Reklama

Reklama

Elektronický labyrint THX 1138 4EB

(festivalový název) (studentský film)
  • USA Electronic Labyrinth THX 1138 4EB (více)
Krátkometrážní / Sci-Fi / Experimentální
USA, 1967, 15 min

Režie:

George Lucas

Scénář:

George Lucas

Obsahy(1)

Ve světě ležícím kdesi v budoucnosti jsou lidé evidováni podle čísel a každý jejich pohyb podléhá elektronické kontrole. Nikomu se nemůže podařit z něho uprchnout. Nikomu kromě THX 1138. (Festival krátkých filmů Praha)

Recenze (17)

Matty 

všechny recenze uživatele

Teprve po padesáti vteřinách tmy a divných zvuků se objevuje něco konkrétního a začíná patnáctiminutový číselný průjem. George Lucas má asi rád matematiku. Jestli Elektronický labyrint obsahuje nějakou myšlenku, dostanete se k ním nejspíš sečtením všech vyřčených i zobrazených čísel a následnou sérii matematických úkonů (tuším, že výsledek bude 23). Tenhle studentský kraťas měl zůstat za zdmi ústavu, ve kterém vznikl. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Studentská práce George Lucase, která předcházela prvnímu celovečeráku a která je ukázkou toho, že Lucas umí točit a o lidstvu si toho asi moc dobrého nemyslí. Škoda, že věnoval život Hvězdným válkám(sakra jaká škoda, já chci další díly ;)) a nechal v pozadí všechny své myšlenky. Hoch ví jak zbohatnout. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne zajimavy, ale nedotazeny. Ze zacatku sem se v deji moc nevyznal, takze ty jednotlivy ruchy, vykriky cisel a zabery na laborator nebo co to bylo, byli zajimavy. Jenze pak se vse vyjasnilo a jednoduse receno slo jen o utek. Zajimavy, ale nic extra. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Studentský filmík, který není žádnou bombou, ale docela přesvědčivě ukazuje novátorský a originální Lucasův přístup k filmu a vyprávění příběhu. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Úprk (vězně?) z futuristického žaláře(?) není moc velká zábava, ale uznávám že rozhodně patří k dílům zajímavým. Třeba takové prostředí určitě sloužilo jako inspirace tvůrcům Losťáckých videí Iniciativy Dharma. Nicméně je poznat rozvíjející se Lucasův rukopis a spousta věcí (finální západ slunce, bílá, bílá, bílá) se promítla i do Hvězdných válek. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Tento kraťas ma utvrdil či si pozrieť alebo nepozrieť jeho celovečernú verziu. Nie! Nič proti vizuálnemu cíteniu Georga Lucasa ale ten človek aj na poly krátkeho filmu dokáže unudiť k smrti. Skrátka svojim režijným podaním nevie rozprávať príbehy. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Jeden s prvých "väčších" a dlhších filmov, ktoré George v škole natočil. Ma to zaujímavý príbeh, nechýba dobra atmosféra a už tu Lucas ukazuje, že točiť vie. Neskôr rozpracoval THX do podoby celovečeráku. No jeho prvý film, bol tak zle prijatý, že len horko ťažko natočil ďalší a producenti ho otočili s každým scenárom. Chvíľu bol na mizine a s trošku dávky šťastia a kamarátskej Coppolovej pomoci, Lucas svoj vysnený Star Wars o 10 rokov aj tak natočil. https://www.youtube.com/watch?v=GB3fbtUYgRE 65% - 3* ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Zde naznačená dystopická vize neosobního totalitního světa je naprosto podmanivá. Vše ve velmi stylizovaném minimalistickém kabátku. Odevšad na diváka útočí všemožné pípání, příkazy, souřadnice… V Lucasově světě si člověk připadá jak v řídícím středisku v Houstonu nebo jako kosmonaut. | ► THX 1138 4EB ()

ad 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu Robert Duvall nehraje, nenechte se zmást, jde o Lucasovu studenstskou předlohu k jeho pozdějšímu filmu. Bohužel ona studentskost je na ní celkem dost znát. Lucas neumí napsat příběh (sám se k tomu přiznává) a proto ani tento krátký "záznam útěku" příběh nemá. Musí se uznat, že je technicky vyřešen velmi dobře, ale i tak, tento bič upletený ze známého materiálu nemá šanci prásknout tak, aby bavil víc jak deset minut... má jich bohužel patnáct. Jedno pozitivum navíc: řešení závěrečné pointy je lepší, než v pozdějším celovečerním filmu. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Útěk z Elektronického labyrintu, kdy celých patnáct minut nás doprovází pípání a spousta vyslovených i napsaných čísel. Na svoji dobu zajímavé, na studenta i povedené, ale negradující a trochu nudné. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Už v krátkém studentském filmu George Lucase je celkem patrná vize, která ho nakonec dovedla až ke vzniku ságy Star Wars. Zatím ale nejde jen o čirou zábavu. Electronický labyrint THX 1138 4EB je ještě hodně politicky-společenskou alegorií s těžkou filozofující atmosférou 2001: Vesmírné odysei. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Syrové a nekompromisní školní cvičení jednoho studentíka, který to měl už tenkrát v hlavě hodně dobře srovnané. Vlastně je tam z celovečerní verze všechno podstatné, nebo ne? Možná je škoda, že se po jejím neúspěchu Lucas rozhodl radši vyjít masám vstříc než dělat umění, mohl z něj být americký Godard. I když – ne, bez komerce lucasovských kvalit by byl svět určitě chudší. ()

willis 

všechny recenze uživatele

Tahle krátkometrážní studentská práce o útěku z totalitního komplexu má svoji sílu i díky tomu, že trvá jen 15.minut. S ad si dovoluji nesouhlasit, pointa celovečerního filmu se mi zdá vychytanější. Jinak pozdější celovečerák se stejným námětem samozřejmě stojí za shlédnutí také (dle mého nejlepší Lucasova práce). (16.9.2005) ()

McMastamind 

všechny recenze uživatele

Vlastně závěr celovečeráku v levnější variantě. Stejné deprese, stejný šťastný(?) konec. Akorát nechápu jednu věc: Proč proboha nenechal Lucas ty vytetovaná čísla na čele i v "plné verzi"? Je to působivé. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

THX 1138 4EB je podle mého pohledu na věc jen jedna šílená vize šíleného Lucase, který měl zřejmě velmi rád čísla, což je sice super, ale natočit o tom sci-fi experimentální film nebyla zřejmě až tak skvělá volba. Alespoň, že je to teda krátkometržní film, protože s následným celovečerákem si podstatně lépe vyhrál. ()

Reklama

Reklama