Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 688)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Rozehrát na tak malém prostoru a prakticky v jedné místnosti takhle působivé drama, to se jen tak nevidí. Sidney Lumet to ale dokázal a stvořil snímek, který je podle mého názoru nejlepším z prostředí soudních síní. Henry Fonda si mě svým výkonem omotal okolo prstu a vůbec, všech dvanáct charakterů porotců je tak dobře prokreslených, až to bere dech (představí se nám např. Jiří Voskovec, Lee J. Cobb či můj oblíbenec Martin Balsam). Výborné herecké výkony a poutavý děj, který nemá ani jedno hluché místo, dělají z tohoto filmu silnou podívanou. A to nejen pro milovníky komorních dramat. Jak by se asi příběh vyvíjel, kdyby v úvodu Fonda (takový šťouravý předchůdce poručíka Columba) neupozornil na pár nesrovnalostí v případu? Brilantní film, jehož 8. místo v žebříčku na ČSFD, je naprosto odpovídající a zasloužené. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. P.S. K mé převeliké radosti je na DVD původní český dabing z roku 1961 (!!). Hlasy zde porotcům propůjčili např. Lubomír Lipský, Václav Voska, Radovan Lukavský, Bohuš Záhorský, Bohumil Švarc či Čestmír Řanda. Jako trešinka na dortu je Karel Höger, coby elegantní Henry Fonda. Pro fanoušky starého českého dabingu, je to naprosto unikátní lahůdka. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Z núdze cnosť: dvanásť mužov, 18-ročný vrah, jedna miestnosť a najteplejší deň v roku – bez klimatizácie a s bremenom zodpovedného rozhodnutia. Aj keď film rozprava o závažných "psychologických" veciach, Sidney Lumet ho nakrútil takmer ako akčný triler. Porota spochybňuje nie ani tak svoje presvedčenie o vine, ale skôr seba navzájom. To vedie k hádkam, výkyvom nálad, potýčkam a niekoľkým hlasom, tvrdiacim, že obžalovaný je nevinný. Tvrdia to nie ani tak preto, že by tomu vyložene verili – ale chcú sa o celej veci dôkladne porozprávať; kým obžalovaného posadia na kreslo. Bude to dlhá daždivá noc a každý sa počas nej niečo dozvie nové o sebe. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

K tomu, aby vzniklo špičkové drama, není třeba mnoho. Stačí jedna jediná místnost, dvanáct skvělých herců a brilantně napsané dialogy. A zaručuji vám, že tenhle film upoutá vaši pozornost velmi rychle a nespustíte z něj oči. V 80.letech vznikl barevný remake, ten jsem neviděl, ale pochybuju, že by překonal tuhle starou genialitu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bez debat kvalitní a zajímavé minimalistické drama, které se od začátku do konce odehrává prakticky v jedné jediné místnosti soudní budovy. Máme dvanáct porotců, rozsazených kolem stolu, kteří mají rozhodnout o vině či nevině - (ne)poslat mladíka k trestu smrti za údajnou otcovraždu. A co si chce až na jednoho každý odbýt za pár minut (nutno hlasovat jednomyslně), to se protáhne na hodiny hněvání a postupného nacházení slabých důkazných míst v celém případu. Nenacházím genialitu, ale uznávám nespornou ’dobrost’ tohoto snímku - jak po stránce filmařiny, tak jeho na první pohled skromné náplně. Nepotřebujete si být jistí když je nevinen, ale musíte si být jistí když je vinen. [HD] ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hodina a půl v jedné místnosti se dvanácti porotci, kteří mají v rukou lidský život a mají o něm rozhodnout. V na první pohled jasném případu se díky jednomu z mužů náhle začnou vynořovat zprvu drobné, pak větší nejasnosti. Strhujícím způsobem natočené drama s vynikajícími výkony všech zúčastněných herců je postaveno na dokonalém scénáři, v němž nenajdete slabé místo. Btw. Tohle je další důkaz zaslepenosti Filmové akademie, protože neudělit tomuto skvostu žádného Oscara se rovná prakticky filmovému rouhání. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (47)

  • Režisér Sidney Lumet posadil na dlouhé hodiny všechny herce do jedné místnosti, aby si stále opakovali své dialogy a vžili se tak do situace, kdy budou zavřeni se stejnými lidmi ve stejné místnosti. (HellFire)
  • Během celého filmu téměř nemáme šanci slyšet hudbu. Ta zazní pouze během počátečních titulků a na konci. (OJan)
  • Porotce č. 4 (E.G. Marshall) je jediným z porotců, který si nikdy nesundá sako. (ČSFD)

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama