Reklama

Reklama

Naléhavé zjevení

(festivalový název)
  • Itálie Troppa grazia (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nezaměstnaná Lucia, povoláním geometr, žije sama s dcerou v malém městečku na Benátsku. Jednoho dne se jí zjeví Madona a vyzve ji, aby se zasadila o vystavění kostela na místě, kde má být obchodní centrum. Lucia myslí, že ji klamou smysly, ale Panna Maria ji nepřestává vyhledávat a trvá na svém, až Lucia začne opravdu bojovat o uskutečnění jejího přání se zastupiteli obce a mocnými investory. Ukáže se, že to zdaleka nebylo bezdůvodné. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (9)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Už som videl veľa filmov, ktoré sa pokúšali rozumne vysvetliť zjavenia Panny Márie. Popri racionálnych vysvetleniach Zanasi ponúka aj filozofickú rovinu, ktorá má postkresťanským divákom objasniť vnútornú potrebu religiozity. Za nešťastnú považujem formu komédie, lebo tie dobre mienené vtipy, mne veriacemu katolíkovi, chvíľami pripadali ako rúhanie. To evidentne tvorcovia nechceli. Ani trochu násilné prekrývanie tém (ekológia, náboženstvo, korporácie) nebolo nutné, ale zato nudné. Je mi jasné, že príbeh, ktorý sa 2 hodiny potácal na mieste, bolo nutné nejako dokončiť, ale zvolený záver bol prvotriedne gýčovitý. ()

Parisienne09 

všechny recenze uživatele

Příběh začíná velmi vtipnými scénami, zároveň při citlivém představení obyčejného života v současné komerčně založené společnosti. Jsme v tom uvázaní všichni. Postupně se přes humor dostáváme pod povrch běžných dnů, práce, pojetí partnerského vztahu a film tak přináší hluboké poselství. Za nejsilnější moment považuji sdělení zjevené Marie: “Toto všechno tady je Tvůj kostel, to jsi Ty.” Člověka přiměje ke smíchu i zamyšlení povzdech bohatého a stále chamtivého investora: je něco špatné na tom, chtít žít lépe? ()

Reklama

Brylin 

všechny recenze uživatele

Gianni Zanasi přivezl do Varů film, který premiéroval letos v Cannes a se kterým také zvítězil v sekci Quinzaine des Réalisateurs. Naléhavé zjevení ukazuje především potřebu spirituality, víry, kterou jsme slovy režiséra všichni měli jako děti a která se krok za krokem z našich životů vytrácí. Můžeme stejně jako hlavní hrdinka Lucia bojovat, zapírat se a utíkat, ale když se ta potřeba projeví, je neodbytná, sami před sebou totiž nikam neutečeme. Režisér Zanasi akcentuje i další témata, vztah k půdě, dospívání, korupci, sociální sítě, vztahy lidí mezi sebou... ale téma víry je stěžejní. Možná je dobře, že Zanasi zjevení Madony odlehčil špetkou humoru, jednak daleko snáze přesvědčil finanční partnery filmu (téma zjevení Madony či Boha je samo o sobě jaksi nepatřičné) a druhak tím udělal ústřední motiv stravitelnějším i pro širší publikum. Podnětný snímek na hraně čtyř hvězdiček. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá italská komedie s ještě jednodušší enviromentální zápletkou. Jediná komplikace je nečekaně agresivní Panna Maria. Skutečným kořením celého filmu je ale poměrně zábavný bývalý přítel, který se přese vše snaží vrátit ke své zjevně bláznivé ex. Jinak se jedná o čistý průměr, který sice dokáže zaplnit dlouhé odpoledne, ale ničím zvlášť nezaujme. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Taliansky film je zaujímavý, vďačí hlavne námetu, ktorý je vskutku originálny. Hlavná hrdinka je veľmi dobre napísaná postava, ku ktorej nie je problém si nájsť cestu. Postava Panny Márie vo filme je zo začiatku vykreslená veľmi fajn, keď svojimi bonmotmi baví publikum, ale v ďalších fázach filmu jej častejší výskyt už kazí dojem, že to tvorcovia s duchovnom mysleli vážne. Stane sa z nej už len figúrka pre zábavu. Jej neskoršie boje hlava-nehlava s hlavnou hrdinkou už pre mňa nie sú komédiou. Gianni Zanasi sa neblysol ani záverom, ktorý poňal efektne hollywoodsky, majúc rád Jokerove ohňostroje. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Představitelka hlavní hrdinky Naléhavého zjevení (cena pro film v sekci Quinzaine des Réalisateurs Cannes 2018) Alba Rohrwacher je sestrou režisérky Alice Rohrwacher, jejíž film Šťastný Lazzaro byl na stejném festivalu odměněn cenou za nejlepší scénář a nominací na Zlatou palmu. (Brylin)

Reklama

Reklama