Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)
Trailer

Albert Finney jako Hercule Poirot v nejslavnějším detektivním případu Agathy Christie. Britský film, oceněný Oscarem.  Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou - od Istanbulu až po Calais - se jedné prosincové noci roku 1930 stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho cestujícími, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v jugoslávském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického milionáře - a jaký byl její motiv...
Námět tohoto románu poskytl A. Christie skutečný případ - únos v rodině světoznámého letce a amerického národního hrdiny Charlese Lindbergha. Oscara získala Ingrid Bergmanová jako nejlepší herečka ve vedlejší roli, snímek byl nominován v dalších pěti kategoriích (A. Finney jako nejlepší herec, scénář, kamera, kostýmy, hudba). Získal také řadu cen Britské filmové akademie. Za zmínku stojí jeho hvězdné obsazení - kromě jmen, uvedených v noticce, např. ještě: Jean-Pierre Cassel, Wendy Hillerová, Sean Connery, Martin Balsam, Vanessa Redgraveová nebo Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Recenze (352)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herečka VR - Ingrid Bergman + 5 nominací: Herec HR - Albert Finney, Kamera, Kostýmy, Hudba, Scénář - A ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Možná je to trochu kacířská myšlenka, ale pro mě zůstane jediným Poirotem skvělý David Suchet. Ale mimo této "drobnosti" je Vražda V Orient Expresu perfektně natočený detektivní příběh se vším, co k němu patří a nehorázně dokonalým obsazením k tomu - až na postiženě působícího mladého Alberta Finneyho v hlavní roli. Skvěle napsaná předloha vám skutečně neposkytne moc vodítek k totožnosti vraha - proč taky, když hlavní hrdina musí být geniální;) 80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Snad nejlepší detektivka podle Aghaty Christie. Hvězdné obsazení, tajemno, nečekané zvraty. Netypický Poirot, ale to je právě dobře. Excelentní a působivé. Jo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

S Hercule Poirotem máme jednu věc společnou, oba jsme vyteční detektivové. Já třeba vypátral na táboře v Ledči svoje ztracené použité fusakle. Ukradli mě je vedoucí a společně s kuchařema je dali do formy na dort, kterou zalili vodou a vše nechali zmrznout a pak mě to dali na stůl místo oběda, právě v tu chvíli jsem je zase objevil ! Kolega Hercule, zase vyřešil vraždičku v Orienťáku, každej máme sice krapet odlišný případy, ale oba vedeme inteligentní výslechy a máme šokující rozuzlení. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já bych rád dodal jednu pěknou větu, kterou řekne Holly v Červeném trpaslíkovi, ale tím bych okamžitě řekl celou pointu a jestli ji někdo nezná, tak by to byla velká škoda, i když čekat se to dá, ale nemusí a to je právě to kouzlo dobrých detektivek, jako Vražda v Orient expresu dozajista je, protože Agatha Christie dokázala psychologii postav vypsat do detailu. Spolu s fascinujícím vyprávěním její detektivky prostě nikdo nikdy nezapomene a Vražda v Orient expresu je jednou z nich. Hercule Poirot je zde ztvárněn vcelku zajímavě. Hercem, který ho ztvárnil pouze jednou, ale o to víc zajímavě a opravdově. Proto je nakonec tento film tak neobvyklý a přesto povedený, protože David Suchet je sice herec, kterého znají všichni, ale takhle je alespoň o neobvyklou věc na světě více. --- Vrah je dozajista v této místnosti... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £1,5miliónaTržby USA $35,733,867Tržby Celosvetovo $63,700,000║ Rozpitvávanie prípadu dobré, atmosféra fajn ale herecky ma to až tak nebralo, tohto slizkého detektíva fakt nemusím. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Působivá vražda v nejslavnějším expresu, který se pohybuje po evropských drahách. Do první třídy tohoto luxusního vlaku nastoupili osobnosti světové kinematografie a společně se vydávají na putování, které naruší takový malý a ulíznutý Belgičan (nebo snad Francouz, s tím jeho vychováním, že Seane?). Bude vše sledovat, analyzovat, vyptávat se, zkoušet každého cestujícího (i toho, který neplatil lístek, divák se mu říká). Vedle všech hvězd je velmi "výrazný" Albert Finney bourající moje představy o slavném detektivovy (ach ach, vždyť já bych mu tam uvěřil i zoofila...pejsci princezny Dragomiroff v tuto chvíli jistě nastražily své uši a nebo rovnou utíkají:)). Víc podobných filmů plných vybroušenosti a herecké smetánky. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Bezchybné herecké obsazení,bezchybná atmosféra,bezchybné rozuzlení,Bezchybná detektivka, podle bezchybné knihy bezchybné autorky...Pamutuji se jak to dávaly opůlnoci ČT a já jako sedmiletý jsem podezříval toho bledého pána(Perkins) přepnu a na satelitu dávají nějaký černobílý film (že je to Psycho, jsem zjistil až později) a zase ten pán :). