Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (286)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pahorek je takové jedno pěkně ukřičené drámko z válečného prostředí. V libyjské poušti si britští frajeři postavili docela pěkný útulek pro vlastní vojáky, kteří se nějakým způsobem provinil proti své vlasti. Všude panuje dokonalá vojenská šikana. Sean Connery se ovšem rozhodl tvrdým podmínkám a nelítostnému chování zejména seržanta Williamse vzdorovat. Samozřejmě mezi strážemi je jjeden dobrák, takže Connerymu pomáhá, jak jen je to možné. Celkem se mi film líbil. Několikrát mi dokonce naskočil úsměv na tváři, což jsem úplně nečekal. Dialogy jsou docela vybroušené. Vše je pěkně nasnímané. Herecká parta je moc dobrá a navzájem se neustále trumfuje v hláškování, takže z mé strany určitě spokojenost. Pahorek je takový klasický zástupce filmů, u kterých se nemusím nijak přemáhat a mohu klidně ty 4* dát, i když v tomto případě jsou to 4* trošku slabší. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Srdce tohohle filmu ke mně nějak nedotlouklo. Nechci vyloženě říct, že by to bylo moc knižní či divadelní, ale je to prostě takové těžkopádné, moc se tam mluví, respektive moc se slovně vysvětluje všechno, co je či mělo by být zřetelné z kontextu a ukázané obrazem a akcí. Je to takový nestabilně rozkročený mrzáček mezi klasickými filmy jako například Vzpoura na lodi Bounty, na kterou jsem koukala nedávno a která mi přišla starosvětsky skvělá, a brilantní moderní kinematografií, jakou bude Lumet za pár let předvádět ve Psím odpoledni. Ať po sobě házejí písek jak chtějí, ať Connery křičí ze všech sil, tady žádný "Attica! Attica!" moment nenastal. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet je opravdová legenda světové režie. Spousta jeho filmů mě unikla a viděl jsem jich pouze minimum. Určitě tento nedostatek musím časem odstranit. Pahorek je skvělý. Místo, kam se chodí opravdu za trest. Connery v roli vzbouřence předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů. Mě ovšem zaujal neskutečně uřvaný seržant Wilson v životní dabingové roli Josefa Větrovce. Prakticky je to jeho one man show. Při scénách, kdy vězni běhají po pahorku, mě film fyzicky vyčerpal. 95% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dejte britským vojákům s kárnými prohřešky vybrat, jestli dosáhnout vrcholu poblíž Venušina pahorku, nebo denně zdolávat ten písečný uprostřed žhavé Libye. Schválně, čemu dají přednost.. Lumetova klasika poukazující na to, že není nic opojnějšího, než moc nad jedincem, obzvláště v nepravých rukou.. Buzerace, řev, poklus a zase buzerace - atributy pozvolna gradujícího snímku s překvapivou pointou a nádechem absurdna, kdy kárný tábor zaměřený na utužení disciplíny připomíná s blížícím se koncem cirkus bez principála i subordinace. Mimochodem, přes obrazovku to lepkavé vedro na člověka úplně sálá - ani se Connerymu nedivím, že chodil s pískem jen 1 x denně.. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Pahorek mi velmi připomíná Kubrickovy Stezky Slávy a i když je hutný, vše podává trochu "zkratkovitě" (navzdory délce), vývoj mentality postav mi přišel zbytečně překotný, na druhou stranu je zde zase líp vidět ta absurdita armády a války, zejména ve scénách, kdy každý křičí na každého a chytá se "toho svého stébla". Výborný zážitek, šlo to i líp, ale já jsem spokojený... 8/10 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení začalo 14. září 1964 ve španělském městě Almería. Sean Connery (Joe Roberts) se z tohoto důvodu nezúčastnil premiéry své třetí "bondovky" Goldfinger (1964), která byla právě uvedena v kinech. (Posheidon)
  • V německy mluvících zemích, ve Francii a v Brazílii byl snímek uváděn pod názvem, který lze přeložit jako "Pahorek ztracených mužů", v Itálii a v Mexiku pak jako "Pahorek potupy". (Komiks)
  • Ačkoli se natáčelo v Gabo de Gata uprostřed pouště, tak tam přesto muselo být dopraveno 100 tun písku, dále pak 9 tisíc litrů vody pro vytvoření minioázy a dalších 80 tisíc metrů fošen a 500 tun štuku pro vytvoření strážních baráků a vězení. Dokonce byly dovezeny i jediné dvě palmy, které v táboře byly. (Locksley)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama