Reklama

Reklama

Mazací hlava

  • Česko Eraserhead (více)
Trailer

VOD (1)

Děj filmového debutu režiséra Davida Lynche nás zavádí na periférii nejmenované průmyslové čtvrti. Podivínský samotář Henry Spencer se právě dovídá, že jeho přítelkyně Mary je těhotná. Místo roztomilého novorozence ale na svět přichází jakési monstrum. Mary se s touto situací není schopna vyrovnat a Henryho i s potomkem opouští. Nekonečné halucinace dovedou Henryho nakonec až k zoufalému činu... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (709)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temný surrealistický příběh je zdánlivě jednoduchý - Henry je donucen oženit se s Mary, jelikož s ní má (asi) potomka, toho ale prý nemocnice odmítá vydat, dokud se nevezmou. Potomek vypadá jako E.T. - Mimozemšťan (ten ale v té době ještě nebyl natočen).  Mary s odůvodněním, že se jde vyspat k rodičům, odchází a již se nevrátí. Henry tak zůstává na opatrování sám s potomkem a spoustou snů a přeludů. Asi nejděsivější je rozbalování zavinovačky. Po většinu doby mi v hlavě rezonovala budoucí Lynchova Duna, jako by to byl příběh z jejího (v podání Lynche) světa. Skvělá černobílá kamera a práce se světlem. Hudební doprovod, sestávající se vesměs z ruchů je atmosférický. Jeden z těch snímků, co zkoušejí trpělivost diváka, než se mu odmění... ()

Rocky62 odpad!

všechny recenze uživatele

Nedávám odpad, protože jsem to nepochopil. Např. takový Stalker je v podstatě také o ničem a koukalo se na něj dobře, ale tohle už je příliš. Snažil jsem se objevit něco, co by mě přimělo dát vyšší hodnocení, něco co bych mohl považovat za nějak zajímavé, ale bohužel. I když jsem si na začátku říkal, když mě film začal bavit, že to třeba nebude tak špatné, ale nečekal jsem, že si to Mazací palice nasměruje do kupy hnoje, z níž se už nevyhrabe. 5% ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Zásadní dílo nejen pro Lynche. Pro mě osobně jeden z nejhorších hororů (ve smyslu strašlivě sugestivních), vyhřezlé vnitřnosti duše Davida Lynche. Zajímalo by mě, jestli podobné hrůzy opravdu denodenně v hlavě nosí a filmy točí proto, aby je předal i jiným lidem a necítil se s nimi sám... Dětský pláč malého monstra, industriální dusivé prostředí, bizardní surrealistická atmosféra, sny a vize, šílená rodinka Henryho přítelkyně, hnus a noční můry, deprese, pesimismus... Tenhle film je opravdu jen pro silnější jedince, i ti budou znechuceni a pokud aspoň trochu nemají rádi Lynchovu strašidelnou tajuplnost, symboliku a atmosféru dokonce uraženi. Je to hnus. Ale hnus, který vás spolehlivě odrovná a odvážné, v jistém smyslu velké dílo. 90% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Obrazová poetika surrealizmu plným prúdom, postindustriálny spoločenský rozklad na všetkých formách (priemyselná spoločnosť, továrenská výroba, automatizácia, zastaralosť, prerastanie flóry cez obytné budovy, postupný rozpad, mutácia, nedonosenci), formálnosť, geniálna hra svetla a tieňa, unikátne bizarné a ohavné dizajnérske nápady. Lynchov celovečerný debut je takým malým majstrovským dielom a pokladom, ktorý treba pozorne strážiť a uchovať pre budúce generácie. A hlavne je to dokonale šialené hypnotické psycho. Nancov účes stojí za všetky drobné. 100% ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Já vážně nevím, co smysluplného k tomuhle dodat. Ohánět se horou superlativů či negativů prostě nemá význam, protože na téhle planetě nemůže existovat člověk, který by Eraserhead pochopil a dokázal říct, co tím chtěl autor povědět a tudíž nemůže existovat někdo, s kým by se na toto téma vedla polemika.. Nevím, jestli mám dát * nebo *****, nevím jestli se mi to líbilo nebo ne...nevím už zkrátka vůbec nic. Uf, tohle sousto už si nedám :) ()

Galerie (43)

Zajímavosti (69)

  • Představitele Maryiných rodičů a krásné sousedky našel Lynch mezi herci v divadelní dílně Theatre West. (Tomket)
  • I když to David Lynch nikdy neprozradil, dokonce ani jeho dcera ne a je to stále záhadou, po dlouhém pátrání pár chytrých osob na fóru Reddit se přišlo na to, jak bylo ono dítě vyrobeno a opatřeno pohybem. Ve skutečnosti to byl králičí fetus, který byl vyjmut z těla jeho matky a držen při životě po dobu natáčení. I zvuky, které vydává, jsou autentické. (Valenta28)
  • K inspiraci filmem Eraserhead se hlásí John Waters. Stanley Kubrick údajně pouštěl film štábu při natáčení The Shining. Mela Brookse snímek natolik oslovil, že posléze nabídl Lynchovi režii filmu Sloní muž, stejně tak George Lucas mu nabízel režii Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho, což však Lynch odmítl, bál se, že by měl příliš odlišnou vizi, než G. Lucas. (Othello)

Reklama

Reklama