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Romány Agathy Christie jsem měl svého času moc rád. Vražda v Orient Expresu mi ale přijde příliš překombinovaná. Tento film bohužel zestárl, přesto má ale jistý šarm. To superhvězdné obsazení let sedmdesátých dnes už neocením, poznal jsem jen Conneryho a Yorka. Zahrané to ale bylo dobře. A Poirot mi vůbec nesedl. Mám mnohem radši Davida Sucheta. 70% ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Žánrové rodinné stříbro. Vražedná kombinatorika s překvapivou (eufemismus) pointou, kdy po unášení se na vlnách výpovědí, falešných stop, rozporů a mamutích pastí přijde rozuzlení, které vám nemilosrdně plivne do tváře, že vaše malé šedé buňky rozhodně nejedou na plný výkon a je čas na servisní prohlídku. Hvězdy září v dostatečné vzdálenosti od sebe a oslňují až ke sněžné slepotě a Oscarovým oceněním. Scénář je přesný co do dávkování i tempa. Předstartovní dopink mají ti neznalí knižní předlohy. To, jak si s vámi autor hraje na schovávanou, jak převrátíte skrýše vzhůru nohama a stejně ho nezapikáte, se dá zažít jen jednou jedinkrát. :-) P.S Jestli jste tenhle ořech rozlouskli před koncem, tak Scotland Yard stále ještě nemá plný stav. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Od záplavy páry a optimistického startu náhlého dobrodružství až po dusivé vyústění všech stop a lavinu sněhu. A mužíček Poirot ve změti podezřelých činů a náznaků od prvního nástupu na vlak až k finálnímu odhalení. Ta pointa přitom nijak těžká není a při chvilce zmateného hádání by ji určitě trefil každý. Ale ta důmyslná a atmosférická cesta k ní je nezapomenutelná. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Svojho času hviezdne obsadené, dnes bežný divák spozná maximálne tak Jamesa Bonda a Normana Batesa. Veľa pozitív snímke dodáva jedinečné prostredie vlaku v zasnežených horách a vynikajúco premyslený, skutočne originálny zločin. Ale nemôžem si pomôcť, Finney sa na neskoršieho Sucheta absolútne nechytá. Samozrejme ani na Branagha. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Vražda v Orient expresu je parádně vystavěná detektivka s Hercule Poirotem, který musí vyřešit záhadu muže zabitého ve vlaku dvanácti ranami nožem. Brilantní Poirot najde hned dvě řešení, jedno z nich je více než překvapivé... Režisér Sidney Lumet navíc obsadil celou řadu prvotřídních herců, takže si můžeme užívat herecký koncert celou dobu filmu s tajuplnou vlakovou atmosférou s předválečnou smetánkou na palubě, a ne jen finální rozuzlení. Podle Wikipedie jde o jednu z nejlepších adaptací jakéhokoliv románu Agáty Christie, což potvrzuje i ocenění Oscarem a pěti nominacemi na něj. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=wdiUvRjKyt4 ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších bestsellerů Agathy Christie, který si vzal na paškál legendární Sidney Lumet a do filmu obsadil spoustu hereckých osobností (hlavně Begrmanová opět exceluje). Zajímavě natočený příběh s trochu netypickým Poirotem, což si mi ale líbilo...... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet si tak trochu zopakoval 12 rozhněvaných mužů, i když tentokrát trochu jinak. Agatha Christie napsala spoustu výborných knih, ale málokterá byla zfilmována s takovým úspěchem jako právě Vražda v Orient Expresu. Přitom kniha je dle mého názoru netolika výrazná jako jiné, méně známé. Důvodem její výjimečnosti je osoba vraha. Lumetovi se podařilo sehnat opravdovou plejádu výtečných herců, kteří jinak byli zvyklí hrávat vždy hlavní role a zde jsou jakoby "jen" vedejší (Laureen Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery, Anthony Perkins, Richard Widmarck či začínající Michael York). Ten hlavní je Albert Finney jako Hercule Poirot. Z dnešního hlediska to má těžké. Protože srovnání s nedostižným Suchetem nesnese nikdo. Poirot v podání Finneyho je více emotivnější, více dramatický a také živelnější. Ale já si Poirota představuju tak jak ho hraje Suchet. To ovšem neříká nic o to, že v roce 1974 bych byl patrně spokojen. Tato adaptace je skutečně jednou z nejlepších, která byla natočena. Pro zájemce jen doporučím některá díla "božské Agathy", která sice kvalitou zůstávají za jinými, ale jsou výjimečné právě osobu vraha či způsobem spáchání zločinu: Vražda Rogera Ackroyda (asi nejlepší kniha narozdíl od velmi průměrné adaptace), Vraždy podle abecedy (naopak filmové zpracování velmi dobré), Deset malých černoušků či Hadí doupě (dle mého soukromého názoru možná vůbec její nejlepší kniha). ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Moc mi to nesedlo. Šíleně karikaturní ztvárnění a extrémně klasické vzezření zároveň k sobě pasovaly jen velmi částečně, nějak jsem se s tím úplně nevyrovnal. Jistě poctivý kousek, ale raději jít o dům dál. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hercule Poirot rozmotává případ vraždy a ve filmu se v podstatě akorát kecá. Ale ani na chvilku jsem se u toho nenudil. Sidney Lumet tyhle konverzačky na malym prostoru prostě uměl. Jenom některý postavy mi teda trochu lezly na nervy. A postava Hercula Poirota pro mě bude vždycky spojená s Davidem Suchetem. Albert Finney mi připadal spíš jak nějaká parodie na Adolfa Hitlera. 75% ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama