Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek Network, břitká satira na "senzacechtivé zpravodajství", se zdá být s každým uplynulým rokem aktuálnější než kdy dřív. Howard Beale, moderátorská hvězda televizní společnosti UBS, je poslán do důchodu, protože příliš zestárl. Beale nedokáže přenést přes srdce, že po pětadvaceti letech přijde o práci jenom kvůli věku. V dalších zprávách proto divákům oznámí, že během svého posledního vysílání spáchá sebevraždu. Šéf televizní stanice Frank Hackett chce Bealea na místě vyhodit, když se ale ukáže, že by UBS mohla dosáhnout v den Bealeovy smrti nejvyšší sledovanosti v historii, kariéristka Diana Christensenová šéfa přesvědčí, aby tohle osudové závěrečné vysílání pojali jako zvláštní událost. Beale se samozřejmě nakonec nezabije - ale začne nesouvisle hovořit o hrozném stavu světa a televize především. Díky tomu se z něj stane nejžhavější osobnost americké televize. (Cinemax)

(více)

Recenze (223)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Network není jen o honbě za procenty v "koláči" sledovanosti na úkor profesní i lidské morálky. Je taky o divácích, kteří místo, aby zhnuseni zmáčkli onen magický knoflík a dali tak jasně najevo svoje odmítnutí, sedí hypnotizováni před obrazovkou jako to tupé stádo dál. Network jde až za samou hranici uvěřitelnosti, pracovní schůzka, na níž se jedná o fyzické likvidaci "klesajícího" kolegy je tím příkladem, zároveň ale neodbytně dotírá alarmem studu a poučkou o spojených nádobách. Scénář, režie, herecké výkony - brilantní. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2000, Oscar 4 : Herec HR - Peter Finch, Herečka HR - Faye Dunaway, Herečka VR - Beatrice Straight, Scénář + 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - William Holden, Herec VR - Ned Beatty, Kamera, Střih ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nedivím se, že za tohle Lumet a jeho herci shrábli tolik Oscarů. Network je jako rána palicí - nevzpomínám si, kdy jsem naposledy viděl film, který by byl takhle nepředvídatelný, a hlavně tak přetékající satirou a burcováním veřejnosti skrze absurdní a extrémně černý humor. Jak vidno z kvality a spektra dnešního televizního vysílání, burcování se nezdařilo... to ovšem neznamená, že by Network byl o něco horší. Naopak i v současnosti se k němu můžeme upínat a vzpomínat třeba na megalomanské sklony páně Železného, který když prohlásil, že Zajíc Zaza je nejvíc boží maskot od toho židovského atleta, a novamba bude hit léta, tak to tak prostě bylo. Pro koho si asi tak myslíte, že se tyhle a jiné příšernosti produkují? No přece pro ty, co si stejně ten OVRZ nebo Cesty Domů nebo Rodinná Pouta nebo Kobru 11 nebo Hodinu Pravdy nebo Zlatou Mříž nebo Máme Rádi Česko, pokaždé znova pustí, i když pořád mají miliony keců o tom, jak se na ty vysmáté pipiny nedá dívat, a je hrozné kolik je v tom reklam a jak ty reklamy řvou... Faye Dunaway a její pořady s věštci, šílenými proroky a autentickými akty politického terorismu na vás.... BTW i Ned Beatty a jeho "revealing speech" o fungování současného světa jako ekonomického propletence bez vyznání či národnosti a hlavně o moci peněz a z toho plynoucí nedůležitosti všeho ostatního, má platnost i bezmála "čtyřicet let poté", když část nebo linie filmu o odchodu generace, která byla u zrodu televizního média, pomáhala ho vybudovat a rozvíjet, a "teď" nevěřícně sleduje jeho úpadek, už jaksi postrádá sepětí se skutečností. Takže je vám asi jasné, že na tohle jsou čtyři hvězdy málo. 90%... ... because you're on TV, dummy. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nemůžeš mě přepnout na jiný program!“ Pravda v televizi pochopitelně neexistuje, ale proč na ni zcela rezignovat? Protože nikoho nezajímá, protože je v přímém rozporu s pověstným „show must go on“? Dalšími objekty scénáristova zájmu jsou lidé z televize a jejich vztahy, obdobně falešné jako zprávy, jež vypouštějí do světa. Podle filmu byla právě sedmdesátá léta zlomovým obdobím, kdy byla generace mající celkem rozumnou představu seriózního zpravodajství definitivně „sežrána“ generací nastupující. Posledních pár statečných, jejichž lamentování nad starými dobrými časy nelze označit za prázdné fráze, musí ustoupit před náporem dravé mladé krve. Před lidmi, kteří svět chápou výhradně skrze onen ďáblův vynález a vypustí-li z úst větu „Tohle v televizi neříkali, jak se to dělá?“, nemusí jít nutně o nadsázku. Terčem scénáře přitom není jen televize, negativní dopad působení konglomerátů a cílení na masový trh odráží situaci v celém Hollywoodu od druhé poloviny 70. let. Network je proklatě mazaný film. Dokáže být v jednom momentě k potrhání vtipným i nepříjemně upřímným (protože poukazuje na něco, co si sami neradi připouštíme). Prvotřídní kvalitu hereckých výkonů možno brát jako odměnu pro diváky, kteří před tím přílivem rychle chrlených slov briskně neprchnou (zkuste si to říct pětkrát za sebou). Právě jim bych taky doporučil seriál Aarona Sorkina Studio 60, jdoucí věrně ve šlépějích Networku a nadto modernizující některé aspekty téhož konceptu. 90% Zajímavé komentáře: Tomco, Lookass, Ondrish ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet opět dokázal přilákat úžasnou skupinu herců, která předvádí výkony, na které bych se moc rád díval častěji. Bohužel, jeho satira na svět zpravodajství a potažmo i médií obecně je pomalý a rozhodně ne svěží snímek, který dokáže nudit. Přes největší plus filmu a to je obsazení nelze chválit příliš mnoho dalšího. Sidney Lumet je pro mě velmi nevyrovnaný režisér, který volí příliš pomalé tempo ve většině svých filmů a chvílemi až chybí potřebná chuť dále sledovat postavy, které pobíhají a neustále konspirují a vymýšlí, co nového do televize nebo do zpravodajství. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Lumeta mám rád a Network je bezesporu chytrý a promyšlený film, bohužel mě ale moc nezasáhl. Herci jsou výborní a jednotlivé linie jejich příběhů jsou vlastně takové, jaké by měly být - klesající sledovanost jednoho moderátora, mocenské hry smetánky a osobní problémy různých dělníků médií, to vše jsou určitě vhodná témata, ale zpracování je strašně zdlouhavé, i dialogy jsou rozvleklé a opravdu silné scény pak nenaplní svůj potenciál. Obsahově výborný film o médiích a především televizi, formálně pak promarněná šance na skutečnou satirickou legendu ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Znepokojivá satira, která tne do živého dnes ještě mnohem hlouběji než v době vzniku. Škoda že příliš tlačí na pilu a že celá druhá polovina je pouze mlácení již jednou vymlácené slámy. Navíc to i po herecké stránce působí nesourodě; polovina ansámblu hraje "vážně", jak se na drama (protože to drama je) sluší, ale ta druhá jakoby si mylně myslela, že účinkuje v komedii. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Více než zdařilá satira Sidney Lumeta o tom, kam až vede honba za vyšší sledovaností. Taky bych přál v roce 1977 Oscara De Nirovi, ale nemohu říci, že by si ho Peter Finch byl nezasloužil. Oscar Faye Dunaway je pak ve správných rukou bez diskuzí. Ještě více si ho ale zasloužil Paddy Chayefsky za svůj geniální scénář. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Brilantní kritiku hyenismu televizních společností považuji za samozřejmost. Co mě ale dostalo byla linie Williama Holdena s románkem s Faye Dunaway. Scéna, když to oznámil manželce, pro mne byla nejpůsobivější z celého filmu. A nelze nezmínit až komicky do extrému vyhnanou roli Neda Beattyho. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TEN MUŽ JE ŠÍLENÝ! NENÍ ZA SEBE ZODPOVĚDNÝ! POTŘEBUJE PÉČI A LÉČBU. A VY HYENY MYSLÍTE JEN NA TO, ŽE TO JE HIT.“..... /// Americkej lid, potřebuje něco na úrovni jeho vzteku. VIDÍM TRŽBY…. APOKALYPTICKÝ ZPRAVODAJSTVÍ…. POŘAD OSLAVUJÍCÍ TERORISMUS… jasně neboj se, tohle není realita. Jen satirickej pohled na ,,BEDNU“, jako nejdokonalejší sílu v celým bezbožným světě. Film má širokej záběr. Máme tu zákulisí stanice, spousty emotivních monologů, vztah jako scénář TV šou …. vlastně je to dost hluboká sonda do televizní inkarnace, který jsem hodně dlouhou dobu chtěl dát ,,jen“ 3*, ale díky těm hereckejm kreacím, vtíravejm pravdivejm faktům a smrtelnýmu šílenstvím šířenýmu ženou…. tenhle svět, kde měřítkem všeho je sledovanost, si ty 4* zaslouží. I když není skutečnej…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem vlastníkem TV stanice (cože Nova? Né, tebe se to netýká….. Vy ste ti solidní…). 2.) Chystám se voddělat ve zpravodajství (cože? I ty Voříšku?). 3. Thx za titule ,,Habu“ a ,,Alecs“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

RHK

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako bych si připadal v současnosti. Na diváka se musí zapůsobit jakýmkoliv sebedebilnějším způsobem, jen když to vynese big money. A když se nezadaří, hodíme moderátora přes palubu. Tady to jde trochu do extrému, ale politiku televize Nova zde vidím naprosto jasně. Filmu by prospělo prostříhání, je příliš dlouhý a přestože vrchol nakonec přijde, spousta cestiček k němu vedoucích je ve filmu zbytečných. A mimochodem, Oscar pro Beatrici Straight, která se filmem jen mihla, je skutečným výsměchem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Agresivní boj o koláče sledovanosti i skvělý herecké výkony jsem předem považoval za největší klady snímku. Naivně jsem však neočekával, že film z roku 1976 půjde tak nekompromisně za každým vydělaným dolarem a má tlamička se s údivem rozevřela při neskutečně aktuálním monologu pana Jensena o korporacích. Pátou hvězdu sice subjektivně nedávám, ale pouze proto, že při sledování pohyblivých obrázků potřebuju občas podráždit svou bránici uvolňujícím smíchem a tady na mě pan režisér Lumet evidentně zapomněl. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ke konci už je to trošku velkej overkill, kde všichni řvou svoje monology, až mě z toho rozbolela hlava, nicméně zahráno a zrežírováno je to brilantně. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Brilantně napsané! Skvělá kombinace subtilní (cynické) satiry a hutné exkurze do běhu televizní korporace, skrze postavu Howarda Beala je vyjádřeno bláznovství, honba za sledovaností i masové podléhání kontroverzi ze strany diváků a skrze výborně prokreslenou a zahranou postavu Diany zase bezhlavá fascinace televizním fenoménem. Network není přímo geniální opus, ani zábavný film ve všech detailech, ale je v něm leccos moudra, pravdy a snad i vtipu, byť nahlas se u obrazovky smát asi nikdo nebude... 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Network patří mezi filmy, jejichž pověst předchází je samotné. A oprávněně. Výborné herecké výkony, úderný scénář, silný námět. Místy to působilo maličko přehnaně, ale nakonec tu pětihvězdu stejně dám. Sice jen těsně, ale dám. Takových filmů totiž moc není. ()

igi B.

všechny recenze uživatele

P R O T E S T U J I ! ! ! . . . Tohle je totální ignorace a čudlácký výsměch kvalitní a umělecké světové filmové tvorbě a nakonec kultuře jako takové vůbec!!! . . . Nemůžu si pomoct, ale tahle prasečina je na mě zase jednou moc. Dívat se na takzvaném >jiném prostoru< na výřez z ořezu filmu a s debilním tušašským dabingem prakticky jen s přeřvanými českými dialogy bez zvuku a ruchů mi jest nemožno. Ejhle taky televize! Česká takzvaně veřejnoprávní televize "veřejné služby"! Pětatřicet let poté - po natočení tohohle k televizi jako médiu tak kritického filmu - hovada na >krkavčích< horách všestranně hýkají blahem... °-[.. . . . Tak snad někdy na dvd, v originálním formátu obrazu a s původní zvukovou stopou s titulky... - - - P.S. Jen tak na okraj - to už je tuzemské divácké stádo opravdu tak pitomé, že to nikomu nevadí? Vždyť tohle přece není nějaké >půlnoční béčko< s určením pro blbou bábu Novákovou a jejího pivního přepínače!? Co se to děje lidi?? . . . Tak křičte! UŽ TOHO MÁME DOST!! UŽ TO DÁL TRPĚT NEBUDEM!!! - - - P.P.S. Možná bude zajímavá informace o původcích tohoto zde dnes našemu diváctvu prezentovaného shitu: zvuk dopackal jakýsi Miloš Zajdl, dialogy a režii českého znění uklohnila nějaká Jitka Tošilová, sračku z toho všeho splácalo "Studio Zero" (sic!) pro Českou nezávislou televizní společnost Nova roku 1995!!! . . . Tak tím se asi zase mnohé vysvětluje, kruh se uzavřel! Veřejnoprávní televize v roce 2011(!) převzala a stádu navíc horizontálně znovuořízla již jednou vertikálně oříznutou zmrveninu z televize Nova - model '95!!! . . . Ejhle elce pelce do krmelce předhozený >třeťák< coby >kultura< - a to se už ani neptám na ty finanční toky z vynucovaných koncesionářských poplatků, že... Šlápne už někdo těm darebákům za krk? Co na to naše slavná Rada České televize??? - - - - - (Nahlédnuto a otráveně obhlédnuto 24.7.2011 z >netvorného prostoru< , do znovuzhlédnutí v podobě jakou má film mít zatím bez hodnocení /561./ a bez reálného komentáře /76./ - 24.7.2011) ()

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama