé ty roky pamatovala scénu ve "zpovědnici", braní prášků a nesmyslnou práci. Takový svět se člověk dostane navždy do paměti. Jen sestra nechápala, na jaký "nefilm" se to proboha zase dívám, "zase nějaký sci-fi nesmysl." Sci-fi 60.a 70.let prostě stojí za to.

Sevee

Sevee (hodnocení, recenze)

Neřeknu k tomu nic ví než, že je to dosti strohé a zdlouhavé.

Jillen

Jillen (hodnocení, recenze)

Musím tě dostat do reality...částka, která tu z tebe vypadla zaplatila téměř celou novou trilogii, která zahrnuje EI-III. Tak opravdu nevím kde jsi vzal takové many za efekty. Mimochodem ILM je Lucasova takže měl určitě nějaké ty slevy...ne však na úkor kvality. A mimochodem Hvězdné války musíš brát jako celek...pak to totiž děj a hloubku má.

]V[()Rt

]V[()Rt (hodnocení, recenze)

George Lucas = Star Wars, tak na to hodně rychle zapomeňte. 6 let před epizodou 4 dostal Lucas šanci rozvinout svůj studentský film a pro mě je to režisérův nejlepší film. Vizuálně nádherná deprese na téma budoucnost. Člověk jako pracovní nástroj a ovečka v náručí Boha konzumu. Avšak budoucnost nebude tak černá, bude totiž ohavně čistě bílá:-) Všudypřítomné pípání, pískání a cvrdlikání mašin přehlušované hlášeními o tom, že 4587 ze 7A hlásí CB 12346 jen dokonale dokresluje atmosféru. Kamera nemá chybu atd., atd. Přesně ten tym sci-fi, u které jsem jako prase v žitě. Žádná nicneříkající rychlokvaška na úkor efektů za 300 mil. USD. Jeden z těch případů, kdy film je opravdu na prvním místě. Kam se mohl Lucas dostat, kdyby se nedal na komerci a efekty za 300 mil USD s tupotou alá SW: epizoda 2:-(

Reklama

Reklama