Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (286)

Falko 

všechny recenze uživatele

Väcsina straznych ma ako tak rozum, len jeden z nich je totalny psychopat a je nim serzant Williams. Sean Connery sa tu ukazal v ulohe jedneho z anglickych vojakov, kde mohol asi najviac predstavit svoj herecky talent, ale v ustrani neboli ani ostatni herci, ktori hrali zranitelnich vojakov. Cely film sa odohrava v tomto zariadeni v libyjske pusti, ale to vobec nevadilo, pretoze neludske podmienky boli prilis zaujimave na to, aby ma to nebavilo... Videl 29.08.2010 _______ Sean Connery - (Joe Roberts) +++ Harry Andrews - (Wilson) +++ Ian Bannen - (Harris) +++ Alfred Lynch - (George Stevens) +++ Ossie Davis - (Jacko King) +++ Roy Kinnear - (Monty Bartlett) +++ Jack Watson - (Jock McGrath) +++ Ian Hendry - (Seržant Williams) +++ Nemecka Cinema - 100% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne hodnoty filmu odrážajúceho nezmyselnosť vojenskej mašinérie sú jedny z najdokonalejších vo svojej podstate. Každá postava má dokonale spísané charakterové črty, čo prispieva k maximálnej spokojnosti. Connery je perfektný, no je len malým článkom tohto bezchybného reťazca, ktorý na mne nechal hlboké stopy. Od začiatku sa tak síce netvári, no postupne vrcholí psychické násilie a fyzické aj duševné týranie sa presúva takmer až na diváka. Až budete chcieť aby skončil, a skončí skvostne. Takže naozaj nepochybne dokonale zahrané a tiež nechápem len 'zlatopalmovskú' nomináciu. Dve hodiny skvelého proti-army filmu, keby bolo viac takýchto. 100%. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Pro mě je s armádou konec !! A o britský spravedlnosti si myslím svoje !!" Parádní "válečný" kousek inspirovaný stejnojmennou novelou Raye Rigbyho, který se podepsal i na scénáři, vznikl v režii Sidneyho Lumeta a staví na úžasném hereckém výkonu Seana Conneryho, hluboké symbolice a především parádní kameře Oswalda Morrise, která napomáhá komornosti, byť scéna, kdy vězni vyvolávají jméno mrtvého Stevensona, je v tom libyjském horku až (ne)příjemně mrazivá, i opravdovosti tohoto spalujícího filmu. Ten připomíná svým netypickým pohledem na válku se všemi těmi paradoxy a absurditami Hlavu 22, potažmo i Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem, ačkoliv celkově na mě Pahorek zapůsobil mnohem silněji.. Přesto se neubráním dojmu, že barva, kratší stopáž a chuť přitlačit ke konci na psychologickou pilu by Pahorku slušela mnohem více !! [ Dabing 7/10 ] Z původní černobílé kopie Československé televize vysílané ještě na začátku 80.let byla vystřižena jména emigranta Milana Bora a zapovězené Věry Barešové. V 90.letech minulého století byla v našich komerčních televizích uvedena též kolorovaná kopie s přenasazeným původním dabingem. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5 Príbehov "despotický dozorca vs. utláčaní väzni" tu bolo niekoľko, ale tento sa právom radí medzi tie kultové. Je to nielen tým, že Sidney Lumet opäť potvrdil svoje excelentné režisérske kvality, ale aj scenáristickým osobitým prístupom k jednotlivým charakterom a postavám. K tomu sa pridáva vynikajúca kamera, výborný herci a efektívny strih, čo len znásobuje celkový silný dojem. Nečítal som knihu, ale viem si predstaviť, že je skvelá! ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Asi nejlépe zfilmované válečné drama své doby navždy zapsané do našich myslí trýznivou připomínkou útrap jednotlivých "zavrženíhodných" vojáků britské armády za WWII. Lumet s Connerym a svými dalšími herci, takové obsazení nemůže zklamat.!! Je to perla mezi filmy a s původním čs.dabingem v čele s p.Adamírou a p.Větrovcem, no to prostě nemá chybu.!!! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Michael Caine odmítl roli štábního seržanta Williamse, aby mohl hrát ve filmu Alfie (1966). Do role byl nakonec obsazen Ian Hendry. (ČSFD)
  • Film je zcela bez hudby, a to i během úvodních a závěrečných titulků. (ČSFD)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama