Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (286)

sud 

všechny recenze uživatele

Příběhy o síle, odvaze a vzepření se autoritám mě vždycky učarovávali. A tak se stalo i v tomto případě. Sidney Lumet znovu dokázal, že nejlépe tvoří s malým rozpočtem, na malém prostoru s komorním (ale za to špičkovým) obsazením. Strhující příběh z káznice kdesi v lybyjské poušti graduje každou minutou, aby v závěrečné čtvrthodině dosáhl vypjaté nervové katarze. Skvělý Sean Connery, Harry Andrews v životní roli. Jinak stojí za to pochválit ještě dabing ČST s pány Adamírou, Větrovcem, Besserem a Valou. 100%. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Sean Connery spolu se Sidney Lumetem proti nesmyslnosti války, lidské agresivitě a rigidnímu myšlení, to vše zosobněné v nenáviděném pahorku uprostřed vojenské káznice. Když člověk dostane v šachu dobře rozestavené figurky, jakoby se to hrálo samo. A Lumet jich dostal celkem sedm - dobráckého černocha, zásadového opilce, zbabělého šmelináře, férového bareta, neústupného řídícího káznice, sadistického strážného a dušínovského bachaře. Rozehraná hra však nepřipomíná rozvernou říkanku na dobrou noc, ale psychologický teror jak pro své postavy, tak i pro samotného diváka. Nejvíc si považuji momentu, kdy Sean Connery odříkává všemožné paragrafy, a úplného závěru. Úchvatné dílo, co nenechá vydechnout. ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Od Sidneyho Lumeta další filmová perla kinematografie, u které rok vzniku nehraje žádnou roli (vzpomeňte si na jeho nestárnoucí film Dvanáct rozhněvaných mužů), protože sílu má tento film neuvěřitelnou. Velká čest nedávno zesnulému režisérovy a pro milovníky filmu bych řekl i povinnost vidět tuto depresivní podívanou. Mé hodnocení 5 hvězdiček… ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Povedeny film, skvele herecke vykony + zajimava latka. Jedine co bych filmu vytknul je scena se vzpourou veznu, kteri skanduji za mrtveho spoluvezne a snazi se dozvedet kdo je zodpovedny za jeho smrt. Ikdyz se dozvedi jmeno straznika, ktery za to muze nic se nedeje a velitel ze vseho udela kabaret a vsichni se poslusne smeji a tleskaji .... kam se podela jejich dravost po spravedlnosti vazne netusim..vsichni se zasmali a to ze tam nekdo umrel uz nebylo dulezite, nac tedy byla vzpoura _???>> diky tomuto kixu davam 4* ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pokud mohu soudit, tento film je výrazně lepší než stejnojmenná knižní předloha Raye Rigbyho, kterou jsem dočetl jen s největším sebezapřením. Napsaná je takovým způsobem, který mě vrcholně odrazuje, neoslovuje a irituje, protože vysoké nároky, které klade na čtenářskou pozornost, nejsou jaksi odměněny uměleckou hodnotou. Tu jsem v románu postrádal - možná je to vysoká literatura, ale není to umění. Nicméně zpět k filmu - je to vynikající klasická podívaná, v níž herecky exceluje Sean Connery. Och, zapomeňte na všechny ty pitomoučké Bondy, v tomhle snímku je Connery strčí do kapsy. Jak jsem z válečných filmů vinou jejich nadprodukce obecně unavený, na tento vzpomínám velmi rád. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • V německy mluvících zemích, ve Francii a v Brazílii byl snímek uváděn pod názvem, který lze přeložit jako "Pahorek ztracených mužů", v Itálii a v Mexiku pak jako "Pahorek potupy". (Komiks)
  • Natáčení začalo 14. září 1964 ve španělském městě Almería. Sean Connery (Joe Roberts) se z tohoto důvodu nezúčastnil premiéry své třetí "bondovky" Goldfinger (1964), která byla právě uvedena v kinech. (Posheidon)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama